Opgeladen: 5-6-2020
Opgeborgen in: Plantenextracten, Supplementen & testosteron
Translation: Alpinia galanga, a kitchen spice that increases testosterone levels (6-6-2020)

Laos voor meer testosteron

Laos voor meer testosteron
In elke supermarkt of toko ligt laos, een poeder dat is gemaakt van de wortels van de Aziatische plant Alpinia galanga. De plant is verwant aan Alpinia officinarum, gember en kurkuma. En net als in ieder geval gember en kurkuma verhoogt ook Alpinia galanga waarschijnlijk de testosteronspiegel. Dat leiden wij tenminste af uit een dierstudie die onderzoekers van Shahid Sadoughi University in Iran 6 jaar geleden publiceerden in de Iranian Journal of Reproductive Medicine.

Studie
De onderzoekers gebruikten een Alpinia galanga-extract op alcoholbasis dat ze zelf hadden gemaakt. Gedurende 56 dagen gaven ze het extract dagelijks aan ratten in een dosis van 100 en 300 milligram per kilo lichaamsgewicht.

Als de ratten volwassen mensen waren geweest, hadden ze in het geval van de 100 milligramdosis ongeveer 1000 milligram per dag extract gekregen.

Resultaten
Het extract verhoogde de kwantiteit en de kwaliteit van de zaadcellen. Interessant, vinden de onderzoekers. Ze hopen dat Alpinia galanga onvruchtbare mannen kan helpen.


Laos voor meer testosteron


Laos voor meer testosteron


Het supplement liet het lichaamsgewicht van de ratten toenemen. We vermoeden dat die toename op het conto komt van de vetvrije massa van de ratten, maar dat weten we niet zeker. Over de aard van die toename maakt het artikel je niets wijzer.

Het extract vergrootte de concentratie totaal testosteron en FSH in het bloed van de ratten. De gegevens van de Iraniërs doen vermoeden dat de optimale dosis van Alpinia galanga om de testosteronspiegel te verhogen misschien lager is dan de uitgeteste 100 milligram per kilo lichaamsgewicht.


Laos voor meer testosteron


Laos voor meer testosteron


Conclusie
Makers van bodybuildingsupplementen stoppen Alpinia galanga soms in producten die de testosteronspiegel zouden moeten verhogen. We sluiten niet uit dat die supplementen werken.

Bron:
Iran J Reprod Med. 2014 Nov;12(11):765-70.

Meer:
Waarom testosteronboosters met geranylgeraniol wel eens zouden kunnen werken (19-4-2020)
Combinatie rooiboos-dandelion verhoogt testosteronspiegel in humaan onderzoek (8-4-2020)
Luteoline, een testosteronbooster uit peterselie (24-3-2020)
Is penta-acetyl-quercetine een testosteronbooster? (21-2-2020)


Astragulus voor meer Leydigcellen (en dus ook meer testosteron) Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testes Fenegriekextract Testofen vertweevoudigt seksuele activiteit in mannelijke veertigplussers

Astragulus voor meer Leydigcellen (en dus ook meer testosteron)
In de testes produceren de cellen van Leydig het testosteron dat in het menselijk lichaam circuleert. Volgens legio studies kunnen allerlei extracten dat productieproces stimuleren.

Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testes
In Aziatische landen, maar ook steeds vaker in onze contreien, gebruiken mannen supplementen met extracten van de paddenstoelen Cordyceps sinensis en Cordyceps militaris.

Fenegriekextract Testofen vertweevoudigt seksuele activiteit in mannelijke veertigplussers
Testofen verhoogt de testosteronspiegel met tien procent, en dat verklaart volgens deze studie het proseksuele effect.