Opgepoetst 3-6-2020
Opgeladen: 11-7-2014
Opgeborgen in: Gember, Krachttraining, Plantenextracten, Krachttraining & voeding
Translation: The joint effect of strength training and ginger supplementation (27-7-2014)

Het gezamenlijke effect van krachttraining en gembersuppletie

Het gezamenlijke effect van krachttraining en gembersuppletie
Suppletie met gember en krachttraining verminderen in dikke mensen de ravage die agressieve moleculen aanrichten, maar de combinatie van die twee werkt niet beter dan suppletie en training op zichzelf. Dat ontdekten bewegingswetenschappers in Iran. De uitkomsten van hun studie suggereren ook dat gembersuppletie het aantal kilo's spiermassa dat je opbouwt met krachttraining, en het aantal kilo's vet dat je erdoor verliest, verhoogt.

Krachttraining en gember
Overgewicht is om meerdere redenen ongezond, en eentje daarvan is dat de extra kilo's vet de activiteit van agressieve moleculen - de vrije radicalen - in het lichaam vermeerderen. Lichaamsbeweging - en dus ook krachttraining - vermindert dat, en suppletie met gember doet hetzelfde. Maar wat doet de combinatie van die twee? Die vraag wilden de onderzoekers met hun experiment beantwoorden.

Proefopzet
De onderzoekers verdeelden 32 dikke mannelijke twintigers in 4 groepen.
PL: slikte elke dag een placebo.
GI: slikte dagelijks een gram gemberextract.
RTPL: trainde 3 keer per week met gewichten en weerstandmachines en slikte dagelijks een placebo.
RTGI: trainde 3 keer per week met gewichten en weerstandmachines en slikte dagelijks 1 gr gember.

Beschermende werking
Het experiment duurde 10 weken. In die periode verminderde de concentratie malondialdehyde [MDA] in het bloed van de mannen in de experimentele groepen. Hoe meer MDA in je bloed zit, des te meer ravage richten vrije radicalen aan in je weefsels. Zowel de gembersuppletie als de krachttraining verlaagde de concentratie MDA, maar de combinatie van die twee werkte niet beter dan suppletie of krachttraining alleen.


Het gezamenlijke effect van krachttraining en gembersuppletie


Hetzelfde gebeurde met de concentratie antioxidanten in het bloed [TAC]. Antioxidanten zijn verbindingen die vrije radicalen neutraliseren.

Effect op spiermassa en vetmassa
De onderzoekers keken ook naar het effect van de suppletie en de training op de lichaamssamenstelling, en ontdekten dat krachttraining met of zonder gember zorgde voor een toename van de spiermassa. De combinatiegroep leek het zelfs beter te doen dan de krachttrainingsgroep.


Het gezamenlijke effect van krachttraining en gembersuppletie


Toen de onderzoekers keken hoeveel lichaamsvet de proefpersonen verloren ontstond hetzelfde beeld. Weer verloren de krachttrainingsgroep en de combinatiegroep significant meer kilo's dan de andere groepen - en weer leek de combinatiegroep het nog iets beter te doen dan de krachttrainingsgroep.


Het gezamenlijke effect van krachttraining en gembersuppletie


Conclusie
Volgens de statistiek deden de combinatiegroep en de krachttrainingsgroep het even goed. Maar goed, dit was ook een kleine studie. Het zou zomaar kunnen dat de onderzoekers, als ze wat meer proefpersonen hadden kunnen gebruiken, hadden geconcludeerd dat gembersuppletie in ieder geval bij dikke mensen krachttraining meer zoden aan de dijk laat zetten.

Bron:
Journal of Exercise Science & Fitness 12 (2014) 26-30.

Meer:
Bodybuilding met eiwitrijke voeding is gezonder (7-6-2014)
De antikatabole werking van glycine (6-6-2014)
Natriumbicarbonaat bij krachttraining alleen effectief aan begin workout (5-5-2014)


Door visolie reageren spieren van 65-plussers beter op krachttraining 3 gram HMB per dag vergroot spieropbouwende werking van whey Drie capsules Grape Seed Extract beschermen spieren bij extreme training

Door visolie reageren spieren van 65-plussers beter op krachttraining
Na je veertigste krijgt je lichaam elk jaar een beetje meer moeite met het opbouwen en vasthouden van spiermassa. Daardoor kunnen mensen die de leeftijd van de zeer sterken bereiken last krijgen van ouderdomsspierzwakte, en daardoor reageren ouderen minder goed op krachttraining dan jongeren.

3 gram HMB per dag vergroot spieropbouwende werking van whey
De manier waarop HMB spiergroei versnelt, doet op moleculair niveau denken aan de manier waarop een eiwitrijk dieet inwerkt op spieren. Heeft het dan nog zin om HMB te gebruiken als je ook whey gebruikt?

Drie capsules Grape Seed Extract beschermen spieren bij extreme training
Als sporters bij een ongewoon zware krachttraining hun spieren er hard ervan langs geven, kan suppletie met Grape Seed Extract de schade aan hun spierweefsel fors beperken.