Opgeladen: 23-10-2015
Opgeborgen in: Aminozuren, Citrulline, Afslanksupplementen, Ongewone anabole methoden, Levensverlenging & suppletie
Translation: Citrulline increases muscle mass and reduces fat mass by blocking the aging process (8-12-2015)

Citrulline vergroot spiermassa en vermindert vetmassa door blokkeren van verouderingsproces

Als je de leeftijd van de sterken hebt bereikt, kan een dagelijkse dosis van het alpha-aminozuur L-citrulline misschien je vetmassa verminderen en je spiermassa vergroten. Dat suggereert een dierstudie, die onderzoekers van de Franse Sorbonne hebben gepubliceerd in de Journal of Nutrition. Citrulline heeft een positief effect op de lichaamssamenstelling omdat het verouderingsprocessen op een fundamenteel niveau blokkeert.

Studie
Citrulline vergroot spiermassa en vermindert vetmassa door blokkeren van verouderingsproces
De onderzoekers experimenten met jongbejaarde ratten van 20 weken oud. Gedurende 12 weken gaven de dieren elke dag per kilogram lichaamsgewicht een gram citrulline [structuurformule hiernaast], of een gram van een mengsel van andere niet-essentiële aminozuren. Het humane equivalent van de beproefde dosis is 0.16 gram per kilogram lichaamsgewicht.

Resultaten

Na de suppletieperiode waren de ratten in beide groepen even zwaar, maar was hun lichaamssamenstelling verschillend. De dieren die citrulline hadden gekregen hadden 13 procent minder vet en 9 procent meer vetvrije massa dan de dieren die de mix van niet-essentiële aminozuren hadden gekregen.


Citrulline vergroot spiermassa en vermindert vetmassa door blokkeren van verouderingsproces


Citrulline vergroot spiermassa en vermindert vetmassa door blokkeren van verouderingsproces


Zoals je hierboven ziet hadden de ratten in de citrullinegroep na de suppletieperiode 14 tot 48 procent meer spiermassa dan de proefdieren in de andere groep.

De suppletie met citrulline had geen relevant effect op het anabole signaalmolecuul mTOR, maar liet de cellen wel meer eiwitten als Tfam aanmaken. Die eiwitten laat cellen meer mitochondria opbouwen of repareren. Mitochondria zetten voedingsstoffen om in energie.

NEAA = de ratten die de mix van niet-essentiele aminozuren door hun voer hadden gekregen; CIT = de ratten die citrulline hadden gekregen.


Citrulline vergroot spiermassa en vermindert vetmassa door blokkeren van verouderingsproces


Dat suggereert dat citrulline veroudering vertraagt. Bij veroudering neemt het aantal en de kwaliteit van de mitochondria in alle cellen af, waardoor de weefsels uiteindelijk afsterven als gevolg van een tekort aan energie - en een toename van de productie van agressieve zuurstofmoleculen door de mitochondria.

Citrulline leek ook dat laatste verouderingsaspect te verminderen. De onderzoekers vonden in ieder geval minder geoxideerd LDL in het bloed van de ratten. Geoxideerd cholesterol is ronduit slecht voor de bloedvaten, dus ook dat effect van citrulline is positief.

Conclusie
"Citrulline treatment in male aged rats favorablymodulates body composition and protects against lipid oxidation and, thus, emerges as an interesting candidate to help prevent the aging process", besluiten de onderzoekers. "Our results provide a strong rationale for promoting trials with citrulline in humans."

Het onderzoek is bekostigd door de French Association Against Myopathies. De eerste auteur van de studie is, met nog twee co-auteurs, werkzaam bij de Franse producent Citrage [citrage.com]. Citrage verkoopt supplementen met citrulline die de spieren sterk moeten houden.

Bron:
J Nutr. 2015 Jul;145(7):1429-37.

Meer:
Spieren opbouwen met weinig eiwitten dankzij L-citrulline (3-7-2014)
L-Citrulline verandert appel in een peer (26-6-2014)
Spiermassa vasthouden tijdens afslankdieet doe je met L-citrulline (4-9-2013)


Glycine verjongt oude cellen
Via de mitochondria. Stacken met citrulline?

Glycine AKG als longevity-supplement?
Speculatief. Onderzoek met aaltjes.

Ginkgo's anabole werking in verouderende spieren
Dierstudie.