Opgepoetst: 17-9-2021
Opgeladen: 14-10-2012
Opgeborgen in: Plantenextracten, Rode peper, Testosteron & suppletie, Afslanken, Afslanksupplementen
Translation: On a diet? Capsaicin keeps your testosterone level up (23-11-2012)

Op dieet? Capsaïcine houdt je testosteronspiegel hoog

Een laagcalorisch dieet schroeft de aanmaak van testosteron omlaag, en dat is uitermate vervelend voor dopingvrije krachtsporters die niet alleen hun vetlagen willen decimeren maar ook hun spiermassa op peil willen houden. Suppletie met capsaïcine - en wellicht ook zijn analogen - biedt misschien uitkomst. Dat suggereert een Turkse dierstudie.


Op dieet? Capsaicine houdt je testosteronspiegel hoog


Capsaïcine
Onderzoekers van de University of Uludag in Turkije bestuderen al enkele jaren het effect van capsaïcine, de verbinding die rode peper heet doet smaken, op de hormoonhuishouding.

De onderzoekekers ontdekten dat de geslachtsorganen van kuikens zich sneller ontwikkelen als ze capsaïcine door hun voer krijgen. [Phytother Res. 2005 Jun;19(6):501-5.] Dat zou kunnen komen doordat de dieren meer LH en FSH aanmaken, ontdekten de Turken, maar het zou ook kunnen door een direct effect op de geslachtsorganen. [J Food Agr Envir 2006;4:119–23.] [Offline]

Capsaicin
In muizen lijkt het er bovendien op dat injecties met 1 milligram capsaïcine per kilo lichaamsgewicht de ontwikkeling van zaadcellen stimuleren. [Veterinarski Arhiv 01/2009;79:509-516.] [Don't try this at home - red.]

Capsaïcine kan zich vastmaken aan receptor VR1. Die receptor zit in de hersenen, maar ook in hormoonproducerende cellen in de testes. In de dierstudie die de Turken publiceerden in Biotechnic and Histochemistry testen ze de theorie dat capsaïcine de werking van het hormoon ghreline dwarsboomt.

Ghreline, honger & testosteron
De maag en de pancreas maken ghreline aan als we niet of weinig eten. Ghreline is een 'hongerhormoon', dat in ruime hoeveelheden vrijkomt tijdens een afslankdieet. Ghreline stimuleert via growth hormone secretagogue receptors de afgifte van groeihormoon, maar remt tegelijkertijd de afgifte van testosteron. Dat gebeurt deels via een ghrelinereceptor in de testes. De Turken vroegen zich af of capsaïcine het remmende effect van ghreline op testosteron kan opheffen.

Studie
De onderzoekers gaven puberende mannelijke muizen van 40 dagen oud, en volwassen muizen van 75 dagen oud, voer dat voor 0.02 procent uit capsaïcine bestond. Vooral in de volwassen muizen verhoogde capsaïcine de concentratie testosteron in het bloed, zie je rechtsonder. Ook de concentratie ghreline steeg. Dat zie je linksonder.


Op dieet? Capsaicine houdt je testosteronspiegel hoog


Op dieet? Capsaicine houdt je testosteronspiegel hoog


Resultaten
In de testosteronproduceren Leydigcellen in de testes van de muizen die capsaïcine hadden gekregen, vonden de onderzoeker echter minder ghreline. Capsaïcine remt in die cellen kennelijk de opname - en dus de werking - van ghreline.

Slot
Capsaïcine is dus misschien geschikt als testosteronbooster tijdens een afslankdieet. Probleempje is wel de dosering. Volgens onze meest conservatieve berekeningen bedraagt het humane equivalent van de doses die de Turken gebruikten meerdere honderden milligrammen per dag. Dat is te hoog voor een normaal mens. Er bestaan gelukkig ook analogen van capsaïcine met minder bijwerkingen, die volgens Japans onderzoek interacteren met dezelfde receptor. Eentje is dihydrocapsiaat. Als die nou net zo goed werken als capsaicin...

Een tweede alternatief is mogelijk evodiamine. Ook die verbinding interacteert met dezelfde receptor als capsaïcine.

Capsaïcine, capsiaten en evodiamine vergemakkelijken trouwens gewichtsverlies. Ook interessant als je op dieet bent.

Bron:
Biotech Histochem. 2013 Jan;88(1):10-8.

Meer:
Krachttraining resulteert in meer spieren en maximaalkracht door suppletie met capsiaat (13-9-2021)
Meer rode peper, langer leven (8-7-2021)
Rode peper maakt spieren sterker (12-12-2018)


Dadelpitten | Deze testosteronverhogers maken je gezonder Cysteine-sulfoxides in uien zorgen voor meer testosteron Laos voor meer testosteron

Dadelpitten | Deze testosteronverhogers maken je gezonder
Dadelpitten verhogen, als je tenminste mag afgaan op de dierstudies waarover we onlangs schreven, de testosteronspiegel.

Cysteïne-sulfoxides in uien zorgen voor meer testosteron
De voorbije jaren hebben we meer dan eens geschreven over het curieuze vermogen van uien om de testosteronspiegel te verhogen.

Laos voor meer testosteron
In elke supermarkt of toko ligt laos, een poeder dat is gemaakt van de wortels van de Aziatische plant Alpinia galanga.