Opgeladen: 20-7-2021
Opgeborgen in: Pijnbestrijding, Omega-3-vetzuren, Migraine & hoofdpijn
Translation: More omega-3, less omega-6, fewer migraines (21-7-2021)

Meer omega-3, minder omega-6, minder migraine

Heb je last van migraine? Suppletie met omega-3-vetzuren en een reductie van de hoeveelheid omega-6-vetzuren leidt volgens onderzoekers van het Amerikaanse National Institute on Aging tot een afname van het probleem.


Meer omega-3, minder omega-6, minder migraine


Studie
We hebben wel eens vaker over hoofdpijnstudies van deze groep onderzoekers geschreven. Dat bericht vind je hier. In de betreffende studie probeerden de onderzoekers hoofdpijn te verminderen door de vetzuursamenstelling van het dieet te veranderen.

De onderzoekers vermoeden dat een iets hogere inname van omega-3-vetzuren, al of niet in combinatie met een lagere inname van linolzuur, de gevoeligheid voor pijnprikkels vermindert. Dierstudies suggereren dat die theorie hout snijdt.

Hoe de ratio tussen de omega-3- en omega-6-vetzuren invloed heeft op de pijnbeleving, dat vertelt de figuur hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Meer omega-3, minder omega-6, minder migraine


In de studie waarover we het nu hebben, verdeelden de onderzoekers 180 mensen met migraine in 3 groepen. Gedurende de studie, die 16 weken in beslag nam, kreeg alle drie de groepen een identieke voeding, dat echter wel verschilde wat de vetzuursamenstelling betrof.

De proefpersonen in de controlegroep kregen voeding met ongeveer evenveel omega-3- en omega-6-vetzuren als de doorsnee-Amerikaan. Ongeveer 7.2 procent van de energie kwam uit het omega-6-vetzuur linolzuur, en de proefpersonen consumeerden minder dan de omega-3-vetzuren 150 milligram DHA plus EPA per dag.

De onderzoekers voerden de hoeveelheid DHA plus EPA in het dieet van proefpersonen in de eerste experimentele groep [H3] op tot 1500 milligram per dag, en lieten de inname van linolzuur op 7.2 energieprocent.

In de voeding van de tweede experimentele groep [H3-L6] voerden de onderzoekers de inname van DHA plus EPA eveneens op tot 1500 milligram per dag. Daarnaast reduceerden de onderzoekers de inname van linolzuur tot 1.8 energieprocent per dag of minder.

Resultaten
Beide experimentele dieettypes vergrootten de concentratie omega-3-vetzuren en metabolieten [4HDHA, 10DHA, 14HDHA, 17HDHA] daarvan in het bloedplasma en de membranen van bloedcellen. Hoe hoger na afloop van de 16 weken durende studie die concentratie was, hoe geringer was het aantal uren hoofpijn per dag dat de proefpersonen rapporteerden.

Voor omega-6-vetzuren [LA, AA] gold het tegenovergestelde. Hoe hoger de concentratie, hoe meer uren hoofpijn rapporteerden de proefpersonen.

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Meer omega-3, minder omega-6, minder migraine


Het H3-dieet verminderde het aantal uren hoofdpijn per dag met 1.3 uur. Het H3-L6-dieet zorgde voor een afname van het aantal hoofpijnuren met 1.7 uur per dag.

Conclusie
"We tested two active dietary interventions designed to target biochemical mechanisms known to regulate nociception", schrijven de onderzoekers. "Both diets produced biochemical changes consistent with decreased nociception."

"While the diets did not significantly improve quality of life, they produced large, robust reductions in frequency and severity of headaches relative to the control diet."

"This study provides a biologically plausible demonstration that pain can be treated through targeted dietary alterations in humans. [These] [...] findings suggest causal mechanisms linking n-3 and n-6 fatty acids to nociception, and open the door to new approaches for managing chronic pain in humans."

Bron:
BMJ 2021;374:n1448.

Meer:
Kaneel reduceert migraine (3-8-2020)
Q10 en L-carnitine effectief tegen migraine (12-5-2019)
Minder migraine door 80 milligram vitamine B6 per dag (17-1-2019)


Combinatie van magnesium, vitamine B2 en co-enzym Q10 verzacht migraine Magnesiumsuppletie voorkomt migraine Minder vaak migraine door zinksupplement

Combinatie van magnesium, vitamine B2 en co-enzym Q10 verzacht migraine
Volgens Duitse neurologen kan suppletie niet het aantal dagen met migraine verminderen, maar wel de ernst van de aanvallen afzwakken.

Magnesiumsuppletie voorkomt migraine
In 2003 meldden neurologen van het Amerikaanse Kaiser Permanente dat magnesiumsuppletie bij jonge migrainepatiƫnten het aantal dagen met hoofdpijn met ruim veertig procent vermindert.

Minder vaak migraine door zinksupplement
Volgens deze humane studie, die is verschenen in Nutrition Journal, kan suppletie met zink het aantal migraine-aanvallen per maand verminderen.