Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Kanker & beweging       Longevity       Visolie       Kankerpreventie    

1 7 - 0 7 - 2 0 1 0

  Visoliecapsules beschermen tegen borstkanker (Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010 Jul;19(7):1696-708.)

Vrouwen die visoliecapsules slikken hebben minder kanker op borstkanker. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Washington die 35.000 vrouwen van 50-76 jaar zo'n 5 jaar hebben gevolgd. Het is voor de eerste keer dat onderzoekers op die manier hebben gekeken of supplementen beschermen tegen borstkanker.

De onderzoekers verzamelden hun gegevens binnen de VITAL-studie. VITAL staat voor VITamins And Lifestyle. De studie moet duidelijk maken wat nu precies de positieve en negatieve effecten van supplementen zijn. Eerder bleek uit de VITAL-studie dat glucosamine zowel de kans op long- en darmkanker als de sterftekans vermindert.

In hun publicatie, die is verschenen in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, kijken de onderzoekers naar "nonvitamin, nonmineral “specialty” supplements": glucosamine, chondroitin, MSM, visolie, grapeseed-extract, black cohosh, dong quai, soja-extracten, Sint-Janskruid, probiotica, Q10, melatonine, ginkgo, ginseng en knoflook. Alleen voor visolie vonden de onderzoekers een verband.


Visoliecapsules beschermen tegen borstkanker


Toen de onderzoekers preciezer keken, zagen ze dat visolie de kans op kanker van de melkkanalen vermindert, maar niet de kans op kanker van de melkklieren. De eerstgenoemde kanker is trouwens de meest voorkomende vorm van borstkanker.


Visoliecapsules beschermen tegen borstkanker


Uit de literatuur maken de onderzoekers op dat visolie ontstekingsfactoren afremt en zo de kans op borstkanker vermindert. Volgens epidemiologische studies hebben vrouwen met veel C-reactive protein en tumor necrosis factor-alpha in hun bloed meer kans op borstkanker. Visvetzuren verlagen de concentratie van die ontstekingsfactoren.

In de VITAL-studie bleek trouwens ook dat leefstijlfactoren sterkere voorspellers van borstkanker waren dan visoliecapsules. De kans op borstkanker werd hoger naarmate de vrouwen een hogere BMI hadden, meer alcohol dronken en meer vrouwelijke hormonen hadden gebruikt.

Het onderzoek is betaald door de Amerikaanse overheid.

"Our findings warrant further study of fish oil, focused particularly on timing of exposure and dose, as well as on mechanisms of action that might explain differences by tumor stage or histologic type", concluderen de onderzoekers. "Until these results are replicated, fish oil supplements should not be promoted for reduction of breast cancer risk."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken