Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Afslanken       Afslanksupplementen       Peper    

0 6 - 0 1 - 2 0 0 9

  Afvallen met capsiaat (Am J Clin Nutr. 2008 Dec 11. [Epub ahead of print].)
Een supplement met niet-brandende stoffen uit de rode peper - in het Latijn: Capsicum anuum - verhoogt de verbranding van vetten in mensen en breekt hun vetreserves in de buikstreek versneld af. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of Maryland en de Japanse ingrediëntenfabrikant Ajinomoto binnenkort in de American Journal of Clinical Nutrition.
Afvallen met capsiaat
In pepers zitten stoffen als capsaicin, dihydrocapsaicin en nordihydrocapsaicin. Die verbindingen veroorzaken de brandende sensatie in de mond als je peper eet. Dat gebeurt omdat de stoffen hechten aan de receptor TRPV1. Omdat ze interacteren met die receptor verhogen peperextracten ook de verbranding van vet. Dat doen ze zo effectief dat reviews deze componenten al hebben uitgeroepen tot beloftevolle bestanddelen van antivetzucht-supplementen en -functional foods. Bijkomend gezondheidsvoordeel: pepercomponenten verminderen de kans op prostaatkanker.
Veel mensen hebben echter een hekel aan de brandende sensatie van pepercomponenten. Japanse onderzoekers zijn daarom al geruime tijd bezig met het bestuderen van de afslankeffecten van een andere groep verbindingen in peper, de capsiaten. Stoffen als capsiaat, dihydrocapsiaat en nordihydrocapsiaat doen in de mond niets met de receptor TRPV1, maar verderop in het maag-darmkanaal wel.
Hieronder zie je het verschil tussen capsaicin [links] en capsiaat [rechts]. Capsiaat heeft een etherbinding, capsaicin een amidebinding.


Afvallen met capsiaat


Een paar jaar geleden publiceerden Japanse onderzoekers studies waaruit bleek dat zowel het brandende capsaicin als het niet-brandende capsiaat de vetverbranding verhogen in ratten. Even later konden ze dezelfde effecten rapporteren in dikke mensen. Hoe hoger hun BMI, des te beter werkten de extracten.
Als stoffen interacteren met TRPV1, dan maakt het organisme meer vetverbrandende hormonen als adrenaline aan, en worden in de cellen uncoupling proteins of UCP's actiever. Die eiwitten zetten de stofwisseling van de cellen een tandje hoger. Bovendien remmen pepercomponenten de stijging van de insulinespiegel na een maaltijd.
In de publicatie die straks verschijnt in de AJCN geven de onderzoekers veertig dikke mensen - hun BMI ligt tussen de 25 en de 35 - twaalf weken achtereen dagelijks zes milligram capsiaat in capsulevorm. De proefpersonen nemen een half uur voor hun ontbijt en een half uur voor hun avondeten drie milligram. Een evengrote groep krijgt een placebo.
Na twaalf weken is de placebogroep een halve kilo afgevallen. De capsiaatgroep is 0,9 kilo verloren. Het verloren lichaamsgewicht komt vooral op het conto van de afname van de vetmassa in de buikstreek, ontdekken de onderzoekers.


Afvallen met capsiaat


Na twaalf weken suppletie verbranden de proefpersonen in de capsiaatgroep meer vet.


Afvallen met capsiaat


De onderzoekers bepaalden van hun proefpersonen een dozijn genetische varianten. Op basis van het werkingsmechanisme van capsiaat vermoedden ze dat die genen konden meebepalen hoe iemand op suppletie reageert. Een aantal genetische varianten bleken inderdaad samen te hangen met de hoeveelheid vet die de proefpersonen kwijtraakten. Je ziet ze hieronder.


Afvallen met capsiaat


Bezitters van sommige genen reageren helemaal niet op capsiaat. Bezitters van andere genen juist wel.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken