Opgeladen: 19-5-2020
Opgeborgen in: Plantenextracten, Afslanksupplementen
Translation: Alpinia officinarum: an excess of calories, yet no increase in body fat (20-5-2020)

Alpinia officinarum blokkeert de groei van lichaamsvet bij overmaat aan calorieën

Alpinia officinarum blokkeert de groei van lichaamsvet bij overmaat aan calorieen
Ratten die een flinke hoeveelheid van het plantje Alpinia officinarum binnenkrijgen, kunnen niet dik worden, ook niet als je ze volstopt met calorieën. In het kruidenrek van elke supermarkt ligt een nauwe verwant van deze plant, die je waarschijnlijk kent als laos.

Alpinia officinarum
Alpinia officinarum heet ook wel lesser galangal. De plant is verwant aan gember en kurkuma, en een nauwe verwant van de greater galangal of Alpinia galangal. Beide planten kunnen bogen op een lange geschiedenis van medicinaal en culinair gebruik.

Alpinia officinarum is een Chinese plant, Alpinia galangal een Indonesische. Hoewel de samenstelling van beide planten sterk op elkaar lijkt, kom je Alpinia officinarum vaker tegen in traditionele Aziatische medicijnen, en Alpinia galangal vaker als specerij.


Alpinia officinarum blokkeert de groei van lichaamsvet bij overmaat aan calorieen


Wortels
Waarvoor je ze ook gebruikt, het meest interessante deel van beide planten zijn de wortels. Onderzoekers van Zhejiang Chinese Medical University kochten gedroogde wortels van Alpinia officinarum, en maakten daarvan een alcoholextract. Dat stopten ze gedurende 6 weken in het voer van ratten.

Vetlagen
De onderzoekers experimenteerden met 4 groepen ratten. Een eerste groep kreeg gewoon standaardvoer, en fungeerde als controlegroep. Een tweede groep kreeg voer met extra suiker en vet [HFD]. Die ratten werden, zoals je al zou verwachten, dikker.

Een derde groep kreeg suiker- en vetrijk voet dat voor 3 procent uit extract [AOE] bestond, een vierde groep suiker- en vetrijk voer dat voor 5 procent uit extract bestond.

En verhip. Het extract reduceerde de toename van de vetmassa.


Alpinia officinarum blokkeert de groei van lichaamsvet bij overmaat aan calorieen


Alpinia officinarum blokkeert de groei van lichaamsvet bij overmaat aan calorieen


Het ongezonde voer verslechterde de cholesterolhuishouding van de ratten, maar het Alpinia officinarum-extract hief die verslechtering praktisch volledig op. Klik op de figuur hierboven voor een grotere versie.

Conclusie
"This study may have important implications because it is the first report that Alpinia officinarum-extract has anti-obesity effects and improves the lipid profile in rats fed a hight fat diet", resumeren de onderzoekers.

"However, further study is needed to investigate which compounds in Alpinia officinarum-extract are responsible for the effects, as well as the molecular mechanisms responsible for the anti-obesity and hypolipidemic activity."

Dosering
Als je gaat rekenen wat de ratten zouden krijgen als ze mensen waren geweest, dan kom je op astronomische hoeveelheden van meer dan 10 gram per dag. Don't try this at home.

Het is ook helemaal niet nodig om zo bezopen veel Alpinia officinarum te gebruiken. Maar daarover hebben we het een andere keer.

Bron:
J Med Food. 2010 Aug;13(4):785-91.

Meer:
Metastudie | Vet verliezen met curcumine (13-5-2020)
Gember is een diabetesmedicijn (20-10-2019)
Aza-6-Gingerol, een experimenteel afslankmiddel dat is gebaseerd op gember (15-9-2019)
Gember bij maaltijd verhoogt calorieverbruik (20-6-2012)


Metastudie verklapt hoe je kilo's kunt afslanken door groene thee Kaempferia parviflora, een supplement voor je 6-pack Green Coffee Bean bewerkstelligt vetverlies, zegt metastudie

Metastudie verklapt hoe je kilo's kunt afslanken door groene thee
Vergeleken met hip spul als sesamol, Gymnema sylvestre, Hoodia passiflora en Cissus quadrangularis is groene thee maar heel gewoontjes. Maar daar staat tegenover dat groene thee is beproefd in tientallen goede trials.

Kaempferia parviflora, een supplement voor je 6-pack
Als je mensen met een royale hoeveelheid lichaamsvet elke dag een capsule met Kaempferia parviflora geeft, gebeurt er niets op de weegschaal waarvoor je de minister-president uit z'n bed moet bellen. Maar...

Green Coffee Bean bewerkstelligt vetverlies, zegt metastudie
Het imago van Green Coffee Bean is, nadat in 2014 aan het licht kwam dat een juichende studie over de onwaarachtig fraaie afslankeffecten van Green Coffee Bean het resultaat was van fraude, niet meer wat het ooit was.