Opgepoetst: 29-12-2018
Opgeladen: 29-4-2016
Opgeborgen in: Ornithine, BCAA's, Aminozuren, Cerebrogenics, Duursportsupplementen
Translation: Athletes' reaction times improve with BCAA-ornithine combo (17-6-2016)

Reactiesnelheid sporters wordt groter door combinatie BCAA's en ornithine

Tijdens zware fysieke inspanning houdt een onkinderachtige dosis BCAA's en L-ornithine L-aspartate de reactiesnelheid op peil. Dat is verdraaid handig voor vechtsporters en teamsporters. Onderzoekers van het Mossakowski Medical Research Centre in Polen publiceerden de resultaten van hun humane studie in Folia Neuropathologica.

BCAA's, ornithine en vermoeidheid
Duursporters die verder kijken dan hun neus lang is weten dat supplementen met BCAA's vermoeidheid verdrijven. Ze voorkomen dat tijdens intensieve inspanning de concentratie BCAA's in het bloed zakt, en de hersenen meer tryptofaan uit de bloedbaan gaan opnemen. Hier leggen we uit waarom sporters daardoor vermoeid kunnen raken en dus minder goed kunnen gaan presteren.

Een nadeel van BCAA-suppletie tijdens inspanning is dat daardoor de concentratie ammonia in het bloed toeneemt. En van ammonia word je weer moe en suf. Da's de reden waarom het vermoeidheidsverdrijvende effect van BCAA's beperkt is. Maar laat nou het aminozuur L-ornithine de afvoer van ammonia uit de bloedbaan versnellen...

Je snapt het al. De onderzoekers besloten het effect van suppletie met zowel BCAA's als ornithine tijdens inspanning te onderzoeken.

Studie
De onderzoekers lieten elf getrainde duursporters bij twee verschillende gelegenheden 60 minuten fietsen met een intensiteit van zestig procent van hun maximale zuurstofopname. Onmiddellijk daarna moesten de proefpersonen zich leegrijden volgens een protocol waarbij ze elke drie minuten weer een beetje harder moesten trappen dan daarvoor.

De ene keer kregen de sporters een half uur voordat ze op de fiets stapten 10 gram BCAA's (leucine, isoleucine en valine in een verhouding van 2:1:1) en 6 gram ornithine aspartate. Nadat ze een half uur hadden gefietst kregen ze nog eens 6 gram BCAA's en 6 gram ornithine aspartate. De onderzoekers gebruikten BCAA's van Olimp en ornithine aspartate van Hepa-Merz. De aminozuren waren opgelost in water.

De andere keer kregen de sporters alleen water.

Resultaten
De suppletie had weinig effect op de concentratie ammonia in het bloed van de sporters. Alleen waar je hieronder een sterretje ziet staan is sprake van een statistisch significant verschil.


Reactiesnelheid sporters wordt groter door combinatie BCAA's en ornithine


Twintig minuten na de gecombineerde inspanningstest zagen de onderzoekers wel effect van de suppletie. De hoeveelheid ammonia in het bloed van de proefpersonen verminderde significant sneller als die BCAA's en ornithine aspartate hadden gebruikt.


Reactiesnelheid sporters wordt groter door combinatie BCAA's en ornithine


Vlak voordat de sporters moesten fietsen [Pre] en tijdens de inspanningstest bepaalden de onderzoekers meerdere keren hun reactiesnelheid.

In de figuur hieronder geven de sterretjes aan wanneer de sporters door de suppletie met BCAA's en ornithine significant sneller konden reageren.


Reactiesnelheid sporters wordt groter door combinatie BCAA's en ornithine


De figuur hieronder vertelt hoe de aminozuren de reactiesnelheid vergrootten. Ze verkleinden de ratio L-tryptofaan[fTRP]:BCAA's in het bloed.


Reactiesnelheid sporters wordt groter door combinatie BCAA's en ornithine


De suppletie had geen effect op de vermoeidheid en de snelheid waarmee de proefpersonen konden fietsen.

Conclusie

"In summary, this study demonstrated that BCAAs plus ornithine aspartate supplementation, although effective in increasing blood concentrations of BCAA and aspartate supplementation, did not influence aerobic performance or rating of perceived exertion", schrijven de Polen. "The most important finding is that, despite similar levels of ammonia in both trials, shorter multiple-choice reaction time at the end of strenuous exhaustive exercise and faster return to the pre-exercise resting values were observed only in the BCAAs plus ornithine aspartate trial."

De onderzoekers werden niet betaald door de supplementenindustrie, maar door de Poolse overheid.

Bron:
Folia Neuropathol 2015;53(4):377-86.

Meer:
Duursporters verzuren minder snel door sportdrank met BCAA's (20-12-2011)
Beetje BCAA's en L-arginine voorkomt spierafbraak door cardio (15-2-2011)
Zwemtraining breekt minder spieren af door BCAA's (1-1-2011)


Ornithine haalt ammonia uit bloedbaan sporters

Sprint tijdens duurinspanningen sneller door L-ornithine

Ornithine voor krachttraining verhoogt afgifte groeihormoon

Ornithine haalt ammonia uit bloedbaan sporters
Dosis: een gram L-ornithine voor elke tien kilo lichaamsgewicht.

Sprint tijdens duurinspanningen sneller door L-ornithine
Humaan onderzoek. Geteste dos1s: 2 gram per dag.

Ornithine voor krachttraining verhoogt afgifte groeihormoon
Geef een man van 80 kilo 8 gram L-ornithine voordat hij gaat met gewichten gaat trainen, en zijn groeihormoonspiegel stijgt een factor drie hoger dan normaal.