01.06.2013

Hesperetin is een antioestrogeen

In citrusvruchten - en vooral in de schil - zit het flavonoid hesperetin. Voedingsonderzoekers van de Chinese University of Hong Kong hebben ontdekt dat die verbinding de werking van het enzym aromatase vermindert, en dus ook de omzetting van testosteron in estradiol. De dosis die je daarvoor nodig hebt is fors. Gelukkig ontdekten de Chinezen dat een paar andere alledaagse flavonoïden een sterkere antioestrogene werking hebben.

Aromatase
Flavonoïden remmen enzymen. Welk enzym precies, dat hangt af van de structuur van het flavonoid. Omdat er in onze voeding legio flavonoïden zitten die je in doses van honderden milligrammen per dag zonder problemen kunt innemen, zijn voedingswetenschappers en supplementenmakers bovengemeen in die groep verbindingen geïnteresseerd. Want er zijn natuurlijk een paar enzymen in ons lichaam actief waarvan je soms zou willen dat ze wat minder goed hun werk deden.

Aromatase is zo'n enzym. Voor vrouwen met een verhoogde kans op borstkanker, maar ook voor sommige kosmetische sporters, zou een supplement of superfood met een aromatase-remmende werking een uitkomst zijn.

De onderzoekers bestudeerden drie kandidaatverbindingen die fabrikanten in zo'n natuurlijke aromatase-remmer zouden kunnen stoppen: hesperetin [HSP], naringenin [NGN] [zit in citrusvruchten] en apigenin [APG] [zit in peterselie].


Hesperetin Naringenin Apigenin

Hesperetin

Naringenin

Apigenin


Toen de onderzoekers aromatase-producerende borstkankercellen een etmaal in een reageerbuis lieten dobberen met verschillende concentraties hesperetin, naringenin en apigenin, zagen ze dat alle drie flavonoïden de aanmaak van aromatase konden afremmen. Hesperetin was het minst effectief, apigenin het meest.

Daarna implanteerden de onderzoekers borstkankercellen in muizen. Om de groei van die cellen te stimuleren kregen de meeste muizen om de andere dag een injectie met androstenedione [AD].

Androstenedione is een precursor van testosteron, die net zo makkelijk omzet in estradiol als testosteron.

Kregen de muizen voer dat per kg 5000 mg flavonoïden bevatte, dan groeiden de tumoren minder snel. Vooral hesperetin was een goede tumorremmer. Daarom richtten de onderzoekers zich in hun studie vooral op die stof.


Hesperetin is een antioestrogeen


Hesperetin is een antioestrogeen


Hesperetin is een antioestrogeen


De concentratie estradiol in het bloed van de muizen was lager als die hesperetin door hun voer kregen. Voer met 1 mg hesperetin per kg werkte net zo goed als voer met 5 mg hesperetin per kg.

Als je dat omrekent naar mensen, dan zouden die ongeveer 1000-1200 mg hesperetin per dag nodig hebben om hun estradiolspiegel te verlagen. Wel een beetje veel...

Hoeveel apigenin zou je nodig hebben om zo'n zelfde effect te bereiken?

Bron:
J Nutr Biochem. 2012 Oct;23(10):1230-7.

Meer:
Resveratrol is een anti-oestrogeen (24-8-2011)
Reageerbuisstudie: quercetine ondergraaft werking estradiol (14-7-2011)
Extract van brunel remt estradiol via arylhydrocarbonreceptor (7-3-2011)