Opgeladen: 21-2-2020
Opgeborgen in: Quercetine, Testosteron & suppletie
Translation: Penta-acetylquercetin, a new testosterone booster? (22-2-2020)

Is penta-acetyl-quercetine een testosteronbooster?

Is penta-acetylquercetine een testosteronbooster?
We hebben al EMIQ: een semisynthetische analoog van quercetine, die volgens Japanse humane studies spierafbraak blokkeert. In een in vitro-studie die Canadese biologen van de universiteit van Moncton twee jaar geleden publiceerden, vonden we een andere interessante semisynthetische analoog van quercetine. Deze verhoogt misschien de aanmaak van testosteron.

Penta-acetylquercetine
Rechtsonder zie je de structuurformule van penta-acetylquercetine, linksonder die van quercetine. Je kunt penta-acetylquercetine omschrijven als een analoog van quercetine waarbij alle hydroxylgroepen zijn vervangen door acetylgroepen.

Die groepen zullen er in vivo vroeg of laat afvallen, maar tot die tijd maken de acetylgroepen het molecuul stabieler.


Is penta-acetylquercetine een testosteronbooster?


En jazeker, dat is misschien interessant voor producenten van natuurlijke testosteronsupplementen.

Kijk, injecties met quercetine verhogen de afgifte van testosteron in gezonde proefdieren. [Asian J Androl. 2008;10(2):249-58.] Dat klinkt leuk, maar in dierproeven waarin de onderzoekers het effect van suppletie met quercetine imiteren, beschadigt quercetine de testes. [Andrologia. 2013;45(1):56-65.]

Waarschijnlijk kan quercetine in de juiste doses door zijn antioxidante werking in de testes de aanmaak van testosteron verhogen. Maar quercetine kan ook veranderen in een pro-oxidant, en vervolgens de testescellen beschadigen. En als je dat weet, dan snap je waarom stabielere versies van quercetine interessant zijn.

Studie
De onderzoekers stelden Leydigcellen van muizen in reageerbuizen bloot aan diverse quercetine-analogen. De concentratie was 10 micromol. Hogere concentraties werkten al snel averechts. De cellen werden tegelijkertijd gestimuleerd door 10 micromol forskoline. Heel kort door de bocht konden de onderzoekers zo het effect van hormonen als LH imiteren.

Resultaten
Vooral penta-acetylquercetine stimuleerde de aanmaak van progesteron. Dat is een directe precursor van testosteron.


Is penta-acetylquercetine een testosteronbooster?


Is penta-acetylquercetine een testosteronbooster?


Hierboven zie je hoe penta-acetylquercetine de afgifte van testosteron verhoogt. De quercetineanaloog verhoogt onder meer de activiteit van Creb1, STAR en CYP11a1. Wat die eiwitten precies doen, zie je hieronder.


Is penta-acetylquercetine een testosteronbooster?


Conclusie
"Pentaacetylquercetin effectively increased cAMP-dependent accumulation of progesterone from MA-10 Leydig cells, possibly through activation of Star and Cyp11a1 transcriptions", resumeren de Canadezen. "Thus, dietary supplementation of pentaacetylquercetin may be effective to maintain testosterone production within aging males."

"However, although there is a correlation between increased Star and Cyp11a1 expressions and stimulation of steroidogenesis within testicular Leydig cells, more research will be required to clearly define the regulatory mechanism of pentaacetylquercetin on testosterone synthesis."

Bron:
Toxicol In Vitro. 2017;44:111-21.

Meer:
Cordycepin uit Cordyceps militaris verjongt de testes (25-1-2020)
Reishi verhoogt testosteronspiegel (25-5-2019)
Phaleria macrocarpa: meer testosteron, meer vruchtbaarheid (10-12-2018)


Een capsule per dag met het nieuwe fenegriekextract Furosap verhoogt concentratie vrij testosteron Verdwijnen van groenten en fruit uit voeding verlaagt testosteronspiegel Astragulus voor meer Leydigcellen (en dus ook meer testosteron)

Eén capsule per dag met het nieuwe fenegriekextract Furosap verhoogt concentratie vrij testosteron
Een dagelijkse dosis van 500 milligram - en die hoeveelheid past in welgeteld één capsule - van het nieuwe fenegriekextract Furosap verhoogt de hoeveelheid vrij testosteron in het bloed van volwassen mannen. Sponsor alert.

Verdwijnen van groenten en fruit uit voeding verlaagt testosteronspiegel
Of dat echt klopt, weten we niet honderd procent zeker. Maar wij vinden het leuk om zulke dingen luidkeels te roeptoeteren. Dierstudie.

Astragulus voor meer Leydigcellen (en dus ook meer testosteron)
In de testes produceren de cellen van Leydig het testosteron dat in het menselijk lichaam circuleert. Volgens legio studies kunnen allerlei extracten dat productieproces stimuleren.