Opgeladen: 19-4-2020
Opgeborgen in: Supplementen die de testosteronspiegel verhogen
Translation: Why testosterone boosters with geranylgeraniol might work (20-4-2020)

Waarom t-boosters met geranylgeraniol wel eens zouden kunnen werken

Waarom testosteronboosters met geranylgeraniol wel eens zouden kunnen werken
Geranylgeraniol is een nieuw anti-ageing-supplement, waarover we nog bar weinig wisten - behalve dan dat Antaeus Labs het stopt in zijn testosteronsupplement UltraTest. En nu we de Japanse in vitro- en dierstudie die in 2018 verscheen in Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry hebben gelezen, denken we dat UltraTest wel eens zou kunnen werken.

Geranylgeraniol
Het lichaam maakt geranylgeraniol zelf aan. Het is een grondstof voor cholesterol, steroidhormonen, vitamine K en co-enzym Q10. In de natuur komt geranylgeraniol voor als bestanddeel van planten. Het zit bijvoorbeeld in de zaden van de Zuid-Amerikaanse boom Bixa orellana. Annatto Seeds, heten die.


Waarom testosteronboosters met geranylgeraniol wel eens zouden kunnen werken


Waarom testosteronboosters met geranylgeraniol wel eens zouden kunnen werken


Koks en voedingsbedrijven gebruiken die zaden in gedroogde vorm als rode kleurstof en milde pepervervanger. Sommige supplementenmakers halen geranylgeraniol uit de olie van de annatto, en stoppen die in hun producten.

Reageerbuisstudie
Voedingswetenschappers van Tohoku University vroegen zich af of geranylgeraniol de aanmaak van testosteron zou kunnen verhogen, en stopten geranylgeraniol in verschillende concentraties bij testescellen in een reageerbuis.

And lo and behold - de concentratie testosteron in de reageerbuizen nam toe.


Waarom testosteronboosters met geranylgeraniol wel eens zouden kunnen werken
Waarom testosteronboosters met geranylgeraniol wel eens zouden kunnen werken


Dierstudie
Daarna stopten de Japanners geranylgeraniol in voer, en gaven dat gedurende 10 weken mannelijke ratten. Waren de ratten volwassen mensen geweest, dan hadden ze dagelijks ongeveer 30 milligram geranylgeraniol gekregen. Wel - da's een hele beschaafde hoeveelheid. Je hoeft in webwinkels niet lang te zoeken naar supplementen met zulke hoeveelheden.

En jawel, daardoor steeg de testosteronspiegel van de dieren met meer dan een factor 2.

Conclusie
"These findings highlight the potential benefits of geranylgeraniol as a therapeutic agent for low testosterone levels, such as late-onset hypogonadism in men", schrijven de onderzoekers.

Humaan onderzoek naar de effecten van suppletie met geranylgeraniol hebben we niet kunnen vinden.

Bron:
Biosci Biotechnol Biochem. 2018;82(6):956-62.

Meer:
Combinatie rooiboos-dandelion verhoogt testosteronspiegel in humaan onderzoek (8-4-2020)
Testosterontherapie op basis van paardenbloem? (1-4-2020)
Luteoline, een testosteronbooster uit peterselie (24-3-2020)
Is penta-acetyl-quercetine een testosteronbooster? (21-2-2020)


Reishi verhoogt testosteronspiegel Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testes Phaleria macrocarpa: meer testosteron, meer vruchtbaarheid

Reishi verhoogt testosteronspiegel
Mannen die dagelijks 3-4 capsules met een extract van de reishi-paddenstoel slikken, verhogen misschien hun testosteronspiegel.

Cordycepine uit Cordyceps militaris verjongt de testes
In Aziatische landen, maar ook steeds vaker in onze contreien, gebruiken mannen supplementen met extracten van de paddenstoelen Cordyceps sinensis en Cordyceps militaris. Wil je weten waarom?

Phaleria macrocarpa: meer testosteron, meer vruchtbaarheid
Er zitten, zeker voor makers van sportsupplementen, razend interessante stoffen in Phaleria macrocarpa. Volgens Maleise onderzoekers verhogen ze de testosteronspiegel.