Opgeladen: 9-8-2018
Opgeborgen in: Gember, Plantaardige extracten
Translation: How ginger banishes bad breath (10-8-2018)

Gember verhelpt slechte adem

Gember verhelpt slechte adem
Als je na het drinken van koffie, en misschien ook na inname van eiwitshakes, last hebt van een slechte adem, dan hebben Duitse voedingschemici van de Technical University of Munich een oplossing voor je probleem gevonden. Als je tenminste van verse gember houdt.

Slechte adem
Een slechte adem is vaak het gevolg van zwavelhoudende gassen die vrijkomen in de keel- en mondholte. Een voorbeeld van zo'n stof is 2-furfurylthiol. 2-Furfurylthiol is tussen twee haakjes ook een bestanddeel van koffie. Je ziet zijn structuurformule hierboven. De slechte adem van sommige koffiedrinkers is het werk van deze stof.

Het enzym sulfhydryloxidase-1 neutraliseert stoffen als 2-furfurylthiol in het speeksel, en cellen maken meer van dat enzym aan door blootstelling aan 6-gingerol. En dus vroegen de onderzoekers zich af of 6-gingerol een slechte adem kan bestrijden.

6-Gingerol is de belangrijkste actieve stof in verse gember. Als je gember droogt, verandert 6-gingerol in shogaol. Shogoal is scherper van smaak dan 6-gingerol.


Gember verhelpt slechte adem


Gember verhelpt slechte ademGeurstoppend enzym
Gember verhelpt slechte adem
De onderzoekers stopten 6-gingerol, opgelost in een vloeistof [1.7 millimol], in de mond van vrijwilligers, en bepaalden vervolgens de concentratie sulfhydryloxidase-1 in hun speeksel. Die nam al na enkele seconden fors toe.


Gember verhelpt slechte ademVies geurtje
In een andere proef stopten de onderzoekers 2-furfurylthiol in de mond van vrijwilligers, en keken hoeveel van die stof ze terugvonden in het speeksel. Linksonder zie je dat toevoeging van 6-gingerol het mondgeurtjeschemicalium sneller uit het speeksel liet verdwijnen.


Gember verhelpt slechte ademRechtsboven zie je dat 6-gingerol ervoor zorgde dat een panel van mondergeurtjesexperts minder moeite had met de uitgeademde gassen van de proefpersonen.

Conclusie
"Orosensory prestimulation with 6-gingerol was found to induce an increased abundance of the salivary sulfhydryl oxidase 1 catalyzing the oxidative decline of free mercaptans, such as the sulfury-roasty smelling 2-furfurylthiol, thus leading to lower odorant levels in the exhaled breath and, in consequence, a reduction of the perceived sulfury after-smell", schrijven de onderzoekers.

"The chemosensory modulation of sulfhydryl oxidase 1 may therefore be considered as an important component of an efficient molecular network triggering oral cleansing mechanisms after food ingestion and may open new avenues for innovative oral care applications suppressing a long-lasting after-smell."

Bron:
J Agric Food Chem. 2018 Jul 25;66(29):7740-9.

Meer:
Polyfenolen in cistusthee en groene thee vegen bacteriën van je tanden (26-8-2009)
Slechte adem door eiwitten? Groene thee helpt (12-3-2009)


Langer leven door gember

Gram gemberpoeder per dag vermindert kans op praktisch elke chronische ziekte

Gember en kurkuma zijn effectieve pijnstillers

Langer leven door gember
Een voedingspatroon dat elke dag beetje gember levert, beschermt misschien niet alleen tegen chronische ziekten, maar verlengt daarnaast ook de levensduur. Dierstudie.

Gram gemberpoeder per dag vermindert kans op praktisch elke chronische ziekte
De ontstekingsfactor CRP in je bloed is een recept voor een breed spectrum aan ellende. Gelukkig kan dagelijkse suppletie met een gram of meer gemberpoeder de concentratie CRP in je bloed drastisch verlagen.

Gember en kurkuma zijn effectieve pijnstillers
Supplementen met extracten van gember en kurkuma bestrijden pijn, zeker in wat hogere doseringen.