Opgeladen: 22-5-2020
Opgeborgen in: Plantenextracten, Afslanksupplementen
Translation: Alpinia officinarum, a fat loss supplement? (23-5-2020)

Alpinia officinarum als afslanksupplement?

Alpinia officinarum als afslanksupplement?
Een paar dagen geleden schreven we over een Chinese dierstudie waarin suppletie met Alpinia officinarum de groei van vetcellen praktisch stopzette, terwijl de onderzoekers hun proefdieren toch volpropten met calorieën. Minpuntje van dat onderzoek: de dosis was astronomisch. In 2012 deden onderzoekers van het Korea Food Research Institute dat onderzoek nog eens over. Met een beduidend minder extreme dosering.

Studie
De onderzoekers gaven een deel van hun muizen voer dat per kilo 5 gram Alpinia officinarum-extract bevatte. Net als hun Chinese collega's die enkele jaren eerder Alpinia officinarum- hadden bestudeerd gebruikten de Koreanen een 1:4 (wt/wt) extract op alcoholbasis dat ze zelf hadden gemaakt. Dat is niet erg zuiver.

Als deze muizen mensen waren geweest, hadden ze grofweg 3-4 gram extract per dag gekregen. Dat is nog steeds veel, maar al een stuk minder dan de proefdieren in de Chinese studie.

De proefopzet van de Koreanen leek sprekend op die van hun Chinese collega's. De Koreanen gaven een deel van de muizen standaardvoer [C], een ander deel voer waarin ze extra suiker en vet hadden gestopt [HFD], terwijl weer een ander deel calorierijk voer plus Alpinia officinarum-extract kreeg [HFD+AOE].

Resultaten
Het extract remde gedurende de 8 weken die het experiment duurde de toename van het lichaamsgewicht.


Alpinia officinarum als afslanksupplement?


Alpinia officinarum als afslanksupplement?


Alpinia officinarum als afslanksupplement?
Toen de onderzoekers na 8 weken de vetdepots van de muizen bestudeerden, zagen ze dat Alpinia officinarum hun groei had verminderd.

Toen de onderzoekers proeven met vetcellen in reageerbuizen deden, ontdekten ze dat Alpinia officinarum-extract hun groei blokkeerde. Galangin, een flavonol dat prominent in Alpinia officinarum-extract aanwezig is, zou wel eens voor dat effect verantwoordelijk kunnen zijn, ontdekten de onderzoekers.


Alpinia officinarum als afslanksupplement?


In het vetweefsel van hun muizen had het Alpinia officinarum-extract vitale eiwitten als eiwit PPAR-gamma gedeeltelijk uitgeschakeld, waardoor de vetcellen minder makkelijk konden groeien.

In de lever van de muizen had Alpinia officinarum daarentegen het eiwit PPAR-alfa juist geactiveerd. In de lever speelt PPAR-alfa een belangrijke rol bij de verbranding van vet.


Alpinia officinarum als afslanksupplement?


Conclusie
"Galangin, a major component of Alpinia officinarum, can inhibit adipogenesis during adipocyte differentiation and may be effective in improving obesity", schrijven de onderzoekers.

Als galangin inderdaad de belangrijkste actieve stof in Alpinia officinarum is, moet het toch niet zo mogelijk zijn om een supplement voor humaan gebruik te ontwikkelen? Een supplement dat je niet in gramhoeveelheden hoeft te gebruiken?

Bron:
J Med Food. 2012 Nov;15(11):959-67.

Meer:
Alpinia officinarum blokkeert de groei van lichaamsvet bij overmaat aan calorieën (22-5-2020)


Metastudie | Vet verliezen met curcumine Kaempferia parviflora, een supplement voor je 6-pack Gember bij maaltijd verhoogt calorieverbruik

Metastudie | Vet verliezen met curcumine
Curcumine remt spierafbraak, verbetert het geheugen, verbetert de cholesterolspiegel en vermindert pijn. En als je de metastudie mag geloven, dan is curcumine ook nog een afslankmiddel.

Kaempferia parviflora, een supplement voor je 6-pack
Als je mensen met een royale hoeveelheid lichaamsvet elke dag een capsule met Kaempferia parviflora geeft, gebeurt er niets op de weegschaal waarvoor je de minister-president uit z'n bed moet bellen. Maar...

Gember bij maaltijd verhoogt calorieverbruik
Afvallen gaat een beetje sneller als je bij je maaltijden gember binnenkrijgt, suggereert deze humane studie.