Opgepoetst: 25-10-2020
Opgeladen: 13-4-2015
Opgeborgen in: Afslanksupplementen Rode peper & peper
Translation: Capsaicin keeps metabolic rate high during weight loss diet (9-5-2015)

Tijdens afslankdieet houdt capsaïcine metabolisme hoog

Tijdens afslankdieet houdt capsaicine metabolisme hoog
Een afslankdieet verloopt waarschijnlijk een beetje vlotter als je bij je maaltijden een gram chilipoeder inneemt. Volgens een humane studie die Maastrichtse voedingswetenschappers publiceerden in PLoS One voorkomt suppletie met capsaïcine - de voornaamst actieve stof in chilipoeder - dat je metabolisme inzakt als je beknibbelt op de calorieën.

Capsaïcine
Capsaïcine [structuurformule hierboven] is de voornaamste stof waarin rode peper zijn hete smaak dankt. In het lichaam interacteert capsaïcine met de vanilloidreceptor, en verhoogt daardoor de stofwisseling. Om die reden hopen voedingswetenschappers dat capsaïcine een natuurlijk middel is tegen overgewicht.


Tijdens afslankdieet houdt capsaicine je metabolisme hoogStudie
De Maastrichtenaren vroegen zich af of capsaicin het effect van een caloriearm dieet op vetverlies kan vergroten. Zij gebruikten voor hun experimenten 19 gezonde proefpersonen, en gaven die bij hun maaltijden capsaïcine. De onderzoekers gebruikten rode chilipoeder van McCormick. Daarin zat per gram 2.45 milligram capsaïcine, 0.28 milligram nordihydroapsaïcine en 1.44 milligram dihydroapsaïcine.

Per maaltijd kregen de proefpersonen 1.03 gram chilipoeder - goed voor 2.56 milligram capsaïcine. Niet iedereen reageert goed op zo'n hoeveelheid. De onderzoekers selecteerden daarom proefpersonen die in hun dagelijkse leven geregeld rode peper gebruikten.

De onderzoekers lieten hun proefpersonen 4 keer een periode van 36 uur doorbrengen in een respiratiekamer, zodat ze konden zien hoeveel energie de proefpersonen verbruikten.

Bij de ene gelegenheid consumeerden de proefpersonen per dag 100 procent van de hoeveelheid energie die ze verbruikten, en slikten ze geen capsaïcine. Bij een andere gelegenheid consumeerden de proefpersonen evenveel energie, maar slikten ze bij elke grote maaltijd capsaïcine.

Bij een derde gelegenheid consumeerden de proefpersonen per dag 75 procent van de hoeveelheid energie die ze verbruikten, en slikten ze geen capsaïcine. Bij een andere gelegenheid consumeerden de proefpersonen even weinig energie, maar slikten ze bij elke grote maaltijd capsaicin.

Resultaten
De calorierestrictie verlaagde de totale hoeveelheid energie die de proefpersonen verbruikten, maar capsaicin reduceerde die afname van het energieverbruik.


Tijdens afslankdieet houdt capsaicine je metabolisme hoogToen de proefpersonen slechts 75 procent van hun caloriebehoefte consumeerden en geen capsaicin slikten, gingen ze volgens de statistiekprogramma's van de onderzoekers niet significant meer vet verbranden.

Slikten de proefpersonen capsaïcine bij hun maaltijden, dan was de toename van de verbranding van vet wel statistisch significant.


Tijdens afslankdieet houdt capsaicine je metabolisme hoogBloeddruk
Suppletie met capsaïcine verhoogde de bloeddruk niet.

Conclusie
"In an effectively 20.5 percent negative energy balance, consumption of 2.56 mg capsaicin per meal supports negative energy balance by counteracting the unfavorable negative energy balance effect of decrease in components of energy expenditure", resumeren de onderzoekers.

"Moreover, consumption of 2.56 mg capsaicin per meal promotes fat oxidation in negative energy balance and does not increase blood pressure significantly."

Bron:
PLoS One. 2013 Jul 2;8(7):e67786.

Meer:
Op dieet? Capsaïcine houdt je testosteronspiegel hoog (14-10-2012)
Hoe meer vet je hebt, hoe slanker word je van capsaïcine-analogen (4-11-2007)
Capsaïcine in rode peper remt de groei van de vetcel (2-3-2007)
Dierstudie: capsaïcine verbrandt vet, verhoogt uithoudingsvermogen (3-8-2003)


Kaempferia parviflora, een supplement voor je 6-pack Slik betaine, verlies kilo's vet Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet

Kaempferia parviflora, een supplement voor je 6-pack
Als je mensen met een royale hoeveelheid lichaamsvet elke dag een capsule met Kaempferia parviflora geeft, gebeurt er niets op de weegschaal waarvoor je de minister-president uit z'n bed moet bellen.

Slik betaïne, verlies kilo's vet
Het is officieel. We hebben er een effectief afslanksupplement bij.

Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet
De brandnetel is volgens Amerikaanse onderzoekers een super food dat de verbranding van vet opstookt, vetreserves verkleint en de gevoeligheid voor insuline vergroot.