Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Overgewicht       Afslanksupplementen       Peper    

0 4 - 1 1 - 2 0 0 7

  Hoe meer vet je hebt, hoe slanker word je van capsaicin-analogen (Biosci Biotechnol Biochem. 2007 Feb;71(2):380-9.)
Plantenstoffen uit de rode peper - wetenschappelijke naam: Capsicum annuum - verhogen de verbranding van vet. Vooral bij dikke mensen werken de stoffen. Dat schrijven onderzoekers van het Japanse bedrijf Ajinomoto in Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry.
De meeste experimenten met afslankende stoffen uit de peper hebben betrekking op capsaicin. Die stof werkt. Maar omdat de maag van sommige mensen niet bestand is tegen het brandende capsaicin besloot Ajimore ook eens te kijken naar analogen van capsaicin in de peperplant.

Hoe meer vet je hebt, hoe slanker word je van capsaicin-analogen

De belangrijkste daarvan is capsiaat. [Rechts in de figuur hierboven. Links zie je capsaicin - red.] De Japanners haalden de verbinding met hexaan uit de peper, samen met dihydrocapsiaat en nordihydrocapsiaat. Capsiaat bindt aan de receptor TRPV1, en verhoogt zo de lichaamstemperatuur en de concentratie adrenaline. Waarschijnlijk heeft de verbinding ook een direct effect op de vetcel.
De onderzoekers deden hum experiment met 44 proefpersonen die allemaal een BMI van boven de 25 hadden. De proefpersonen kregen vier weken achtereen dagelijks een placebo, of drie milligram capsinaten, of tien milligram capsinaten.
Hieronder zie je het effect van de extracten op de verbranding van suikers en vetten.

Hoe meer vet je hebt, hoe slanker word je van capsaicin-analogen

Ziet er leuk uit, maar het effect van de capsiaatkuurtjes op het lichaamsgewicht viel vies tegen. De proefpersonen die drie milligram capsiaat per dag slikten verloren 0,46 kilo. De proefpersonen die dagelijks tien milligram innamen kwamen niet verder dan een onsje.
Dat de Japanners toch perspectief zien voor hun capsiaten heeft alles te maken met de figuur van hieronder.

Hoe meer vet je hebt, hoe slanker word je van capsaicin-analogen

Hierboven zie je het effect van de capsiaten op de verbranding van vet, uitgezet tegen de BMI van de proefpersonen. Hoe dikker de proefpersonen waren, des te beter werken de extracten.

1 2 - 1 1 - 2 0 0 7

  Rammstein doet vetzucht (youtube.com) [Offline]
Per toeval tegengekomen op YouTube, de Keine Lust-clip van Rammstein. Rammstein is cynisch, ziek, pervers en geniaal, en dat zie er je allemaal in terug.
Officieel staat vetzucht nu op de publieke agenda. Over vetzucht verschijnen lijvige rapporten. Over vetzucht maken onderzoekers zich zorgen en praten kopstukken urenlang in TV-shows. Maar aan de opmarcherende vetzucht zitten kantjes waarover de kopstukken zwijgen. Filosofen zullen er later nog hele dikke boeken over volschrijven.
Rammstein schrijft geen boeken. De Oost-Duitse necrorockers hebben geen boeken nodig. Ze spelen het klaar om die troebele kant van vetzucht, die de rest van de wereld, overmand door schaamte, zelfhaat en politieke correctheid verzwijgt, in een clip van een paar minuten onder woorden te brengen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken