Opgeladen: 9-5-2021
Opgeborgen in: Kanker voorkomen & overleven, Borstkanker, Visolie
Translation: Omega-3 fatty acids prevent breast cancer from spreading to bones (10-5-2021)

Omega-3-vetzuren verhinderen uitzaaien borstkanker naar botten

Omega-3-vetzuren beschermen tegen borstkanker. En als je al borstkanker hebt, dan zouden ze wel eens de verspreiding van de ziekte over het lichaam kunnen afremmen.


Omega-3-vetzuren verhinderen uitzaaien borstkanker naar botten


Omega-3-vetzuren & kanker
Een voedingspatroon met relatief veel omega-3-vetzuren vermindert de kans op borstkanker, suggereren dierstudies en epidemiologische studies. En jawel, sommige van die epidemiologische studies hebben betrekking op supplementengebruikers.

In trials lijken omega-3-vetzuren de chemobehandeling bij borstkanker effectiever te maken, en er zijn zelfs aanwijzingen dat een voedingspatroon met veel omega-3-vetzuren de perspectieven van vrouwen met borstkanker kunnen verbeteren.

Studie
Tegen deze achtergrond zullen de uitkomsten van het onderzoek dat Franse oncologen, verbonden aan de universiteit van Tours, nog niet zo lang geleden publiceerden in Nutrients niet verbazen. De onderzoekers bestudeerden de vetsamenstelling in het borstweefsel van 261 vrouwen met borstkanker, en bepaalden vervolgens of bij deze vrouwen de tumoren waren uitgezaaid naar de botten.

Als borstkanker uitzaait naar andere weefsels, dan zijn de botten target nummer 1. De concentratie van omega-3-vetzuren in het vetweefsel geeft een goede indicatie van de inname van omega-3-vetzuren over een langere periode.

Resultaten
Bij de jonge en pre-menopauzale vrouwen vonden de onderzoekers minder vaak uitzaaiingen naar de botten als de vrouwen relatief veel omega-3-vetzuren in hun vetweefsel hadden. Dat betekent mogelijk dat omega-3-vetzuren de verspreiding van de ziekte over het lichaam kunnen afremmen.


Omega-3-vetzuren verhinderen uitzaaien borstkanker naar botten


Bij de post-menopauzale vrouwen vonden de onderzoekers een trend die in dezelfde richting wees - maar die was niet statistisch significant.

Conclusie
"Our retrospective and exploratory study shows that low levels of n-3 LC-PUFA in the adipose tissue of premenopausal women with breast cancer are associated with bone metastasis formation", schrijven de onderzoekers.

"Additional studies in human will be required to determine the origin of these low levels of n-3 LC-PUFA before proposing an n-3 LC-PUFA supplementation to prevent or contain bone metastasis in premenopausal women with breast cancer."

Bron:
Nutrients. 2020 Dec 15;12(12):3832.

Meer:
Minder omega-6, meer omega-3, minder borstkanker (14-10-2017)
Zalm, makreel en andere vette vis verbeteren kansen na borstkanker (4-6-2017)
Omega-3-vetzuren verminderen kans op sterfte door borstkanker (18-12-2014)
Visoliecapsules beschermen tegen borstkanker (17-7-2010)


Hoe omega-3-vetzuren betacaroteen beter laten beschermen tegen kanker Omega-3-vetzuren en carotenoiden reduceren vermoeidheid bij kanker Omega-3-vetzuur DHA maakt chemokuur effectiever

Hoe omega-3-vetzuren bètacaroteen beter laten beschermen tegen kanker
In vitro-studie.

Omega-3-vetzuren en carotenoïden reduceren vermoeidheid bij kanker
De meest gerapporteerde bijwerking die kankerpatiënten rapporteren is chronische vermoeidheid, die niet overgaat door slapen en rust.

Omega-3-vetzuur DHA maakt chemokuur effectiever
Als vrouwen met een gevorderde en waarschijnlijk ongeneeslijke vorm van borstkanker het omega-3-vetzuur DHA slikken, worden hun chemo's effectiever.