Opgeladen: 24-3-2020
Opgeborgen in: Suppletie voor meer testosteron
Translation: Luteolin, a testosterone booster from parsley (25-3-2020)

Luteoline, een testosteronbooster uit peterselie

Luteoline, een testosteronbooster uit peterselie
Luteoline, een flavonoid in peterselie en sellerie, verhoogt misschien de aanmaak van testosteron door de testes. Canadese chemici, verbonden aan de universiteit van de Moncton, publiceerden in Cell Biology and Toxicology een in vitro-studie die bovengemeen interessant is voor de supplementenindustrie.

Studie
De Canadezen stelden MA-10-testescellen in reageerbuizen bloot aan diverse flavonoïden, en bepaalden vervolgens het effect op de aanmaak van steroidhormoon. De meestbelovende daarvan was luteoline, een flavonoid dat lijkt op quercetine. We laten de andere bestudeerde flavonoïden daarom buiten beschouwing.


Luteoline, een testosteronbooster uit peterselie


En voordat je het vraagt: luteoline beschadigde de cellen niet.

De onderzoekers combineerden luteoline met forskoline [FSK]. Zo imiteerden ze het effect van stuurhormonen als LH, die onder normale omstandigheden de testes stimuleren om testosteron aan te maken.

Resultaten
Luteoline verhoogde, meer dan de andere flavonoïden, de aanmaak van progesteron in de testes. In de biosynthese van testosteron is progesteron een precursor van testosteron. Als je daarover meer wilt weten, kun je even een kijkje nemen in ons aloude Anabolenboek.


Luteoline, een testosteronbooster uit peterselie


Luteoline, een testosteronbooster uit peterselie


Hoe luteoline de aanmaak van testosteron verhoogt, zie je hierboven. Luteoline activeert het StAR-eiwit. Dat speelt een sleutelrol bij de omzetting van cholesterol in steroidhormonen.

Conclusie
"Luteolin effectively increased cAMP-dependent accumulation of progesterone from MA-10 Leydig cells, possibly through activation of Star [...]", concluderen de onderzoekers. "Thus, dietary luteolin could be potentially effective to maintain steroidogenesis within aging males."

"However, although there is a correlation between increased StAR [...] and stimulation of steroidogenesis within testicular Leydig cells, more research will be required to clearly define the regulatory mechanism of luteolin on testosterone synthesis."

Luteoline zou om nog een andere reden een interessant bestanddeel voor testosteronboosters kunnen zijn. Volgens in vitro-studies en dierstudies is luteoline ook een antioestrogeen...

Bron:
Cell Biol Toxicol. 2018;34(1):23-38.

Meer:
Luteoline-6-neohesperidoside, de staminafactor in reuzenbamboe (2-2-2018)
Dierstudie: luteoline verlaagt estradiolspiegel (20-7-2015)
Luteoline, het antioestrogeen in sellerie (22-7-2013)


Is penta-acetyl-quercetine een testosteronbooster? Fysieke inspanning + BCAA's = meer testosteron Reishi verhoogt testosteronspiegel

Is penta-acetyl-quercetine een testosteronbooster?
Canadese biologen van de universiteit van Moncton publiceerden deze reageerbuisstudie twee jaar geleden.

Fysieke inspanning + BCAA's = meer testosteron
Niet al te lange dagelijkse sessies van matig-intensieve inspanning verhogen de testosteronspiegel, net als suppletie met een niet al te hoge dosis BCAA's.

Reishi verhoogt testosteronspiegel
Mannen die dagelijks 3-4 capules met een extract van de reishi-paddenstoel slikken, verhogen misschien hun testosteronspiegel.