Opgepoetst: 7-9-2018
Opgeladen: 18-4-2016
Opgeborgen in: Spirulina
Translation: Spirulina gives you more energy (12-6-2016)

Spirulina maakt energieker

Spirulina maakt energieker
Veel gebruikers van spirulina durven er een eed op te zweren dat spirulina energie geeft en de vermoeidheid verdrijft. Volgens een kleine humane studie, die verscheen in de International Journal of Food Sciences and Nutrition, zou dat nog wel eens kunnen kloppen ook.

Spirulina & vermoeidheid
Verdrijft spirulina vermoeidheid? Als je in de wetenschappelijke literatuur gaat zoeken naar een antwoord op die vraag krijg je geen duidelijk antwoord. Volgens een Roemeense studie, waarin proefpersonen met chronische vermoeidheidsklachten dagelijks drie gram spirulina kregen, niet. [Phytother Res. 2007 Jun;21(6):570-3.] Maar volgens een tweetal studies waarin hardlopers spirulina slikten werkt het spul wel degelijk. Meer over die studies lees je hier en hier.

De onderzoekers besloten nog eens naar de geestelijke en fysiek effecten van spirulina op vermoeidheid te kijken. Niet naar de effecten op topfitte hardlopers, en ook niet naar de effecten op mensen met een vermoeidheidssyndroom, maar naar de effecten op 17 gewone gezonde mannen van 20-43 jaar. Negen mannen kregen dagelijks 3 gram spirulina in de vorm van tabletten, acht slikten een placebo.

De onderzoekers gebruikten spirulina van het Amerikaanse Cyanotech. [cyanotech.com] Cyanotech sponsorde het onderzoek.

Minder mentale vermoeidheid
Voordat de suppletie begon [1], vier uur na de eerste inname [2] en na acht weken suppletie [3] legden de onderzoekers de proefpersonen de Multidimensional Assessment of Fatigue-vragenlijst voor. Je ziet hieronder dat al binnen enkele uren nadat de proefpersonen hun eerste dosis spirulina hadden binnengekregen de scores significant verbeterden. Na acht weken waren de scores in de spirulinagroep nog verder verbeterd.


Spirulina maakt energieker


Minder fysieke vermoeidheid
Voordat de suppletie begon [1], na één [2] en na acht weken suppletie [3] moesten de proefpersonen dertig minuten lopen op een crosstrainer.

Na een week suppletie verbruikten de proefpersonen in de spirulinagroep significant meer energie dan daarvoor. Ze waren dus in staat in dezelfde periode meer arbeid te genereren. Na acht weken suppletie was het calorieverbruik nog steeds hoger dan voordat de suppletie begon, maar het verschil was niet langer significant.


Spirulina maakt energieker


Conclusie
"In summary, this study showed anti-fatigue effects for both short term and long term spirulina intake", concluderen de onderzoekers. "Future work can examine larger subject numbers, other testing methods, and females."

Bron:
Int J Food Sci Nutr. 2016 Mar;67(2):203-6.

Meer:
Spirulina verbetert uithoudingsvermogen hardlopers (22-12-2009)
Spirulina geeft hardlopers meer uithoudingsvermogen (10-11-2008)


Te weinig slaap? Met creatine blijf je helder Behoefte aan meer energie? Neem een placebo! Cacao helpt tegen chronische vermoeidheid

Te weinig slaap? Met creatine blijf je helder
Humaan onderzoek. Proefpersonen gebruikt twintig gram creatine per dag.

Behoefte aan meer energie? Neem een placebo!
Als je wat meer energie kunt gebruiken, neem dan gerust een placebo. Je zult er energieker door worden. En ook als je ervan overtuigd bent dat zo'n stomme psychologische truc bij jou niet zal werken, kun je er toch baat bij hebben.

Cacao helpt tegen chronische vermoeidheid
Pure chocolade met veel polyfenolen verminderen chronische vermoeidheid.