Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Vetzuchtepidemie       Afslankmedicijnen       Afslanksupplementen    

0 2 - 0 3 - 2 0 0 7

  Capsaicin in rode peper remt de groei van de vetcel (J. Agric. Food Chem. 2007, 55, 1730-6)
Capsaicin, een verbinding in rode peper en een ingredient van afslanksupplementen, remt de ontwikkeling van vetcellen. Dat ontdekten Taiwanese onderzoekers die humane vetcellen
Capsaicin
in reageerbuizen blootstelden aan de verbinding.
Het was al bekend dat capsaicin de stofwisseling een tandje hoger zet, en zo de verbranding van calorieen stimuleert. In deze studie keken de onderzoekers naar de directe effecten van capsaicin op de vetcel.

Capsaicin in rode peper remt de groei van de vetcel

Hierboven zie je hoe capsaicin de ontwikkeling of proliferatie van jonge vetcellen afremt. In de vetcel, ontdekten de Taiwanezen, saboteert capsaicin de mitochondria door er gaatjes in te ponsen. Tegelijkertijd verhoogt de verbinding de activiteit van het zelfmoord-enzym caspase-3.
De Taiwanezen vermoeden dat die effecten iets te maken hebben met de vet-receptor PPAR-gamma in vetcellen. Naarmate de blootstelling van de vetcellen aan capsaicin hoger is, maken de cellen minder PPAR-gamma-eiwit aan.
Daarnaast verhoogt capsaicin de aanmaak van adiponectin, een hormoon met een slankmakende werking.

Capsaicin in rode peper remt de groei van de vetcel

Voor het effect zijn geen extreem hoge concentraties nodig, aldus de onderzoekers. In het lichaam van iemand die Thais of Indisch eet vind je concentraties van 8 tot 25 micromol capsaicin. De onderzoekers vonden effecten bij concentraties van minder dan 50 micromol.

2 4 - 0 2 - 2 0 0 7

  Zeven jaar oud, 182 kilo (flicklife.com) [Offline]
Ze heet Jessica. Ze is zeven jaar, en ze is zo dik, dat ze niet meer kan lopen.
Zeven jaar oud, 182 kilo
Ze is zo dik, dat als ze zich overeind hijst en op een stoel gaat zitten, ze eerst een paar minuten moet uithijgen. En ze woont in de VS.
Als je je hond zo dik laat worden, dan krijg je een boete. Doe je het met je kind, dan kraait er geen haan naar.

1 3 - 0 2 - 2 0 0 7

  Groene koffie-extract Svetol vermindert vetmassa (Reed 09-02-2007) [Offline]
Svetol is een product van Berkem. Het is een extract van groene koffie-bonen, dat vooral cholorogeenzuur bevat.
Groene koffie-extract Svetol vermindert vetmassa
Svetol werkt ook bij mensen vetverlies in de hand, ontdekte INRA, dat in opdracht van Berkem de effectiviteit van Svetol als afslanksupplement onderzocht. De werkzame doses, aldus Berkem, beginnen bij vierhonderd milligram per dag.

0 8 - 0 2 - 2 0 0 7

  Waarom oude dikkerds moeilijk weer meer fit kunnen worden (BBC 10 February 2007)
De musculaire energiesensor AMPK werkt bij ouderen minder goed dan bij jongeren. Dat hebben onderzoekers van het Amerikaanse Howard Hughes Medical Institute ontdekt door proeven met jonge en oude ratten.
De consequentie van de ontdekking is dat de mitochondria in de cellen van ouderen meer moeite hebben om vetten te verbranden dan de mitochondria van jongeren. Spieren reageren naarmate de veroudering vordert steeds minder goed op training. [Cell Metab. 2007 Feb;5(2):151-6.]

Waarom oude dikkerds moeilijk weer meer fit kunnen worden

AMPK is een enzym dat het afgewerkte energiemolecuul AMP oplaadt met forforgroepen. Het is ook een sensor die de cel vertelt dat er nog maar weinig energie aanwezig is, en dat de cel vetten moet gaan verbranden en meer glucose moet opnemen. Daarom beschouwen onderzoekers AMPK als een sleutel tot middelen tegen vetzucht en suikerziekte.
De studie maakt duidelijk dat het wel eens moeilijk zou kunnen zijn om een medicijn voor oudere dikkerds met suikerziekte te maken. Toen de onderzoekers oude ratten een middel gaven dat AMPK activeert, gebeurde er helemaal niets.

0 8 - 0 2 - 2 0 0 7

  VS: orlistat is OTC (New York Times February 8, 2007)
In de zomer van 2007 kunnen Amerikanen het afslankmiddel orlistat gewoon in de supermarkt kopen. Een recept hebben ze niet nodig. Dat heeft de FDA mogelijk gemaakt.
VS: orlistat is OTC
Waarschijnlijk heeft de FDA laten meespelen dat veel Amerikanen gevaarlijke ongecontroleerde afslankproducten gebruiken. Met het vrijgeven van Xenical komt een product op de markt dat veilig is, en ook nog werkt. De FDA denkt nu na of ook rimonabant OTC moet worden.
GlaxoSmithKline brengt orlistat op de OTC-markt onder de naam Alli. [myalli.com] Een dagelijkse dosis kost maximaal twee dollar.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken