Opgepoetst: 5-10-2021
Opgeladen: 4-9-2015
Opgeborgen in: Migraine & hoofdpijn, Pijnbestrijding, Visolie
Translation: No translataion yet

Dieet met minder linolzuur en meer visvetzuren vermindert hoofdpijn

Hoofdpijnpatiënten reageren goed op een dieet met minder linolzuur en meer DHA en EPA uit vette vis. Dat schrijven onderzoekers van de Amerikaanse National Institutes of Health in het wetenschappelijke tijdschrift Pain. De onderzoekers experimenteerden met 56 hoofdpijnpatiënten, die minstens 15 dagen per maand gebukt gingen onder een serieuze hoofdpijn.


Dieet met minder linolzuur en meer visvetzuren vermindert hoofdpijn


Vetzuurbalans
Een kleine, maar groeiende groep voedingswetenschappers denkt dat we teveel n-6-vetzuren als linolzuur binnenkrijgen. Die vetzuren zitten onder meer in zonnebloemolie. Ze verbeteren de cholesterolhuishouding en verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Daarom stopt de voedingsindustrie die vetzuren in allerhande 'gezonde' spreads.

Maar, zo zeggen de dissidente voedingswetenschappers, onze inname van die n-6-vetzuren is inmiddels zo hoog geworden dat we er niet gezonder, maar juist ongezonder door worden.

N-6-vetzuren zijn een grondstof voor ontstekingsfactoren. Omdat we teveel n-6-vetzuren binnenkrijgen maken we teveel ontstekingsfactoren aan. Daarbij speelt ook mee dat we steeds minder n-3-vetzuren als DHA en EPA binnenkrijgen. N-3-vetzuren remmen de productie van ontstekingsfactoren, aldus de bezorgde voedingswetenschappers.

Studie
De onderzoekers vroegen zich af een correctie van de scheve balans tussen de n-6- en de n-3-vetzuren serieuze hoofdpijn kan verminderen. Ze gaven de helft van hun proefpersonen gedurende 12 weken een dieet met minder linolzuur [L6], en de andere helft een dieet met minder linolzuur en meer n-3-vetzuren [H3-L6]. De figuur hieronder vertelt hoeveel linolzuur en DHA/EPA de proefpersonen normaliter binnenkregen [Pre], en hoeveel tijdens het experiment [Post].


Dieet met minder linolzuur en meer visvetzuren vermindert hoofdpijn


Resultaten

Voordat de proef begon, en toen de 12 weken voorbij waren, bepaalden aan de hand van vragenlijsten de psychologische en lichamelijke gezondheid van de proefpersonen. Het L6-dieet deed niet zoveel, maar het H3-L6-dieet had een positief effect.


Dieet met minder linolzuur en meer visvetzuren vermindert hoofdpijn

Dieet met minder linolzuur en meer visvetzuren vermindert hoofdpijn


Zowel het L6 als het H3-L6-dieet verminderde de hoofdpijnen. Het H3-L6-dieet werkte echter significant beter dan het L6-dieet.


Dieet met minder linolzuur en meer visvetzuren vermindert hoofdpijn


Conclusie
"Reductions in physical pain and psychological distress in the H3-L6 group were accompanied by improvements in physical and mental function", schrijven de onderzoekers.

"The robustness of these findings indicates that the intervention had a broad beneficial impact on the lives of participants randomized to the H3-L6 group in this population."

"If these results are reproducible in other populations with severe headaches, and perhaps other chronic pain populations, this dietary approach would represent a novel therapeutic option for treating pain, common pain-related comorbidities, and functional consequences of chronic pain."

Bron:
Pain. 2015 Apr;156(4):587-96.

Meer:
Uithoudingsvermogen beschermt tegen hoofdpijn (1-9-2015)
Minder migraine door 80 milligram vitamine B6 per dag (31-8-2015)
Combinatie van magnesium, vitamine B2 en co-enzym Q10 verzacht migraine (13-8-2015)


Humane studie: visvetzuren vertragen veroudering op moleculair niveau Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen Visolie maakt eerlijk

Humane studie: visvetzuren vertragen veroudering op moleculair niveau
De visvetzuren EPA en DHA maken dat de telomeren in je DNA minder snel korter worden.

Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen
Een heuse trial.

Visolie maakt eerlijk
Moet je binnenkort gaan onderhandelen met je baas over je salaris? Laat dan de visolie maar even staan.