Opgeladen: 18-9-2021
Opgeborgen in: Borstkanker, Kanker voorkomen & overleven, Plantenextracten, Antioestrogene supplementen, Quercetine
Translation: These three flavonoids in citrus fruits are anti-estrogens (19-9-2021)

Deze drie flavonoïden in citrusvruchten zijn antioestrogenen

In de schil van citrusvruchten zitten de flavonoïden quercetine, naringenine en naringine. Al deze drie stoffen hebben een antioestrogene werking. Een meervoudige antioestrogene werking, moeten we eigenlijk zeggen.


Deze drie flavonoiden in citrusvruchten zijn antioestrogenen


Studie
Egyptische farmacologen vertellen in Scientific Reports dat ze muizen inspoten met een estradiolgevoelig type kankercel. Nadat de tumoren zich hadden ontwikkeld, injecteerden de onderzoekers gedurende 7 dagen dagelijks een dosis quercetine, naringine of naringenine in de dunne darm van de muizen.

In eerdere experimenten, die ze trouwens ook in dit artikel beschreven, hadden de Egyptenaren bepaald dat quercetine, naringine en naringenine de drie sterkste aromataseremmers zijn die ze in citrus konden vinden.

Als de muizen mensen waren geweest die de flavonoïden oraal hadden ingenomen, hadden ze dagelijks ongeveer 60 tot 100 milligram quercetine, naringine of naringenine geslikt. Dit is trouwens een hele grove schatting, maar we hebben even niets beters.

Resultaten
Suppletie met zowel quercetine, naringine als naringenine remde de groei van de tumoren, en verminderde de concentratie aromatase in de tumoren. Dat zie je hieronder.


Deze drie flavonoiden in citrusvruchten zijn antioestrogenen


Mechanisme
De onderzoekers achterhaalden aan de hand van in silico-modellen dat zowel quercetine, naringine als naringenine een antioestrogene werking kunnen hebben omdat hun ruimtelijke structuur lijkt op die van estradiol. Het enzym herkent ze abusievelijk als een testosteron- of androsteendion-analoog, zodat de flavonoidmoleculen testosteron en zijn analogen deels verdringen van het enzym.


Deze drie flavonoiden in citrusvruchten zijn antioestrogenen


Daardoor vermindert de aanmaak van estradiol

Tegelijkertijd lijken quercetine, naringine als naringenine zoveel op estradiol, dat ze een deel van dat hormoon verdringen van zijn receptor. En daardoor vermindert het aantal estradiolmoleculen dat daadwerkelijk actief is.

Conclusie
"This study suggests that flavonoids isolated from citrus peels exhibit anti-estrogenic and anti-aromatase activities suggesting their potential prophylactic and therapeutic use in both pre- and postmenopausal breast cancer patients", resumeren de Egyptenaren.

Bron:
Sci Rep. 2021 Mar 29;11(1):7121.

Meer:
Citrusflavonoid naringenin remt uitzaaien van borstkanker (8-9-2021)
Reageerbuisstudie: quercetine ondergraaft werking estradiol (14-7-2011)


Groene theedrinkers hebben dertig procent minder estradiol Lignaan in saffloerzaad net zo antioestrogeen als tamoxifen Druivenpit-extract remt aromatase

Groene theedrinkers hebben dertig procent minder estradiol
De polyfenolen in thee remmen het enzym CYP19 of aromatase, dat androstenedione en testosteron omzet in estradiol.

Lignaan in saffloerzaad net zo antioestrogeen als tamoxifen
Dat ontdekten farmacologen van Seoul National University.

Druivenpit-extract remt aromatase
Kankeronderzoekers van het Californische Beckman Research Institute hebben het antioestrogene effect van GSE aangetoond door proeven op cellen.