Opgeladen: 11-11-2020
Opgeborgen in: Migraine & hoofdpijn, Zink
Translation: Less frequent migraines due to zinc supplements (12-11-2020)

Minder vaak migraine door zinksupplement

Minder vaak migraine door zinksupplement
Als je geregeld wordt geveld door migraine, dan is het misschien een idee om een supplement met zink te nemen. Volgens een humane studie, die onlangs verscheen in Nutrition Journal, kan suppletie met zink het aantal migraine-aanvallen per maand verminderen.

Studie
De onderzoekers, die zijn verbonden aan Isfahan University of Medical Sciences in Iran, verdeelden 80 migrainepatiënten in 2 groepen.

In beide groepen zaten evenveel patiënten die werden behandeld met medicijnen, en ook wat andere kenmerken betreft - zoals leeftijd, BMI en geslacht - leken de twee groepen op elkaar.

Gedurende een periode van 8 weken slikten de proefpersonen in de experimentele groep elke dag een supplement met 220 milligram zinksulfaat. Dat was goed voor 50 milligram elementair zink. De proefpersonen in de ander groep slikten een placebo.

Vijftig milligram is een hoge dosis. De EFSA adviseert om dagelijks niet meer dan 25 milligram zink per dag te slikken.

Resultaten
De suppletie had geen statistisch significant effect op de ernst of de duur van de aanvallen, wel op de frequentie daarvan. De proefpersonen in de zingroep hadden bijna dertig procent minder aanvallen per maand.

De figuur hieronder is vereenvoudigd. Klik er op voor de volledige versie.


Minder vaak migraine door zinksupplement


Mechanism
De onderzoekers vermoeden dat hersencellen in de hippocampus minder glutamaat afgeven door zinksuppletie. Glutamaat, een neurotransmitter die de NMDA-receptor activeert, speelt een sleutelrol bij migraine.

Daarnaast, denken de onderzoekers, zorgt zinksuppletie er misschien voor dat er meer GABA in de hersenen actief is. GABA doet precies het tegenovergestelde van wat glutamaat doet, en schakelt de NMDA-receptor juist een tandje lager.

Conclusie
"Zinc supplementation had a beneficial effect on the frequency of migraine attacks in migraine patients", schrijven de onderzoekers. "Additional well-designed clinical trials with a long period of intervention and different dosages of zinc are required."

Bron:
Nutr J. 2020 Sep 14;19(1):101.

Meer:
Kaneel reduceert migraine (3-8-2020)
Combinatie Q10 en L-carnitine effectief tegen migraine (12-5-2019)
Minder migraine door 80 milligram vitamine B6 per dag (31-8-2015)


Meer kans op depressie en dementie bij ouderen met lage zinkspiegel

Afslanken gaat drie keer sneller met zinksupplement

Sneller over je verkoudheid heen dankzij fikse dosis zink

Meer kans op depressie en dementie bij ouderen met lage zinkspiegel
Als je de kans op dementie en andere vormen van mentale veroudering zo klein mogelijk wilt maken, zorg er dan voor dat je voldoende zink binnenkrijgt.

Afslanken gaat drie keer sneller met zinksupplement
Humane studie.

Sneller over je verkoudheid heen dankzij fikse dosis zink
Je kunt het je eigenlijk niet veroorloven, of je hebt er gewoon helemaal geen zin in, maar het gaat er toch weer van komen. Je bent bezig om verkouden te worden.