Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantenextracten       Eiwitten       Thee       Cosmeceuticals    

1 2 - 0 3 - 2 0 0 9

  Slechte adem door eiwitten? Groene thee helpt (J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2008 Feb;54(1):89-94.)

De polyfenolen in groene thee kunnen een probleem helpen waar sporters met een eiwitrijk dieet tegenaan kunnen lopen: een slechte adem. Dat blijkt uit een Japans onderzoek dat verleden jaar verscheen in de Journal of Nutritional Science and Vitaminology. Stoffen als EGCG [structuur hieronder] in groene thee remmen de aanmaak van zwavelgassen door micro-organismen in de mond.

In volwaardige eiwitten zitten de aminozuren methionine en cysteïne. Die zitten overigens ook in dood celmateriaal in de mondholte.
EGCG
Organismen in de mondholte - vooral bacterie als Streptococcus staat erom bekend - gebruiken dat materiaal als grondstof voor zwavelhoudende gassen als zwavelwaterstof en methylmercaptan. Als je die gassen in grote hoeveelheden uitademt heb je een slechte adem. Zwavelwaterstof ruikt naar rotte eieren, methylmercaptan naar een moeras vol ontbindend organisch materiaal. Eet je veel dierlijke eiwitten, dan is de kans groot dat die gassen in hoge concentraties in je adem aanwezig zijn. Vooral producten die een dunne film van eiwitten in je mond en keel achterlaten kunnen je adem verzieken, zoals shakes en kwark.

Stoffen als EGCG remmen de vorming van zwavelgassen waarschijnlijk. Ze zijn giftig voor streptococcen, en omdat die krengen gaatjes veroorzaken heeft EGCG mogelijk een posotoief effect op tandartsrekening. Het zou logisch zijn als groene thee dan ook zorgt voor een frissere adem.

Toch?

Om die theorie te testen deden de onderzoekers een proef met vijftien proefpersonen die veel rotte eierengas en moerasgas uitwalmden. Die lieten ze verschillende keren hun tanden poetsen, een suikervrije kauwgum kauwen, op een pepermuntje zuigen, op peterseliezaad kauwen - of gedurende twee minuten een paar theelepels groene thee-poeder in hun mond rondgaan. De hoeveelheid polyfenolen in het poeder was zo'n zevenhonderd milligram. Die vind je ook in zeven koppen groene thee.

Daarna meetten de onderzoekers de concentratie zwavelhoudende gassen in de adem van de proefpersonen. De figuur hieronder vertelt hoe groot het effect pal na de behandeling is.


Slechte adem door eiwitten? Groene thee helpt


Groene thee verlaagt de concentratie zwavelgas aanzienlijk. Het effect ebt echter snel weer weg.

Het allerkwalijkst riekende gas in adem is het moerasgas methylmercaptan. Gelukkig is het effect op de uitwaseming van dat gas een uur na de groene theebehandeling nog merkbaar. Dat vertelt de figuur hieronder.


Slechte adem door eiwitten? Groene thee helpt


Het effect op zwavelwaterstofgas duurt minder lang, zie je hieronder.


Slechte adem door eiwitten? Groene thee helpt


Een slechte adem is niet alleen sociaal hinderlijk, maar het is ook niet gezond voor je mond. Zwavelgassen remmen de groei van bindweefsel.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken