Opgepoetst: 1-10-2019
Opgeladen: 20-6-2012
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Gember
Translation: Add ginger to your food to boost calorie burning (25-7-2012)

Gember bij maaltijd verhoogt calorieverbruik

Gember bij maaltijd verhoogt calorieverbruik
Afvallen gaat een beetje sneller als je bij je maaltijden gember binnenkrijgt. Voedingsonderzoekers van Columbia University publiceerden in Metabolism een humane studie waarin mannen vlak na een met gember verrijkt ontbijt 43 kilocalorieën meer verbranden dan na een ontbijt zonder gember.

Studie
De onderzoekers deden een experiment met 10 mannen van achterin de dertig. Ze hadden een BMI van gemiddeld 27, en waren dus iets te zwaar. De onderzoekers gaven de mannen twee keer een ontbijt van muffins en sinaasappelsap. Het ontbijt leverde 595 kilocalorieën in de vorm van 85 gram koolhydraten, 25 gram vet en 7 gram eiwit.

De ene keer dronken de mannen een glas warm water bij hun ontbijt, de andere keer een glas warm water waarin de onderzoekers 2 gram gemberpoeder hadden opgelost. Dat poeder was geen extract, zoals je vindt in supplementen. Het kwam uit de fabrieken van McCormick. Het was hetzelfde poeder als je aantreft in de potjes in de supermarkt.

Resultaten
Tot zes uur na het ontbijt bepaalden de onderzoekers het energieverbruik van de mannen. De figuur hieronder laat zien dat de mannen na hun gember-ontbijt meer energie verbruikten.

Na elke maaltijd stijgt het energieverbruik, maar die toename was 43 kcal hoger nadat de mannen gemberpoeder hadden gebruikt. Op die manier zou je - volgens een rekensommetje dat je op basis van onderzoek als dit eigenlijk niet mag maken - in een jaar 2 kilo kunnen afvallen.


Gember bij maaltijd verhoogt calorieverbruik


Gember bij maaltijd verhoogt calorieverbruik


Het gemberpoeder verhoogde ook het gevoel van verzadiging na de maaltijd, bleek uit vragenlijsten die de proefpersonen hadden ingevuld. De zwarte balkjes staan voor de scores na de gemebermaaltijd.

Hoe gember precies werkt weten de onderzoekers niet. Ze bestudeerden het bloed van de mannen, maar vonden daarin geen significante effecten op de concentratie insuline, glucose, TNF-alpha, CRP, interleukine-6, leptine, PYY, adiponectine, GLP-1 of actief ghreline.

Sommige mannen vonden het hete water met gember onaangenaam scherp. De onderzoekers vragen zich af of ze het gemberpoeder niet beter aan een voedingsmiddel met vet hadden kunnen toevoegen. Dat was misschien minder onaangenaam geweest, en had waarschijnlijk ook meer effect gesorteerd. Het lichaam neemt gember beter op in combinatie met vet.

Conclusie
"From a public health perspective, due to the increase in the thermic effect of food observed in this study, the use of ginger may have relevance for weight management", concluderen de onderzoekers desalniettemin. "Moreover, effects may be increased with daily consumption."

Bron:
Metabolism. 2012 Oct;61(10):1347-52.

Meer:
Gember remt prostaatkanker (30-8-2011)
Gember verdubbelt testosteronspiegel in rat (6-8-2010)
Twee gram gember vermindert spierpijn met een kwart (23-5-2010)


Gember verhelpt slechte adem Langer leven door gember Gram gemberpoeder per dag vermindert kans op praktisch elke chronische ziekte

Gember verhelpt slechte adem
Als je na het drinken van koffie of eiwitshakes last hebt van een slechte adem, dan hebben Duitse voedingschemici van de Technical University of Munich een oplossing voor je probleem gevonden.

Langer leven door gember
In dit onderzoek leven wormpjes twintig procent langer door blootstelling aan 6-gingerol, een stof in gember.

Gram gemberpoeder per dag vermindert kans op praktisch elke chronische ziekte
CRP speelt bij praktisch elke chronische ziekte een vervelende rol. Gelukkig kan dagelijkse suppletie met gemberpoeder de concentratie CRP in je bloed drastisch verlagen.