Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Afslanken       Afslanksupplementen       Peper    

2 7 - 1 0 - 2 0 1 0

  Met 6 mg dihydrocapsiaat verbrand je dagelijks 60 kcal extra (Am J Clin Nutr. 2010 Nov;92(5):1089-93.)

Capsaicin, een brandende stof in peper, laat het lichaam meer energie verbruiken. Een nadeel van capsaicin is het brandende gevoel in je maag, keel en mond. Vandaar dat onderzoekers en fabrikant Ajinomoto experimenteren met niet-brandende analogen van capsaicin. In de American Journal of Clinical Nutrition rapporteren obesitas-onderzoekers van het Pennington Biomedical Research nieuwe resultaten.

Met 6 mg dihydrocapsiaat verbrand je dagelijks 60 kcal extra
In Ajinimoto's CapsiateNature zitten de niet-brandende analogen van capasaicin. Ze heten capsinoïden. Japanse onderzoekers ontdekten ze in de late jaren tachtig in CH-19 Sweet, een bijzondere en niet-brandende variant van de peperplant.

Vooral dikke proefpersonen verbranden meer vet als ze capsinoïden krijgen. In een Amerikaanse studie vallen proefpersonen in 12 weken 400 gram af als elke dag 6 mg slikken. En nee, dat is niet veel.

Je zie de structuurformules van capsinoïden en capsaicin hieronder.


Met 6 mg dihydrocapsiaat verbrand je dagelijks 60 kcal extra


Ook de onderzoekers van Pennington boeken bescheiden resultaten. Zij gaven zeventig dikke proefpersonen elke dag 0 [de placebogroep], 3 of 9 mg dihydrocapsiaat, 28 dagen achter elkaar. De lichte dosis blijkt het meest effectief. De 3 mg-groep verbrandt volgens de studie dagelijks 60 kcal extra.


Met 6 mg dihydrocapsiaat verbrand je dagelijks 60 kcal extra

Met 6 mg dihydrocapsiaat verbrand je dagelijks 60 kcal extra


Het effect is "in the range of day-to-day resting metabolic rate variability", schrijven de onderzoekers. Vandaar dat in de proefpersonen die de meest effectieve dosis dihydrocapsiaat krijgen de vetmassa toeneemt met 300 gram - precies evenveel als in de placebogroep.

De onderzoekers, die werden betaald door Ajinomoto, schrijven dihydrocapsiaat nog niet af. Misschien werkt de verbinding beter in combinatie met bewegen, schrijven ze. Dat komt niet uit de lucht vallen. In dierproeven verhogen capsinoïden het uithoudingsvermogen en het totale energieverbruik.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken