Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Antioestrogenen       Plantaardige extracten       Grape Seed-extract       Antioestrogene supplementen    

1 1 - 0 7 - 2 0 0 9

  Druivenpit-extract remt aromatase (Cancer Res. 2006 Jun 1;66(11):5960-7.)

Supplemenenten met Grape Seed Extract (GSE) zouden wel eens de estradiolspiegel kunnen verlagen. Dat maakt GSE interessant voor sporters die sneller willen afvallen of gewoon een wat strakker lichaam willen. Kankeronderzoekers van het Californische Beckman Research Institute hebben het anti-oestrogene effect van GSE aangetoond door proeven op cellen.

GSE, een extract van druivenpitten, bestaat voor driekwart uit proanthocyanidines. Daarvan zouden vooral de procyanidine B-dimeren wel eens actief kunnen blijken te zijn. Die zitten ook in rode wijn, en van die verbindingen toonden de onderzoekers eerder aan dat ze aromatase remmen, het enzym dat testosteron en androstenedione omzet in estradiol. Dat
Druivenpit-extract remt aromatase
interesseert kankeronderzoekers, want veel borstkankers groeien door estradiol. Vaak maken de tumoren zelf hun eigen aromatase aan. Nog mooier zou dus zijn dat natuurlijke stoffen niet alleen het aromatase onklaar maken, maar ook voorkomen dat cellen aromatase maken. En dan nu de 100.000 eurovraag: kan GSE dat?

Om die vraag te beantwoorden keken de onderzoekers eerst of GSE inderdaad aromatase remt. Ze knikkerden het extract in oplopende concentraties in reageerbuizen met aromataseproducerende cellen, en keken hoeveel estradiol er ontstond. De onderstaande figuur laat zien dat er minder estradiol ontstaat naarmate er meer GSE in de reageerbuis zit.


Druivenpit-extract remt aromatase


Maar hoe werkt GSE precies? De onderzoekers weten welke stukjes van het aromatase-gen [preciezer: exonen] de cel moet aflezen om aromatase te maken. Een gen op een DNA is een bouwplaat. De onderdelen die de cel nodig heeft om een eiwit te maken worden gekopieerd door het RNA. Dat brengt de kopietjes de cel in, waar moleculaire fabriekjes de onderdelen produceren en aan elkaar plakken.

De onderzoekers gooiden GSE bij cellen, en keken of de cel alle stukjes DNA nog steeds aflas. Het extract zorgde ervoor dat de cel stukjes oversloeg.

Toen de onderzoekers keken waarom dat gebeurt, zagen ze dat GSE twee transcriptiefactoren saboteert die de cel nodig heeft om het gen voor aromatase af te lezen.

Als je het DNA vergelijkt met een ouderwetse langspeelplaat, en de rest van de cel met een net zo ouderwetse pickup, dan is een transcriptiefactor de naald die je op de plaat zet. De metafoor klopt niet helemaal, want een cel heeft een heleboel transcriptiefactoren en een pickup maar eentje - maar je begrijpt wat ik bedoel.

Eén van de transcriptiefactoren die GSE remt is voor de krachtsport een hele interessante: de glucocorticoidreceptor. Dat is het eiwit waaraan het spierslopende hormoon cortisol zich vastmaakt. Je ziet het effect van GSE op het aantal glucocorticoidreceptoren hieronder.


Druivenpit-extract remt aromatase


Een heleboel fenolen hebben een cortisolremmend effect. Quercetine, bijvoorbeeld. Naturel-atleten die experimenteren met fikse doses quercetine (500 tot 1500 milligram per dag) merken dat ze vet om hun middel kwijtraken, aldus Ergogenics' bronnen.

Uiteraard hebben we het hier over onderzoek met stofjes in reageerbuizen. We weten niet of mensen van vlees en bloed daadwerkelijk minder estradiol gaan aanmaken door GSE. Vaak negeren onderzoekers de rol van spijsvertering en het metabolisme. Ze vergeten dat een stof nauwelijks wordt opgenomen door het lichaam, en razendsnel wordt omgezet in een inactieve verbinding. Dat zou hier wel eens kunnen meevallen. Het lichaam neemt de meeste stoffen in GSE goed op.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken