Opgepoetst: 20-8-2019
Opgeladen: 18-12-2014
Opgeborgen in: Kankerpreventie, Omega-3-vetzuren
Translation: Omega 3 fatty acids reduce cancer mortality (4-2-2015)

Omega-3-vetzuren verminderen kans op sterfte door kanker

Omega-3-vetzuren verminderen kans op sterfte door kanker
Als je verhoudingsgewijs veel omega-3-vetzuren binnenkrijgt via vette vis, en misschien ook via supplementen, is de kans dat je zult overlijden aan kanker kleiner dan als er maar weinig omega-3-vetzuren in je dieet zitten. Dat melden epidemiologen van het Amerikaanse Fred Hutchinson Cancer Research Center in de American Journal of Epidemiology. In de studie verminderen omega-3-vetzuren de kans op sterfte door kanker met een kwart.

Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 70.495 Amerikanen. Toen de studie in de periode van 2000-2002 begon, waren de Amerikanen 50-76 jaar.

In 2006 maakten de onderzoekers de balans op, en keken welke studiedeelnemers waren overleden. Toen de studie van start ging hadden studiedeelnemers op vragenlijsten aangegeven hoeveel vette vis en visoliecapsules ze consumeerden.

Resultaten
Het gebruik van visoliecapsules leek de kans op sterfte met enkele procenten te verminderen. De verschillen tussen de groepen waren echter niet statistisch significant.


Omega-3-vetzuren verminderen kans op sterfte door kankerGroter waren de effecten van de consumptie van vette vis, zoals makreel en zalm. De verschillen hieronder waren wel statistisch significant.


Omega-3-vetzuren verminderen kans op sterfte door kankerDat komt misschien omdat het gebruik van supplementen in deze studie over de gehele linie de inname van omega-3-vetzuren niet veel verhoogde. De consumptie van vette vis deed dat wel.

Hoe hoger de totale inname van visvetzuren, uit supplementen en de reguliere voeding, des te geringer was de kans op sterfte.


Omega-3-vetzuren verminderen kans op sterfte door kankerKanker
Een relatief hoge inname van omega-3-vetzuren verminderde de kans op sterfte door kanker. Dat gold voor de studiedeelnemers die - voor zover ze wisten - geen kanker hadden of hadden gehad toen de studie begon, maar ook voor deelnemers die toen de studie begon al wel een kankerverleden hadden. En jazeker, de verschillen die je hieronder ziet waren statistisch significant.


Omega-3-vetzuren verminderen kans op sterfte door kankerHart & bloedvaten
De studiedeelnemers die relatief veel visvetzuren binnenkregen overleden ook minder vaak aan hart- en vaatziekten, maar dat effect was niet sterk.

Conclusie
"We found in our prospective cohort study that higher intake of long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids from diet and supplements was associated with decreased risks of total mortality and cancer mortality", vatten de onderzoekers samen. "Our results for total mortality are supported by some trials that have demonstrated benefits from omega-3 supplementation, but not by most trials, while there is less information about the effects of omega-3 intake on mortality from cancer."

Het onderzoek is betaald door de Amerikaanse overheid.

Bron:
Am J Epidemiol. 2014 Mar 15;179(6):710-20.

Meer:
Dierstudie: kankerremmende werking EPA en DHA 8 keer groter dan die van ALA (27-1-2018)
Alfa-linoleenzuur beschermt misschien tegen alle soorten borstkanker (6-1-2018)
Minder omega-6, meer omega-3, minder borstkanker (14-10-2017)
Zalm, makreel en andere vette vis verbeteren kansen na borstkanker (4-6-2017)


Immuunsysteem sporters schakelt meer kankercellen uit door visolie Visolie geeft uitgezaaide kankercellen minder kans Dieet met weinig omega-3-vetzuren (en/of veel omega-6-vetzuren) is factor in uitzaaiing prostaatkanker

Immuunsysteem sporters schakelt meer kankercellen uit door visolie
Intensieve training vermindert de activiteit van de immuuncellen die pathogenen en kankercellen opruimen. Daarom hebben sporters na een zware workout of training een verhoogde kans om ten prooi te vallen aan geniepige virussen.

Visolie geeft uitgezaaide kankercellen minder kans
Een dieet met veel visolie vermindert onder omstandigheden van fysieke stress misschien de kans dat kankercellen zich kunnen uitzaaien in het lichaam.

Dieet met weinig omega-3-vetzuren (en/of veel omega-6-vetzuren) is factor in uitzaaiing prostaatkanker
De meeste mannen krijgen, als ze maar oud genoeg worden, prostaatkanker. Of ze daarvan last krijgen, hangt er onder meer vanaf of de kankercellen zich uitzaaien over hun lichaam.