Opgeladen: 28-4-2019
Opgeborgen in: Grape Seed Extract, Ongewone anabole strategieën, Krachttraining en voeding (en dus ook suppletie)
Translation: Three capsules of Grape Seed Extract protect muscles during extreme strength training (29-4-2019)

Drie capsules Grape Seed Extract beschermen spieren bij extreme training

Drie capsules Grape Seed Extract beschermen spieren tegen extreme training
Als sporters bij een ongewoon zware krachttraining hun spieren er flink van langs geven, kan suppletie met Grape Seed Extract de schade aan hun spierweefsel fors beperken. En dat betekent misschien dat ze niet alleen minder last hebben van spierpijn, maar ook sneller herstellen, vermoeden Koreaanse onderzoekers.

Studie
De Koreanen publiceerden in de Journal of Exercise Science & Fitness een humaan onderzoek, waarin ze 16 mannelijke studenten in twee groepen verdeelden. Gedurende 3 dagen slikte de ene groep elke avond een capsule met 300 milligram Grape Seed Extract.

De onderzoekers gebruikten capsules met MegaNatural-BP van het Amerikaanse Polyphenolics. [polyphenolics.com] Die applicatie, die je in nogal wat supplementen kunt tegenkomen, is gestandaardiseerd op procyanidins.


Drie capsules Grape Seed Extract beschermen spieren tegen extreme training


De studenten in de andere groep slikten een placebo.

Op de eerste dag van het experiment trainden de studenten, die niet gewend waren aan krachttraining, hun biceps op een preacher curl machine. De proefpersonen deden 2 excentrische sets van elk 25 reps. Da's een recept voor flinke spierschade.

24, 48, 72 en 96 uur na de bicepstraining bepaalden de onderzoekers aan de hand van vragenlijst hoeveel spierpijn de proefpersonen hadden. Daarnaast bepaalden ze hoeveel kracht de studenten maximaal bij een biceps-curl konden ontwikkelen, en hoeveel creatine-kinase er in hun bloed zat.

De concentratie creatine-kinase in bloed is een merker voor spierschade. Hoe hoger de concentratie, hoe groter de spierschade.

Resultaten
Bij de proefpersonen die Grape Seed Extract hadden gekregen herstelde de maximaalkracht een beetje sneller dan bij de proefpersonen in de placebogroep. Het supplement leek ook de spierpijn na de workoutout te verzachten.

De verschillen tussen de groepen waren echter te klein om statistisch significant te zijn.


Drie capsules Grape Seed Extract beschermen spieren tegen extreme training


Drie capsules Grape Seed Extract beschermen spieren tegen extreme training


Wel statistisch significant was het effect van suppletie op de concentratie creatine-kinase na de workout. Grape Seed Extract verminderde de stijging van het enzym in het bloed van de proefpersonen.


Drie capsules Grape Seed Extract beschermen spieren tegen extreme training


Mechanisme
"Polyphenol supplementation promotes the stability of cell membranes by increasing anti-oxidant and anti-inflammatory activity, and decreases secondary muscle damage including vascular permeability, neutrophil infiltration, and free radical production", speculeren de Koreanen.

"The anti-oxidation and anti-inflammatory effect of Grape Seed Extract are well known, and experimental studies have reported significantly decreased levels of oxidative stress and inflammatory factors with Grape Seed Extract."

"Thus, there is a possibility that supplementation with phenol content-rich Grape Seed Extract would decrease creatine kinase levels by decreasing oxidative stress or the inflammatory response."

Conclusie
"These results could be helpful in the application of Grape Seed Extract supplementation as a nutritional intervention to reduce muscle damage after high intensity strength training, especially in the early stage of a new strength training program", schrijven de onderzoekers. "However, a larger scale study is necessary to validate these results."

Bron:
J Exerc Sci Fit. 2019 Jan 20;17(2):77-9.

Meer:
Grape Seed Extract tijdens menopauze: minder opvliegers, meer spieren en beter slapen (10-6-2015)
Grape Seed Extract versnelt herstel van beschadigd spierweefsel (8-8-2013)


Ferulic acid, het anabool in popcorn

Suppletie met kaneelextract vergroot spiermassa

Apigenine, het plantaardige anabool in peterselie

Ferulic acid, het anabool in popcorn
Wat werkt in een dierstudie, werkt soms ook in mensen - maar heel vaak dus ook helemaal niet. En dat geldt natuurlijk dubbel en dwars voor dierstudies waarin niet ratten of muizen, maar zebravissen fungeerden als proefdieren. Maar toch.

Suppletie met kaneelextract vergroot spiermassa
Voedingswetenschappers van het Franse onderzoeksinstituut Inserm bestudeerden het effect van het kaneelsupplement Glycabiane.

Apigenine, het plantaardige anabool in peterselie
Het humane equivalent van de beproefde dosis in deze dierstudie is helemaal niet zo hoog. Enkele tientallen milligrammen per dag zouden moeten volstaan.