01.12.2011

Magnesiumsuppletie voorkomt migraine

Migraine is niet zeldzaam. Het is het meest voorkomende neurologische probleem onder voor de rest gezonde mensen. In 2003 meldden neurologen van het Amerikaanse Kaiser Permanente dat magnesiumsuppletie bij jonge migrainepatiënten het aantal dagen met hoofdpijn met ruim veertig procent vermindert.

Migraine en magnesium
In de jaren negentig ontdekten neurologen van het Henry Ford Hospital in Detroit dat mensen met migraine minder magnesium in hun bloed en hersenen hebben dan mensen zonder migraine. [J Neurol Sci. 1995 Dec;134(1-2):9-14.] Omdat bloedvaten in de hersenen kunnen samenknijpen door een magnesiumtekort, en omdat magnesiumtekort de aanmaak van het pijn veroorzakende substance P kan verhogen, zou een tekort aan magnesium de kans op migraine kunnen verhogen, theoretiseerden wetenschappers vervolgens.

Een gezond dieet levert honderden milligrammen magnesium per dag. Het metaal zit onder meer in noten zoals amandelen en cashewnoten, in bonen en soja, bladgroenten, vis en in volle granen. Omdat de voedingsindustrie ons volstopt met junk food op basis van geraffineerde koolhydraten krijg je makkelijk minder magnesium binnen dan je volgens voedingswetenschappers nodig hebt.

Studie
In 2003 publiceerden neurologen van het Californische Kaiser Permanente een studie waarin ze 42 kinderen van 3-17 jaar elke dag per kg lichaamsgewicht 9 mg magnesiumoxide gaven. Weeg je 80 kilo, dan is dat 720 mg magnesiumoxide per dag. De onderzoekers verdeelden die dosis over 3 innames per dag. De kinderen namen die in tijdens een maaltijd. Het experiment duurde 16 weken.

Een controlegroep van 44 groep slikte een placebo.

Tijdens de studie nam in de magnesiumgroep het aantal dagen met hoofdpijn significant af. In de placebogroep gebeurde dat niet.


Magnesiumsuppletie voorkomt migraine


In de magnesiumgroep verminderde de ernst van de hoofdpijn bovendien significant. Ook dat gebeurde niet in de placebogroep.

Slot
Een hard bewijs is het nog niet, geven de onderzoekers toe. Ze pleiten voor verder onderzoek onder grotere groepen.

Andere supplementen die volgens studies misschien helpen tegen migraine zijn Q10 [1-3 mg per kg lichaams-gewicht/dag] en vitamine B2 [25-400 mg/dag]. Suppletie met vitamine B2 halveert in sommige studies het aantal hoofdpijndagen. NO-precursoren als L-arginine, die bij andere mensen wel eens willen werken tegen hoofdpijn, werken bij mensen met migraine vaak averechts en kunnen zelfs een migraine-aanval uitlokken.

Bron:
Headache. 2003 Jun;43(6):601-10.

Meer:
Vitamine B2, B12 en co-enzym Q10 beschermen tegen migraine (17-12-2007)