24.06.2013

Zo verhoogt Eurycoma longifolia de testosteronspiegel

Zo verhoogt Eurycoma longifolia de testosteronspiegel
Ze zijn eruit. Onderzoekers van de Universiti Sains Malaysia hebben achterhaald hoe extracten van Eurycoma longifolia - een plant die je misschien beter kent als Tongkat Ali - de testosteronspiegel verhoogt. De verbindingen eurycomanone en 13-alpha (21)-epoxy-eurycomanone in die extracten verhogen de aanmaak van de hormonen LH en FSH.

De onderzoekers maakten met methanol een extract van Eurycoma longifolia, en zuiverden dat verder op tot vier fracties. De onderzoekers ontdekten dat eentje meer dan de andere het gewicht van de testes van de proefdieren verhoogde. Dat extract bestond voor 32 procent uit quassinoids. De twee belangrijkste waren eurycomanone [structuurformule hierboven] en 13-alpha (21)-epoxy-eurycomanone.

In ratten zorgde het actieve Eurycoma longifolia-extract in een dosering van 25 mg per kg lichaamsgewicht in een periode van 52 dagen voor een forse stijging van de testosteronspiegel. Die stijging ging samen met een verhoging van de LH- en FSH-spiegel, en een afname van de hoeveelheid estradiol in het bloed.


Zo verhoogt Eurycoma longifolia de testosteronspiegel


Zo verhoogt Eurycoma longifolia de testosteronspiegel


Zo verhoogt Eurycoma longifolia de testosteronspiegel


Toen de onderzoekers de Eurycoma longifolia-quassinoids apart gingen toedienen aan hun proefdieren, verhoogden zowel eurycomanone als 13-alpha (21)-epoxy-eurycomanone de testosteronspiegel.

Helemaal onverwacht zijn de onderzoeksresultaten niet. In 2011 publiceerden onderzoekers van dezelfde universiteit al een studie waarin ze aantoonden dat eurycomanone een anti-oestrogene werking had die je kunt vergelijken met die van tamoxifen, de actieve stof in Nolvadex. [Planta Med. 2011 Jan;77(2):128-32.]

De onderzoekers kregen hun geld van het Maleise ministerie van Science, Technology and Innovation en hun universiteit - en niet van de supplementenindustrie.

Bron:
J Ethnopharmacol. 2013 Feb 13;145(3):706-14.

Meer:
Eurycoma longifolia heeft geen effect op prostaat (20-6-2013)
Minder cortisol en meer testosteron door 200 mg Eurycoma longifolia per dag (16-6-2013)
Het effect van Eurycoma longifolia op gezonde mannen (12-6-2013)