Opgeladen: 19-10-2017
Opgeborgen in: Suppletie voor duuratleten, Aminozuren, BCAA's, Citrulline
Translation: No translation yet

Sporters presteren beter en zijn minder vermoeid na een ontbijt met BCAA's, arginine en citrulline

Als getrainde hardlopers 's ochtends een eetlepel BCAA's, een theelepeltje arginine en een theelepeltje citrulline innemen, dan leggen ze hun afstanden enkele procenten sneller af dan ze zouden doen zonder suppletie. Dat schrijven sportwetenschappers uit Taiwan in de Journal of Sports Science and Medicine.

Studie
Dertien getrainde duursporters slikten twee dagen achtereen elke ochtend per kilogram lichaamsgewicht 0.17 gram BCAA's, 0.05 gram arginine en 0.05 gram citrulline. Voor een sporter van 70 kilo komt dat dus neer op 11.9 gram BCAA's, 3.5 gram arginine en 3.5 gram citrulline.

Sporters presteren beter en zijn minder vermoeid na een ontbijt met BCAA's, arginine en citrulline
De onderzoekers hadden de supplementen gekocht bij het Amerikaanse GNC.

Een uur na inname van de supplementen - de supplementen fungeerden als ontbijt - moesten de proefpersonen 5 kilometer hardlopen. De volgende dag herhaalden de onderzoekers de procedure, maar lieten de proefpersonen toen 10 kilometer hardlopen.

Bij een andere gelegenheid lieten de onderzoekers de proefpersonen twee dagen achtereen 's ochtends vroeg hardlopen, maar gaven ze toen een placebo.

Resultaten
Na inname van de aminozuren [AA] zetten de proefpersonen strakkere tijden neer dan na inname van een placebo [PL].


Sporters presteren beter en zijn minder vermoeid na een ontbijt met BCAA's, arginine en citrulline


Sporters presteren beter en zijn minder vermoeid na een ontbijt met BCAA's, arginine en citrullineNa het hardlopen gaven de proefpersonen aan hoe moe ze waren. De suppletie met de aminozuren drukte de vermoeidheid.

Mechanisme
Suppletie met BCAA's tijdens inspanning beperkt de toename van de relatieve concentratie van het aminozuur tryptofaan in de bloedbaan, en voorkomt dat de hersenen meer tryptofaan opnemen - en vervolgens omzetten in serotonine. Een hoge serotoninespiegel tijdens inspanning kan resulteren in vermoeidheid.

Suppletie met BCAA's verhoogt echter ook de concentratie van ammonia en ureum in de bloedbaan. Ook dat leidt tot vermoeidheid. Citrulline en arginine stimuleren het lichaam om ammonia en ureum af te voeren uit de bloedbaan.


Sporters presteren beter en zijn minder vermoeid na een ontbijt met BCAA's, arginine en citrullineConclusie
"The combined supplementation of BCAA, arginine, and citrulline could enhance endurance performance in two consecutive days in college runners", schrijven de onderzoekers. "This supplementation could be used in multi-day competitions that are common for endurance athletes."

"The potential mechanisms responsible for the ergogenic effect include the alleviation of central fatigue by BCAA and the prevention of hyperammonemia through increased urea genesis by arginine and citrulline."

"Future studies could examine the role of other neurotransmitters such as dopamine and epinephrine. In addition, the effect of this supplementation on fed state requires further investigation."

Bron:
J Sports Sci Med. 2016 Aug 5;15(3):509-15.

Meer:
Citrulline maakt wielrenners anderhalve procent sneller (1-3-2016)
Vrouwelijke bodybuilders maken fors meer reps door citrulline malate (21-2-2016)
Citrulline vergroot spiermassa en vermindert vetmassa door blokkeren van verouderingsproces (23-10-2015)


Combinatie BCAA's en ornithine verbetert de reactiesnelheid van sporters

Mix van BCAA's, glutamine en arginine verhoogt zuurstoftransport

BCAA's maken fysieke training minder vermoeiend, concludeert dierstudie

Combinatie BCAA's en ornithine verbetert de reactiesnelheid van sporters
Tijdens zware fysieke inspanning houdt een onkinderachtige dosis BCAA's en L-ornithine L-aspartate de reactiesnelheid op peil.

Mix van BCAA's, glutamine en arginine verhoogt zuurstoftransport
Klein humaan onderzoek uit Japan. Aminozuren zorgen voor meer rode bloedcellen en hemoglobine. Raar. Heel errug raarrrrrr.

BCAA's maken fysieke training minder vermoeiend, concludeert dierstudie
Het is een beetje ondergesneeuwd, maar oorspronkelijk brachten supplementenmakers BCAA's op de markt als een energiesupplement voor sporters.