Opgeladen: 30-5-2020
Opgeborgen in: Afslanken, Afslanksupplementen, Plantenextracten
Translation: Animal study | Eat stinging nettles as a vegetable, and lose body fat (31-5-2020)

Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet

Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet
De grote brandnetel, die in het Latijn Urtica dioica heet, is de meest voorkomende brandnetel in de westerse wereld. De plant is eetbaar - en volgens Amerikaanse onderzoekers een super food dat de verbranding van vet opstookt, vetreserves verkleint en de gevoeligheid voor insuline vergroot.

Studie
Onderzoekers van het Department of Nutrition and Food Sciences van de University of Maryland mestten een groep muizen 12 weken vet met voer waarin ze extra spekvet hadden verstopt, en gaven een andere groep muizen standaardvoer. Een derde groep muizen kreeg vetrijk voer waaraan de onderzoekers brandnetels hadden toegevoegd.

De onderzoekers gebruikten geen extract, maar hele brandnetels. Ze gebruikten jonge brandnetels, die ze hadden geplukt in de lente. Later in het jaar bevatten brandnetels hoge concentraties potentieel giftige stoffen. Ze gebruikten bovendien niet de wortels, en alleen bladeren en stelen. Vooral de wortels van brandnetels bevatten actieve stoffen, die in de juiste hoeveelheden uiterst gezond, maar in te grote hoeveelheden giftig kunnen zijn.Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet


De onderzoekers droogde de brandnetels, en vermaalden ze vervolgens tot poeder. Als de muizen mensen waren geweest, hadden ze ongeveer 80-100 gram brandnetels per dag gegeten. Dat is ongeveer de hoeveelheid die je binnenkrijgt als je brandnetels als groente eet.

Resultaten
Brandnetels remden de toename van het lichaamsgewicht bij de muizen. De toevoeging van brandnetels aan het voer voorkwam dat de vetweefsels van de muizen gingen groeien.


Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet


Mechanisme
Hierboven zie je hoe brandnetels dat vermoedelijk voor elkaar kregen. In zowel de vetcellen als de spiercellen activeerden brandnetels het hormoon FIAF, dat voluit Fasting Induced Adipose Factor heet. Meestal noemen onderzoekers het ANGPTL4.

FIAF wordt actief als cellen via PPAR vetzuren waarnemen. Het hormoon ondersteunt de afbraak van vetweefsels als het lichaam energie nodig heeft, maar speelt waarschijnlijk ook een soort beschermende rol.

FIAF voorkomt dat het hart en andere vitale organen die vetzuren opnemen. Als organen teveel vetzuren opnemen worden ze minder gevoelig voor insuline.

Bij obesitas speelt FIAF waarschijnlijk ook een minder leuke rol. Het hormoon zorgt er dan voor dat de concentratie triglyceriden in het bloed toeneemt. FIAF blokkeert het enzym waarmee de cellen vetten in vetzuren knippen en vervolgens kunnen opnemen.

In de spieren wordt de werking van FIAF trouwens uitgeschakeld door beweging. Misschien, zo speculeren wij wild en zonder noemenswaardige kennis van zaken, is brandnetelconsumptie dubbel zo interessant in combinatie met beweging.

Bron:
Nutrients. 2020 Apr 10;12(4):1059.

Meer:
Alpinia officinarum als afslanksupplement? (22-5-2020)
Alpinia officinarum blokkeert de groei van lichaamsvet bij overmaat aan calorieën (19-5-2020)
Kaempferia parviflora, een supplement voor je 6-pack (17-5-2020)
Metastudie | Vet verliezen met curcumine (13-5-2020)


3 gram HMB per dag vergroot spieropbouwende werking van whey Moeiteloos afslanken met spirulina Green Coffee Bean bewerkstelligt vetverlies, zegt metastudie

Metastudie verklapt hoe je kilo's kunt afslanken door groene thee
Groene thee is beproefd in tientallen goede trials - en als je die in een metastudie op een rijtje zet, dan zie je hoe je groene thee het beste kunt gebruiken.

Moeiteloos afslanken met spirulina
Spirulina is een afslanksupplement. Als zwaarlijvige mensen anderhalve maand tot drie maanden elke dag 2 gram spirulina slikken, zouden ze zomaar een krappe twee kilo kunnen verliezen, zonder dat ze hun leefstijl veranderen. Metastudie.

Green Coffee Bean bewerkstelligt vetverlies, zegt metastudie
Het imago van Green Coffee Bean is, na een spraakmakende fraudezaak, niet meer wat het ooit was. Volgens een meta-studie, die in 2019 verscheen in Phytomedicine, was dat niet helemaal terecht.