Opgeladen: 15-7-2018
Opgeborgen in: Gember, Levensverlenging & suppletie, Fytopreparaten
Translation: Ginger, the life-extensionist's spice (16-7-2018)

Langer leven door gember

Langer leven door gember
Een voedingspatroon dat elke dag beetje gember levert, beschermt misschien niet alleen tegen chronische ziekten, maar verlengt daarnaast ook de levensduur. Dat suggereert een dierstudie, die Zuid-Koreaanse onderzoekers van Woosuk University binnenkort publiceren in Biomolecules & Therapeutics. In dat onderzoek leefden wormpjes twintig procent langer door blootstelling aan 6-gingerol, een stof in gember.

Studie

De Koreanen haalden 6-gingerol uit gember, en stopten die stof in verschillende concentraties in de voedingsbodem voor Caenorhabditis elegans. Dat is een wormpje dat een paar weken leeft, en waarmee verouderingsonderzoekers graag experimenteren.


Langer leven door gember


Langer leven door gemberResultaten
De blootstelling aan 6-gingerol verlengde de levensduur van de aaltjes met zo'n twintig procent. Het gemberbestanddeel werkte beter dan de antioxidant 4-hydroxy benzoic acid.


Langer leven door gember

Langer leven door gemberLanger leven door gember
6-Gingerol remde de accumulatie van het 'verouderingsmolecuul' lipofuscin in de aaltjes. Hoe meer lipofuscin er in weefsels zit, hoe moeilijker het is voor enzymen om die weefsels te verjongen en te repareren.

De toediening van 6-gingerol vergrootte de concentratie van de ontgiftende en antioxidante enzymen superoxide dismutase [SOD] en catalase in de aaltjes.


Langer leven door gemberConclusie
"Consequently, 6-gingerol prolonged the lifespan of Caenorhabditis elegans", schrijven de Koreanen.

"In addition, 6-gingerol decreased intracellular reactive oxygen species and lipofuscin accumulation. Thus, 6-gingerol has the potential to be an effective anti-aging compound."

Langer leven door gember
"To the best of our knowledge, this is the first report on the lifespan effect of this compound. However, the present data are preliminary, and further research is necessary to determine the definite mechanism of 6-gingerol-mediated longevity."

6-Gingerol is niet de enige stof met een mogelijke levensverlengende werking in gember. De Koreanen publiceerden in 2018 nog een andere studie waarin ook 6-shogaol uit de levensduur van Caenorhabditis elegans-wormpjes verlengde. [Arch Pharm Res. 2018 Jul;41(7):743-752.]

Bron:
Biomolecules & Therapeutics 2018;26(6):568-575.

Meer:
Gram gemberpoeder per dag vermindert kans op praktisch elke chronische ziekte (5-10-2017)
Gember en kurkuma zijn effectieve pijnstillers (12-6-2015)
Het gezamenlijke effect van krachttraining en gembersuppletie (11-7-2014)


Langer leven dankzij omega-3-vetzuren

Q10, de longevity-factor

Kaliumrijk dieet beschermt tegen beroerte, vermindert sterftekans

Langer leven dankzij omega-3-vetzuren
Epidemiologie uit de VS. Drie standaardcapsules met visolie per dag brengen je inname van omega-3-vetzuren op longevity levels.

Q10, de longevity-factor
Suppletie met Q10 verlaagt de concentratie TNF-alpha in het bloed. Metastudie.

Kaliumrijk dieet beschermt tegen beroerte, vermindert sterftekans
Een relatief hoge kaliuminname - kalium zit vooral in groenten, fruit en andere plantaardige producten - beschermt tegen beroertes en vermindert de kans op sterfte.