Opgeladen: 9-9-2021
Opgeborgen in: Vitamine B, Omega-3-vetzuren, Dementie & Alzheimer
Translation: High omega-3 levels? B vitamins protect your brain from aging (10-9-2021)

Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen

Suppletie met B-vitamines kan misschien de hersenen van zeventigplussers gezond helpen houden. Maar dan moeten ze wel voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijgen.


Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen


Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens van 266 zeventigplussers, die allemaal te maken hadden met mild cognitive impairment en tussen 2004 en 2009 participeerden in de Britse Vitacog-trial.

In dat onderzoek kreeg de helft van de proefpersonen gedurende twee jaar elke dag een placebo, en de andere helft elke dag een supplement met 800 microgram foliumzuur [misschien een beetje veel - red.], 500 microgram vitamine B12 en 3 milligram vitamine B6.

Voor en na de suppletieperiode bepaalden de onderzoekers de cognitieve vermogens aan de hand van onder meer de Hopkins verbal learning test (for verbal episodic memory) with delayed recall [HVLT-DR] en de telephone inventory for cognitive status-modified [TICS-M].

Bij de eerste test lezen onderzoekers woorden voor, en kijken vervolgens of proefpersonen die zich kunnen herinneren. De tweede test is een serie vragen waarmee onderzoekers een globaal beeld van de cognitieve vermogen van een proefpersoon kunnen krijgen.

Resultaten
Voordat de suppletieperiode begon, verschilden de cognitieve scores van beide groepen niet significant van elkaar. Maar toen de suppletieperiode was afgelopen, waren de verschillen wel significant geworden. Tenminste, als de onderzoekers de proefpersonen groepeerden aan de hand van de hoeveelheid omega-3-vetzuren in hun bloed onderverdeelden in 3 even grote groepen of tertielen.

In de groep met een upper normal range van EPA en vooral DHA in het bloed, verbeterde suppletie met vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12 de scores.

Klik op de grafieken voor meer informatie.


Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen

Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen


Mechanisme
De onderzoekers theoretiseren dat door suppletie met B-vitamines het lichaam makkelijker homocysteïne [Hcy] omzet in methionine, en daardoor meer S-adenosylmethionine [SAM] kan aanmaken.

Meer S-adenosylmethionine resulteert vervolgens in meer phospatidylcholine, een bouwsteentje van onder meer hersencellen. In hersencellen vind je veel phosphatidylcholine met DHA.


Veel omega-3-vetzuren in je bloed? Dan houden B-vitamines je scherp als de jaren klimmen


Bron:
J Alzheimers Dis. 2016;50(2):547-57.

Meer:
Zoveel uur slaap per dag minimaliseert kans op dementie (12-7-2021)
Een gezond voedingspatroon houdt je hersenen langer jong (7-7-2021)
Kaneel beschermt kortetermijngeheugen (15-5-2021)


Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen Vitamine B6 houdt zestigplussers mentaal fit

Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp
Een voedingspatroon met veel meervoudig-onverzadigde vetzuren beschermt bij zestigplussers de cognitieve vermogens.

Vis-eter op leeftijd heeft betere hersenen
De hoeveelheid grijze massa in je hersenen neemt af als je veroudert. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat visconsumptie die afbraak afremt.

Vitamine B6 houdt zestigplussers mentaal fit
Een royale inname van vitamine B6 kan de kans op cognitieve achteruitgang bij zestigplussers fors verminderen.