Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Antioestrogenen       Thee       Antioestrogene supplementen       Cosmeceuticals    

0 4 - 0 4 - 2 0 0 7

  Groene theedrinkers hebben dertig procent minder estradiol (Br J Nutr. 2006 May;95(5):989-95.)
Mensen die veel thee drinken - en dan vooral groene thee - maken minder estradiol aan. De polyfenolen in thee remmen het enzym CYP19 of aromatase, dat androstenedione en testosteron omzet in estradiol. Dat ontdekten Poolse onderzoekers, die van honderdtien vrouwen in het speeksel de concentratie bepaalden.
De Polen deden hun proeven met vrouwen uit de stad en vrouwen van het platteland. Resultaten boekten ze
Groene theedrinkers hebben dertig procent minder estradiol
alleen met de vrouwen uit de stad. Bij de vrouwen van het platteland konden ze geen verbanden ontdekken.
Waarschijnlijk kwam dat omdat op het Poolse platteland het drinken van groene thee nog niet is aangeslagen. Daarin zitten meer actieve stoffen dan in zwarte thee.
Gemiddeld dronken de vrouwen 473 milliliter zwarte thee per dag. Tel je daar de groene thee bij, dan kom je op vijfhonderd milliliter thee per dag.
Hieronder zie je hoe gedurende de cyclus van de vrouwen uit de stad de estradiolspiegel zich ontwikkelde. De donkere blokjes staan voor de vrouwen die minder thee dan gemiddeld dronken. [Eigenlijk: ze zaten onder de mediaan - red.] De transparante blokjes staan voor de vrouwen die meer thee dan gemiddeld dronken. [Ze zaten boven de mediaan - red.]

Groene theedrinkers hebben dertig procent minder estradiol

Het verschil tussen de estradiolspiegel van de veel-drinkers en de weinig-drinkers is ongeveer dertig procent.
Dat is de moeite, vinden de onderzoekers. "These results may have implications for reducing hormone-related cancer risk by a relatively easy dietary intervention", besluiten ze.

1 0 - 0 4 - 2 0 0 7

  De Beauty Shake van Perfect Age is de belangrijkste maaltijd van de dag (perfectage.nl 2007/03/28) [Offline]
Twee maatlepels mixen met sinaasappelsap en klaas is mooie Kees.
Want het collageen en de antioxidanten in de shake "zijn heel gezond en dragen bij aan een vitaal en stralend uiterlijk". Nu bij de Etos en Kruidvat, deze maaltijdvervangers uit de koker van Robert Schoemacher.
De Beauty Shake van Perfect Age is de belangrijkste maaltijd van de dag
De plastischee chirurg annex kosmetische arts opende verleden jaar twee Perfect Age-klinieken, en lanceert onder dezelfde naam nu een lijn cosmetic foods.]
"Wat ik met schoonheid associeer is een gezond gewicht, een stralende huid, een frisse teint", zegt Schoemacher op zijn webstek. "Schoonheid, gezondheid en vitaliteit zijn voor mij onverbrekelijk verbonden. Perfect Age Beauty Food is bedoeld voor mensen die er mooier en frisser uit willen zien, en ook voor diegenen die zich lekkerder willen voelen en beter willen presteren."
De Beauty Shake van Perfect Age is de belangrijkste maaltijd van de dag
Schoemacher smeedt het ijzer wanneer het heet is.
Skin-gestables breken door. Parmalux zette nog niet lang geleden Collalift op de markt: zakjes met collageen, die je moet oplossen in water en zouden zorgen voor een gezondere huid. [collalift.nl]
In Elsevier Magazine heeft voedingshoogleraar Gert-Jan Schaafsma geen goed woord over voor de trend van skin-gestibles. [elsevier.nl 27 maart 2007] [Offline]
"Allemaal onzin", bromt Schaafsma. "Voor de werking van collageen in voeding om rimpels tegen te gaan bestaat geen enkel bewijs. Collageen wordt gewoon afgebroken in de darmen. Alleen van omega-3 vetzuren is bekend dat ze de huid enige bescherming bieden tegen schade door de zon."
Wie voor zijn huid wil zorgen kan beter stoppen met roken en oppassen met overmatig zonlicht, aldus Schaafsma.

0 8 - 0 4 - 2 0 0 7

  Te zoute voeding doodt jaarlijks duizenden Nederlanders (ANP 6 april 2007) [Offline]
De voedingsindustrie moet minder zout stoppen in kant-en-klare producten zoals kaas, vleeswaren en brood. Dat zegt Frans Kok van Wageningen Universiteit.
"Volgens hem overlijden jaarlijks duizenden mensen aan hart- en herseninfarcten die veroorzaakt zijn door te grote zoutconsumptie. Het menselijk lichaam heeft per dag 1 tot 2 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen mensen echter zo'n 11 gram per dag binnen. Die hoeveelheid moet volgens Kok drastisch dalen, minimaal naar minder dan 6 gram per dag."
Voor de gezondheidsraad heeft Kok meegewerkt aan het opstellen van de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding. Volgens die Richtlijnen eten we teveel suiker, te weinig vezels, groenten en fruit en veel te veel zout.
Te zoute voeding doodt jaarlijks duizenden Nederlanders
Zout laat de bloeddruk stijgen. De gemiddelde toename is beperkt, maar omdat we allemaal twee keer meer zout eten dan zou moeten, is het gezondheidseffect behoorlijk.
Update: De Consumentenbond heeft de hoeveelheid zout in levensmiddelen laten onderzoeken. Die is zo hoog, dat zelfs gezondheidsbewuste eters de norm makkelijk overschrijden. [ANP 26 april 2007]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken