14.10.2012

Op dieet? Capsaicin houdt je testosteronspiegel hoog

Capsaicin

Een laagcalorisch dieet schroeft de aanmaak van testosteron omlaag, en dat is uitermate vervelend voor naturelkrachtsporters die niet alleen hun vetlagen willen decimeren maar ook hun spiermassa op peil willen houden. Suppletie met capsaicin - en wellicht ook zijn analogen - biedt misschien uitkomst. Dat suggereert een Turkse dierstudie.

Capsaicin
Onderzoekers van de University of Uludag in Turkije bestuderen al enkele jaren het effect van capsaicin, de verbinding die rode peper heet doet smaken, op de hormoonhuishouding. De onderzoekekers ontdekten dat de geslachtsorganen van kuikens zich sneller ontwikkelen als ze capsaicin door hun voer krijgen. [Phytother Res. 2005 Jun;19(6):501-5.] Dat zou kunnen komen doordat de dieren meer LH en FSH aanmaken, ontdekten de Turken, maar het zou ook kunnen door een direct effect op de geslachtsorganen. [J Food Agr Envir 2006;4:11923.] In muizen lijkt het er bovendien op dat injecties met 1 mg capsaicin per kg lichaamsgewicht de ontwikkeling van zaadcellen stimuleren. [Veterinarski Arhiv 01/2009;79:509-516.]

Capsaicin kan zich vastmaken aan receptor VR1. Die receptor zit in de hersenen, maar ook in hormoonproducerende cellen in de testes. In de dierstudie die de Turken binnenkort publiceren in Biotechnic and Histochemistry testen ze de theorie dat capsaicin de werking van het hormoon ghrelin dwarsboomt.

Ghrelin, honger & testosteron
De maag en de pancreas maken ghrelin aan als we niet of weinig eten. Ghrelin is een 'hongerhormoon', dat in ruime hoeveelheden vrijkomt tijdens een afslankdieet. Ghrelin stimuleert via growth hormone secretagogue receptors de afgifte van groeihormoon, maar remt tegelijkertijd de afgifte van testosteron. Dat gebeurt deels via een ghrelinereceptor in de testes. De Turken vroegen zich af of capsaicin het remmende effect van ghrelin op testosteron kan opheffen.

Studie
De onderzoekers gaven puberende mannelijke muizen van 40 dagen oud, en volwassen muizen van 75 dagen oud, voer dat voor 0.02 procent uit capsaicin bestond. Vooral in de volwassen muizen verhoogde capsaicin de concentratie testosteron in het bloed, zie je rechtsonder. Ook de concentratie ghrelin steeg. Dat zie je linksonder.


Op dieet? Capsaicin houdt je testosteronspiegel hoog


Op dieet? Capsaicin houdt je testosteronspiegel hoog


Resultaten
In de testosteronproduceren Leydigcellen in de testes van de muizen die capsaicin hadden gekregen, vonden de onderzoeker echter minder ghrelin. Capsaicin remt in die cellen kennelijk de opname - en dus de werking - van ghrelin.

Slot
Capsaicin is dus misschien geschikt als testosteronbooster tijdens een afslankdieet. Probleempje is wel de dosering. Volgens onze meest conservatieve berekeningen bedraagt het humane equivalent van de doses die de Turken gebruikten meerdere honderden milligrammen per dag. Dat is te hoog voor een normaal mens. Er bestaan gelukkig ook analogen van capsaicin met minder bijwerkingen, die volgens Japans onderzoek interacteren met dezelfde receptor. Eentje is dihydrocapsiaat. Als die nou net zo goed werken als capsaicin...

Een tweede alternatief is mogelijk evodiamine. Ook die verbinding interacteert met dezelfde receptor als capsaicin.

Capsaicin, capsiaten en evodiamine vergemakkelijken trouwens gewichtsverlies. Ook interessant als je op dieet bent.

Bron:
Biotech Histochem. 2012 Sep 27. [Epub ahead of print].