Opgeladen: 8-9-2021
Opgeborgen in: Borstkanker, Kanker voorkomen & overleven, Plantenextracten
Translation: Citrus flavonoid naringenin inhibits breast cancer metastasis (9-9-2021)

Citrusflavonoid naringenin remt uitzaaien van borstkanker

Dagelijkse suppletie met enkele honderden milligrammen naringenine - een stof in citrusvruchten - kan misschien helpen voorkomen dat borstkankertumoren zich uitzaaien. Dat suggereert een Chinese dierstudie.


Citrusflavonoid naringenin remt uitzaaien van borstkanker


Naringenine
Naringenine is een flavonoid, dat niet alleen lijkt op quercetine maar ook op apigenine. Naringenine zit in citrusvruchten, quercetine in uien en apigenine in peterselie. Al in de jaren negentig van de vorige eeuw ontdekten biochemici dat naringenine proefdieren kan beschermen tegen borstkanker. [Adv Exp Med Biol. 1998;439:227-36.] [Biol Pharm Bull. 2005 Mar;28(3):527-30.]


Citrusflavonoid naringenin remt uitzaaien van borstkanker


De onderzoekers, verbonden aan de Chinese Academy of Sciences, vroegen zich af of naringenine bij borstkanker ook het uitzaaien van tumoren kan afremmen. Met een serie experimenten, die in 2011 verschenen in Protein & Cell, probeerden ze die vraag te beantwoorden.

Experiment 1 | Metastasering
De onderzoekers injecteerden agressieve borstkankercellen in twee groepen muizen, en haalden na 14 dagen de tumoren weg.

Drie dagen voor de operatie begon in de experimentele groep dagelijkse suppletie met naringenine. Als de muizen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 600-1000 milligram naringenine gekregen.

De muizen in de controlegroep kregen geen supplementen toegediend.

3 en 7 dagen na de operatie verrichten de onderzoekers autopsie op de muizen, en keken naar uitzaaiingen van de tumoren in de longen. In de muizen die naringenine hadden gekregen vonden de onderzoekers minder uitzaaiingen dan in de controlegroep. Dat zie je linksonder.


Citrusflavonoid naringenin remt uitzaaien van borstkanker


Experiment 2 | Overlevingskansen
De onderzoekers hielden een ander deel van de muizen in leven. De dieren kregen drie weken na de operatie nog naringenine, daarna niet meer. In de groep muizen die naringenine had gekregen, was 160 dagen na het injecteren van de kankercellen nog 30 procent van de muizen in leven - en tumorvrij. In de andere groep waren alle muizen overleden. Dat zie je rechtsboven.

Experiment 3 | Mechanisme
Hoe naringenine de metastasering van kanker afremt, zie je gedeeltelijk hieronder. Je kijkt naar de concentratie van de ontstekingsfactoren interferon-gamma en interleukine-2 in CD8+ T-cellen van de muizen. CD8+ T-cellen ruimen kankercellen op. Hoe meer interleukine-2 en interferon-gamma ze aanmaken, hoe beter ze dat kunnen.


Citrusflavonoid naringenin remt uitzaaien van borstkanker


Conclusie
"These results indicate that orally administered naringenin can inhibit the outgrowth of metastases after surgery via regulating host immunity", vatten de onderzoekers samen.

"Thus, naringenin can be an ideal surgical adjuvant therapy for breast cancer patients."

Dit bericht gaat over naringenine, maar het zou zomaar kunnen dat vergelijkbare flavonoidverbindingen soortgelijke kankerremmende effecten hebben. [Life Sci. 2020 May 1;248:117463.] [Cell Biosci. 2017 Oct 5;7:50.]

Bron:
Protein Cell 2011, 2(6): 507-16.

Meer:
Omega-3-vetzuren verhinderen uitzaaien borstkanker naar botten (10-5-2021)
Probiotische bacterie Lactobacillus casei CRL431 remt misschien uitgezaaide borstkanker (26-4-2019)
Vetzuursamenstelling dieet is factor in uitzaaiing prostaatkanker ((12-11-2016)


Hoe stress kanker in de hand werkt Een anti-kankerfactor in de schil van appels Supplement met vitamine D vermindert sterfte door kanker

Hoe stress kanker in de hand werkt
Als er toevallig ooit nog een kankercelletje in je lichaam ontstaat, dan wordt de kans dat het kreng zich kan uitzaaien groter door chronische stress.

Een anti-kankerfactor in de schil van appels
Vandaag stuitten we op een studie van meer dan tien jaar geleden, waarin ook schil van Gala-appels kankercellen afremde.

Supplement met vitamine D vermindert sterfte door kanker
Als je dagelijks een vitamine D-supplement gebruikt, neemt je kans op kanker niet af. Maar de kans dat die kanker zich uitzaait, wordt kleiner.