02.07.2013

Luteolin, het antioestrogeen in sellerie

Luteolin
Luteolin, een flavonoid dat we dagelijks binnenkrijgen in onze voeding, remt de aanmaak van estradiol in het lichaam. Dat schrijven onderzoekers van het Chengdu Institute of Biology in China in de Journal of Agricultural and Food Chemistry. In hun reageerbuizen vermindert luteolin de productie van het enzym aromatase door cellen.

Estradiol is, zowel voor mannen als voor vrouwen, een nuttig hormoon, maar ook een hormoon waarvan je soms graag wat minder zou willen aanmaken. Vraag het maar aan vrouwen die borstkanker hebben overleefd, of aan mannen met gyno.

Er zijn effectieve farmacologische estradiolremmers, maar die hebben bijwerkingen. Daarom zoeken onderzoekers naar natuurlijke stoffen in onze voeding die de enzymen afremmen die androstenedione en testosteron omzetten in estradiol, en die de behoefte aan die farmacologische antioestrogenen verminderen.

Luteolin zou wel eens zo'n natuurlijke stof kunnen zijn, ontdekten de Chinezen. Ze screenden 1431 natuurlijke verbindingen, en ontdekten dat daarvan luteolin de krachtigste aromatase-remmer was.

Luteolin is een flavonoid dat we via voedingsmiddelen als sellerie, groene paprika en pepers, uien, peterselie, kool en de schil van appels dagelijks consumeren. In 1994 publiceerden wetenschappers van de University of Minnesota een reageerbuisstudie waarin luteolin de aanmaak van aromatase in jonge vetcellen saboteerde. [J Steroid Biochem Mol Biol. 1994 Aug;50(3-4):205-12.] Twee jaar geleden ontdekten biochemici van de Chinese University of Hong Kong dat luteolin hetzelfde deed in MCF-7-borstkankercellen. [Mol Cell Endocrinol. 2011 Sep 15;344(1-2):51-8.]

De manier waarop luteolin aromatase blokkeert is niet duidelijk. De onderzoekers van het Chengdu Institute wilden dat mechanisme ophelderen door experimenten met menselijke KGN-eierstokcellen. In die cellen gaat de aanmaak van aromatase omhoog door activiteit van promoter II. Die bindt met cAMP-response element binding protein (CREB en steroidogenic factor-1. Meer activiteit van stuurhormonen of meer cAMP, meer aromatase.

De Chinezen stelden hun KGN-cellen bloot aan 10 micromol luteolin, 10 micromol forskolin [een cAMP-booster, die de aanmaak van aromatase dus verhoogt] en/of 50 micromol formestan [een antioestrogeen dat de werking van aromatase saboteert]. En kijk aan. Luteolin werkte beter dan formestan.


Luteolin, het antioestrogeen in sellerie


De onderzoekers ontdekten dat luteolin niets deed met het aromatase-enzym zelf: luteolin remt de aanmaak van aromatase.

De Chinezen vermoeden dat luteolin een cAMP-remmer is. Ze baseren zich op een Koreaanse in vitro-studie uit 2008. [Arch Pharm Res. 2008 Sep;31(9):1166-71.] Wijzelf, ongehinderd door kennis van zaken, vragen ons af of die theorie klopt. Wij kennen luteolin als een remmer van het enzym phosphodiesterase type 4 [PDE4]. PDE4 is een enzym dat cAMP uitschakelt, en PDE4-remmers voorkomen dat juist. PDE4-remmers zijn cAMP-boosters, geen remmers. We vermoeden dan ook dat het mechanisme iets complexer in elkaar zit dan de Chinezen opperen.

Nou lijkt luteolin sprekend op isorhamnetin, kaempferol, quercetin en myricetin. Dus bepaalden de Chinezen ook in welke mate die flavonoïden de aanmaak van estradiol in hun KGN-cellen afremmen.


Luteolin, het antioestrogeen in sellerie


Luteolin was de beste estradiolremmer. Het remt de aanmaak van estradiol al bij een concentratie van 1 micromol. Op de tweede plaatse kwam kaempferol.

Japanse onderzoekers hebben hebben een concentratie van 3 micromol gevonden in ratten die ze per kg 15 mg luteolin gaven. [FEBS Lett. 1998 Nov 6;438(3):220-4.] Die dosis - humane equivalent: 3 mg per kg - is waarschijnlijk veilig. Volgens een dierstudie van de Yong Loo Lin School of Medicine in Singapore kunnen ratten per kg lichaamsgewicht dagelijks 30 mg luteolin binnenkrijgen zonder dat ze vergiftigingsverschijnselen krijgen. [Chem Biol Interact. 2006 Dec 1;164(1-2):1-14.]

Bron:
J Agric Food Chem. 2012 Aug 20. [Epub ahead of print].

Meer:
Tongkat Ali heeft antioestrogene werking (24-6-2013)
Hesperetin is een antioestrogeen (1-6-2013)
Reageerbuisstudie: quercetine ondergraaft werking estradiol (14-7-2011)