Opgeladen: 7-7-2021
Opgeborgen in: Preventie van dementie & Alzheimer, Breinversterkers
Translation: A healthy diet keeps the brain young for longer (8-7-2021)

Een gezond voedingspatroon houdt je hersenen langer jong

Gezond voedingspatroon houdt hersenen langer jong
Wat is nu het allerbelangrijkste dat je op middelbare leeftijd kunt doen om je geheugen scherp en je cognitieve vermogens op peil te houden?
Gezonde voeding, vertelt een metastudie die in 2015 verscheen in Climacteric.
En wat gezonde voeding inhoudt?
Dat weet je al.


Gezonder voedingspatroon houdt hersenen langer jong


Studie
Een internationale groep van onderzoekers identificeerde op basis van eerder verschenen studies 12 factoren die mogelijk de veroudering van de hersenen kunnen afremmen. Je ziet ze hierboven.

Mentale training viel af. Uit een eerder verschenen review was gebleken dat cognitieve training de vaardigheden op een specifiek gebied verbetert, maar dat nog duidelijk was of ouderen daarvan ook in hun dagelijkse leven profiteren. [Ageing Res Rev. 2013 Jan;12(1):263-75.]

Ouderen die hun hersenen scherp willen houden door kruiswoordpuzzels op te lossen, worden volgens studies aantoonbaar beter in kruiswoordpuzzelen. Maar het is nog niet aangetoond dat kruiswoordpuzzels een positief effect hebben op het vermogen om andere cognitieve activiteiten tot een goed einde te brengen.

Ook aerobe training viel af om een soortgelijke reden. In een eerder verschenen Cochrane-review was gebleken dat er nog geen aanwijzingen waren dat de hersenen van ouderen beter gaan functioneren als ze een paar keer per week gaan wandelen. [Cochrane Database Syst Rev. 2015 Apr 22;(4):CD005381.]

Op basis van de criteria in de tabel hieronder [klik erop voor een grotere versie] selecteerden de onderzoekers 24 eerder verschenen studies. Ze veegden de uitkomsten van die onderzoeken samen en analyseerden ze opnieuw.


Gezonder voedingspatroon houdt hersenen langer jong


Resultaten
Er was welgeteld maar 1 factor die het geheugen scherp hield, en het alledaagse cognitieve functioneren verbeterde: een mediterraan dieet met olijfolie als voornaamste bron van vetten.

Mocht je het even niet paraat hebben, in een mediterraan dieet zijn vis, kip, kalkoen en eieren de belangrijkste eiwitbronnen, zitten veel groenten en fruit, zijn de meeste vetten onverzadigd en afkomstig uit plantaardige olie en noten, en komen de koolhydraten uit vezelrijke volledige voedingsmiddelen.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Gezonder voedingspatroon houdt hersenen langer jong


Bron:
Climacteric. 2015 Oct;18(5):678-89.

Meer:
Kaneel beschermt kortetermijngeheugen (15-5-2021)
Gaan de jaren tellen? Champignons verbeteren het coördinatievermogen (8-4-2021)
Spermidine verbetert het geheugen van zestigplussers in pilot-studie (9-9-2020)


Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp Aardbeien beschermen tegen Alzheimer Fytochemicalien in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie

Omega-3-vetzuren houden zestigplussers scherp
Een voedingspatroon met veel meervoudig-onverzadigde vetzuren beschermt bij zestigplussers de cognitieve vermogens. Vooral de beschermende werking van omega-3-vetzuren is groot.

Aardbeien beschermen tegen Alzheimer
Als je geregeld aardbeien eet - een keer per week of vaker - dan bescherm je je hersenen tegen de ziekte van Alzheimer.

Fytochemicaliën in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie
In rode, oranje en donkergroene groenten en fruitsoorten zitten stoffen die de hersenen kunnen beschermen tegen verouderingsprocessen, en mogelijk dementie helpen voorkomen.