Opgeladen: 12-5-2019
Opgeborgen in: L-Carnitine, Q10, Migraine & hoofdpijn
Translation: Q10 and L-carnitine effective against migraine (13-5-2019)

Q10 en L-carnitine effectief tegen migraine

Q10 en L-carnitine effectief tegen migraine
Suppletie met 30 milligram Q10 en 500 milligram L-carnitine per dag kan het leven van mensen met migraine drastisch verbeteren. Dat ontdekten onderzoekers van Isfahan University of Medical Sciences in Iran.

Migraine en suppletie
Volgens een populaire theorie is migraine het gevolg van slecht functionerende mitochondria. Mitochondria zijn de energiecentrales van de cel; ze zetten voedingsstoffen om in energie. Wetenschappers die waarde hechten aan deze theorie experimenteren met voedingsstoffen die mitochondria met mankementen weer normaal zouden moeten laten werken. Vitamine B2, magnesium en Q10 zijn zulke stoffen.


Q10 en L-carnitine effectief tegen migraine


Ook van L-carnitine kun je veronderstellen dat suppletie met die stof mitochondria beter laat werken. L-Carnitine speelt een sleutelrol bij het transport van vetzuren naar de mitochondria. De onderzoekers besloten het effect van L-carnitine in combinatie met Q10 te bestuderen in een humane studie. Q10 zorgt er tussen twee haakjes voor dat elektrische ladingen, die vrijkomen bij de omzetting van voedingstoffen in energie, de mitochondria niet beschadigen.

Volgens een recente metastudie vermindert suppletie met Q10 het aantal aanvallen van migraine, maar niet hun ernst of duur. [Nutr Neurosci. 2020 Nov;23(11):868-75.] Het effect van L-carnitine op migraine is nog niet onderzocht.

Studie
De onderzoekers verdeelden vijftig mensen met migraine in 2 groepen. De ene groep kreeg gedurende 8 weken een placebo, de andere slikte dagelijks 30 milligram Q10 en 500 milligram L-carnitine. De onderzoekers gebruikten een Q10-product van Mix Natural en een carnitinesupplement van Karen. Het laatstgenoemde supplement zie je boven deze pagina.

Resultaten
Suppletie met L-carnitine en Q10 verminderde de ernst van de migraineaanvallen, het aantal migraineaanvallen en hun duur.


Q10 en L-carnitine effectief tegen migraine

Q10 en L-carnitine effectief tegen migraine

Q10 en L-carnitine effectief tegen migraine


Conclusie
"The findings suggest that CoQ10 plus L-carnitine supplements had beneficial effects on [...] migraine symptoms in migraine patients", resumeren de onderzoekers. "Cross-over trial studies are required to further confirm these findings."

Bron:
Cephalalgia. 2019 Apr;39(5):648-54.

Meer:
Minder migraine door 80 milligram vitamine B6 per dag (30-8-2015)
Combinatie van magnesium, vitamine B2 en co-enzym Q10 verzacht migraine (13-8-2015)
Magnesiumsuppletie voorkomt migraine (1-12-2011)
Vitamine B2 en Q10 beschermen tegen migraine (17-12-2007)


Dit gebeurt er met je spieren als je creatine, leucine en carnitine met elkaar combineert

De antikatabole werking van een paar gram L-carnitine

L-Carnitine vermindert symptomen ADHD

Dit is het effect van de combinatie van creatine, leucine en carnitine op je spieren
En vitamine D. Dat zat er ook in.

De antikatabole werking van een paar gram L-carnitine
Dierstudie. Duitse makelij.

L-Carnitine vermindert symptomen ADHD
De helft van de kinderen met ADHD reageert goed op suppletie met L-carnitine.