Opgeladen: 26-11-2017
Opgeborgen in: Borstkanker, Visolie, Preventie & overleving van kanker
Translation: No translation yet

Omega-3-vetzuur DHA maakt chemokuur effectiever

Omega-3-vetzuur DHA maakt chemokuur effectiever
Als vrouwen met een gevorderde en waarschijnlijk ongeneeslijke vorm van borstkanker het omega-3-vetzuur DHA slikken, worden hun chemo's effectiever. Als hun lichaam de DHA tenminste goed opneemt. Dat suggereert een studie die Franse onderzoekers in 2009 publiceerden in de British Journal of Cancer.

Omega-3-vetzuren en kanker

In reageerbuizen kunnen omega-3-vetzuren - en trouwens ook andere meervoudig onverzadigde vetzuren - kankercellen afremmen. [J Natl Cancer Inst. 1986 Nov;77(5):1053-62.] Bovendien kunnen omega-3-vetzuren in reageerbuizen de middelen die artsen bij chemoluren toedienen dodelijker maken voor kankercellen. [Int J Cancer. 1998 Feb 9;75(4):578-83.]

In dierstudies, waarin proefdieren met kanker eerst een periode extra omega-3-vetzuren krijgen, worden chemobehandelingen [Nutr Cancer. 1997;28(1):63-73.] en radiotherapie [Br J Cancer. 2003 Sep 15;89(6):1102-7.] daardoor effectiever zonder dat de bijwerkingen van de middelen toenemen. [Clin Cancer Res. 2001 Jul;7(7):2041-9.]

In dierstudies vermindert het positieve effect van omega-3-vetzuren trouwens door co-suppletie met vitamine E. [Clin Cancer Res. 2006 Oct 1;12(19):5879-86] 't Is maar dat je het weet.

Studie
Onderzoekers van het Franse INSERM vroegen zich af of suppletie met omega-3-vetzuren ook bij mensen zo goed uitpakt, en deden een experiment met 25 vrouwen met een uitgezaaide en agressieve vorm van borstkanker. De vrouwen hadden snelgroeiende tumoren in hun organen. Dat impliceert dat de vrouwen nog enkele jaren te leven hadden.

Gedurende een chemokuur van vijf maanden slikten de vrouwen elke dag 0.9 gram DHA bij de lunch, en 0.9 gram DHA bij het avondeten. Het omega-3-vetzuur was afkomstig uit olie uit algen. De onderzoekers gebruikten een product van het inmiddels door DSM overgenomen Martek.


Omega-3-vetzuur DHA maakt chemokuur effectieverDe toediening van de DHA begon 7-10 dagen voor de eerste chemo. In die periode verdubbelde de concentratie DHA in de fosfolipiden in het bloed. Dat is een merker voor de hoeveelheid DHA-moleculen in de membranen van de cellen.


Omega-3-vetzuur DHA maakt chemokuur effectieverDe onderzoekers verdeelden de vrouwen vervolgens in twee helften: een helft waarbij ze relatief veel DHA als fosfolipid terugvonden [High DHA incorporators], en een helft waarbij ze relatief weinig DHA terugvonden [Low DHA incorporators].


Omega-3-vetzuur DHA maakt chemokuur effectieverResultaten
Nadat de chemobehandeling was afgerond ging de kanker bij de doorsnee-low DHA incorporator na 3.5 maanden weer groeien. Bij de doorsnee-high DHA incorporator gebeurde dat na 8.7 maanden.


Omega-3-vetzuur DHA maakt chemokuur effectieverBij de low DHA incorporators was anderhalf jaar na de chemobehandeling de helft van de vrouwen overleden. Na iets meer dan vijf jaar waren alle vrouwen in deze groep overleden. Bij de high DHA incorporators was dat een kleine 3 jaar de helft van de vrouwen overleden. Toen de onderzoekers hun studie publiceerden, 8 jaar na de chemobehandeling, was in deze groep nog steeds een vrouw in leven.


Omega-3-vetzuur DHA maakt chemokuur effectieverDe suppletie met DHA had geen bijwerkingen.

Conclusie
"This study shows that addition of DHA to chemotherapy is devoid of adverse side effects and might improve the outcome of metastatic breast cancer patients", schrijven de onderzoekers. "These results suggest that DHA has a potential to specifically chemosensitise tumours."

"This study represents the incentive to set up a prospective-controlled randomised trial aimed at identifying the place of dietary DHA in breast cancer treatments."

Overleg
Als je kanker hebt, en na lezing van dit stukje besluit dat je de gok wilt wagen, vraag dan eerst aan je oncoloog of die dat ook zo'n goed idee vindt. De gebruikte dosis in deze studie valt nog net binnen de range van wat de EFSA acceptabel vindt [EFSA Journal 2012;10(7):2815.] - maar die richtlijn is opgesteld voor gezonde mensen. Als je een ernstige ziekte hebt, moet je zo'n dosis pas na overleg met je arts gaan slikken.

Bron:
Br J Cancer. 2009 Dec 15;101(12):1978-85.

Meer:
Minder omega-6, meer omega-3, minder borstkanker (14-10-2017)
Zalm, makreel en andere vette vis verbeteren kansen na borstkanker (4-6-2017)
Omega-3-vetzuren verminderen kans op sterfte door kanker (18-12-2014)


De antioestrogene werking van visolie

Wekelijks portie zalm vermindert kans op prostaatkanker met 43 procent

Visoliecapsules beschermen tegen borstkanker

De antioestrogene werking van visolie
Het visvetzuur DHA beschermt het lichaam misschien tegen het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol. In vitro-studie.

Wekelijks portie zalm vermindert kans op prostaatkanker met 43 procent
Epidemiologische studie, gedaan onder een kleine tweeduizend Scandinavische mannen.

Visoliecapsules beschermen tegen borstkanker
Epidemiologie. Vroege resultaten uit de VITAL-study.