Opgeladen: 21-12-2017
Opgeborgen in: Carotenoïden, Omega-3-vetzuren, Kanker voorkomen & overleven, Borstkanker
Translation: Not yet

Omega-3-vetzuren en carotenoïden reduceren vermoeidheid bij kanker

De meest gerapporteerde bijwerking die kankerpatiënten rapporteren is chronische vermoeidheid, die niet overgaat door slapen en rust. Bewegingsprogramma's lijken die vermoeidheid wel te kunnen verminderen, en volgens een kleine humane studie, die onlangs verscheen in Breast Cancer Research and Treatment, is ook een dieet met relatief veel omega-3-vetzuren en carotenoïden effectief.

Studie
Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Michigan, gaven 15 vrouwen met borstkanker aanwijzingen hoe ze via hun dieet meer omega-3-vetzuren en meer carotenoïden konden binnenkrijgen [Fatigue reduction diet]. Er zijn aanwijzingen dat die twee groepen voedingsstoffen de overlevingskansen en de kwaliteit van leven na kanker kunnen vergroten, en de onderzoekers hoopten dat die combinatie ook gevoelens van vermoeidheid kon verminderen.

Een controlegroep van 15 andere vrouwen met borstkanker kreeg standaardadviezen [General health curriculum]. Beide groepen hielden gedurende de drie maanden die het experiment in beslag nam hun gewicht stabiel. De figuur hieronder vertelt hoe het dieet van beide groepen er in grote lijnen uitzag.


Omega-3-vetzuren en carotenoiden verminderen vermoeidheid bij kankerResultaten

Na 3 maanden waren de proefpersonen in de fatigue reduction diet-groep zich minder moe gaan voelen. Als ze hun vermoeidheid een rapportcijfer moesten geven, zakte dat van 5.4 naar 3. Die afname was statistisch significant. De afname van de vermoeidheid van de proefpersonen in de controlegroep was dat niet.


Omega-3-vetzuren en carotenoiden verminderen vermoeidheid bij kankerDe onderzoekers bepaalden de kwaliteit van de slaap aan de hand van Pittsburgh sleep quality index. Hoe lager je score op die vragenlijst, hoe beter. De scores van de fatigue reduction diet-groep zakten, die van de controlegroep niet. De afname was echter niet statistisch significant.


Omega-3-vetzuren en carotenoiden verminderen vermoeidheid bij kanker


Omega-3-vetzuren en carotenoiden verminderen vermoeidheid bij kankerToen de onderzoekers alleen keken naar de proefpersonen die vlak voordat de proef begon op Pittsburgh sleep quality index hoger scoorden dan 5, en dus beroerd sliepen, zagen ze in de fatigue reduction diet-groep wel een statistisch significante afname. Dat zie je hierboven.

Vervolgens keken de onderzoekers of ze verbanden konden ontdekken tussen veranderingen van de bloedwaarden en verbetering van de slaap en afname van de vermoeidheid. Ze ontdekten dat een toename van de concentratie omega-3-vetzuren in het bloed - en de omega-3/omega-6-ratio - correleerde met een afname van de vermoeidheid.


Omega-3-vetzuren en carotenoiden verminderen vermoeidheid bij kankerMechanisme
"A likely mechanism through which the fatigue reduction diet is working is by decreasing chronic inflammation and modulating immune activation, and in particular decreasing circulating inflammatory biomarkers CRP, Interleukin-6 (IL-6), and interleukin 1 receptor antagonist (IL-1RA), which are associated with fatigue in cancer patients", schrijven de onderzoekers.

"We have previously reported that individuals who eat diets high in antioxidant micronutrients, or have high intake of whole foods including fish, fruits, and vegetables, similar to the fatigue reduction diet, have significantly lower concentrations of circulating inflammatory biomarkers."

Conclusie
"A dietary intervention (the fatigue reduction diet rich in fruits, vegetables, whole grains, and omega-3 fatty acid-rich foods) delivered via brief phone counseling sessions significantly decreased fatigue and improved sleep quality over the course of 3 months compared to an attention control in persistently fatigued breast cancer survivors", vatten de onderzoekers samen.

Bron:
Breast Cancer Res Treat. 2017 Jan;161(2):299-310.

Meer:
Krachttraining helpt kankerpatiënten weer aan het werk, vermindert vermoeidheid (12-6-2012)
Krachttraining versnelt herstel kankerpatiënten, vermindert vermoeidheid (9-6-20112)
Krachttraining verdrijft lusteloosheid (19-10-2009)


Sporters presteren beter en zijn minder vermoeid na een ontbijt met BCAA's, arginine en citrulline

Dieet niet optimaal? Kiwi's bestrijden vermoeidheid en geven meer energie

Spirulina maakt energieker

Sporters presteren beter en zijn minder vermoeid na een ontbijt met BCAA's, arginine en citrulline
Als getrainde hardlopers 's ochtends een eetlepel BCAA's, een theelepeltje arginine en een theelepeltje citrulline innemen, dan leggen ze hun afstanden enkele procenten sneller af dan ze zouden doen zonder suppletie.

Dieet niet optimaal? Kiwi's bestrijden vermoeidheid en geven meer energie
Je bent gezond, je eet groenten en fruit, maar je krijgt door ongelukkige voedingskeuzes niet genoeg vitamine C binnen. Hoewel je niet ziek wordt, kun je je door zo'n dieet futloos en moe voelen.

Spirulina maakt energieker
Veel gebruikers van spirulinasupplementen durven er een eed op te zweren dat spirulina energie geeft en de vermoeidheid verdrijft.