Opgeladen: 28-5-2021
Opgeborgen in: Borstkanker, Kanker voorkomen & overleven, Prostaatkanker, Appels, Plantenextracten
Translation: An anti-cancer factor in the skin of apples (30-5-2021)

Een anti-kankerfactor in de schil van appels

Nog niet zo lang geleden schreven we over een in vitro-onderzoek waarin extracten van de schillen van Pink Lady-appels kankercellen het vuur aan de schenen legden. Waarschijnlijk heeft de schil van alle soorten rode of paarse appels dat effect. Vandaag stuitten we per toeval op een vergelijkbare studie van meer dan tien jaar geleden, waarin ook de schil van Gala-appels [je ziet er een paar hieronder] kankercellen afremde.


Een anti-kankerfactor in de schil van appels


Studie
In 2010 vertelden onderzoekers van de universiteit van Wisconsin in Nutrition and Cancer dat ze een extract op waterbasis hadden gemaakt van ecologisch verbouwde Gala-appels.

Vervolgens stelden ze twee soorten prostaatkankercellen [CWR22Rv1 en DU145] en twee soorten borstkankercellen [Mcf-7 en Mcf-7:Her18] bloot aan verschillende concentraties van dat extract.

Resultaten
Toen de onderzoekers het extract 48 uur lang in contact hadden gebracht met de kankercellen, telden ze het aantal cellen. Hoe hoger de concentratie, hoe geringer het aantal kankercellen.


Een anti-kankerfactor in de schil van appels


Een anti-kankerfactor in de schil van appelsDe extracten dwongen de kankercellen om meer van het enzym mammary serine protease inhibitor of maspine te produceren. Dat enzym remt de groei, ontwikkeling en metastasering van in ieder geval een aantal borstkankerceltypes.

Het effect was het meest prominent aanwezig in de MCF7:Her18-cellijn. Dat is een estradiolgevoelige borstkankercel, die niet meer reageert op tamoxifen.

Conclusie
"We suggest that apple peel extract possesses strong antiproliferative effects against cancer cells, and apple peels should not be discarded from the diet", schrijven de Amerikanen.

"Waste apple peels from applesauce and canned apple manufacture could serve as valuable ingredients that may help in prevention of chronic diseases including cancer."

Bron:
Nutr Cancer. 2010;62(4):517-24.

Meer:
Meer appels, minder longkanker (21-1-2021)
Appel met schil beschermt beter tegen kanker (12-5-2020)
Steroidachtige stoffen in appels remmen kanker (5-6-2007)


Glucosamine remt kanker, zegt dierstudie uit 1953 Omega-3-vetzuren verhinderen uitzaaien borstkanker naar botten Beetje lichaamsbeweging zorgt voor drastische verhoging overlevingskansen bij borstkanker

Glucosamine remt kanker, zegt dierstudie uit 1953
Gebruikers van supplementen met glucosamine proberen meestal hun gewrichten te beschermen of sterker te maken. Zonder dat ze het weten beschermen ze zichzelf ook tegen kanker.

Omega-3-vetzuren verhinderen uitzaaien borstkanker naar botten
Humane studie.

Beetje lichaamsbeweging zorgt voor drastische verhoging overlevingskansen bij borstkanker
Als je 5 dagen per week een half uurtje wandelt, krijg je de minimale hoeveelheid lichaamsbeweging die je volgens bewegingswetenschappers nodig hebt om gezond te blijven. Nee, da's niet veel. Maar...