Opgeladen: 26-1-2020
Opgeborgen in: Alzheimer & dementie
Translation: Strawberries protect against Alzheimer's disease (27-1-2020)

Aardbeien beschermen tegen Alzheimer

Aardbeien beschermen tegen Alzheimer
Als je geregeld aardbeien eet - een keer per week of vaker - dan bescherm je je hersenen tegen de ziekte van Alzheimer. Dat melden Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan Rush University Medical Center, in Nutrients.

Studie
De onderzoekers volgden 925 studiedeelnemers van 58-98 jaar ongeveer 6 jaar, die toen de studie begon mentaal fit waren. De onderzoekers kenden door vragenlijsten het dieet van de studiedeelnemers, en hielden bij welke studiedeelnemers de ziekte van Alzheimer kregen. Dat waren er trouwens 245.


Aardbeien beschermen tegen AlzheimerDe onderzoekers keken naar de inname van aardbeien omdat in een eerdere epidemiologische studie onder hoogopgeleide vrouwen aardbeien beschermden tegen dementie. [Ann Neurol. 2012;72(1):135-43.] In aardbeien zitten flavonoïden, en de belangrijkste daarvan is pelargonidin. In dierstudies remt pelargonidin de ziekte van Alzheimer. [Biomed Pharmacother. 2016;83:85-91.]

Sponsor
Het gros van de financiering van de studie kwam van de Amerikaanse overheid in de vorm van het National Institute of Aging. Daarnaast kreeg de eerste auteur geld van de California Strawberry Commission, een organisatie voor... Je snapt het al.

Resultaten
De studiedeelnemers die minstens 1 keer per week aardbeien aten, hadden 34 procent minder kans op de ziekte van Alzheimer dan de studiedeelnemers die nooit of bijna nooit aardbeien aten.


Aardbeien beschermen tegen AlzheimerToen de onderzoekers keken naar het dieet van de studiedeelnemers als geheel, zagen ze dat de inname van vitamine C en flavonoïden beschermde tegen Alzheimer.

Die factoren waren in deze studie echter niet erg sterk. Overtuigender was de beschermende werking van pelargonidin, de belangrijkste flavonoïde in aardbeien.


Aardbeien beschermen tegen AlzheimerConclusie
"Consumption of strawberries may reduce the risk of Alzheimer's dementia in older adults, probably due to neuroprotective action of pelargonidin, anthocyanidins, and total flavonoids", schrijven de onderzoekers.

"Once replicated in other cohorts and confirmed by a clinical trial, these findings may have important public health implications, as the addition of strawberries to one's diet can be an easy adaptation for older adults to reduce Alzheimer's dementia risk."

Bron:
Nutrients. 2019;11(12):3060.

Meer:
Meer choline, minder kans op Alzheimer (30-9-2019)
Beweging beschermt hersenen tegen erfelijke vorm van Alzheimer (6-10-2018)
Halveer je kans op Alzheimer (2-10-2011)
Het anti-Alzheimerdieet (29-9-2011)


Eetbare paddenstoelen halveren kans op beginfase dementie

Waarom paddenstoelen goed zijn voor je hersenen

Gebruik je vaak kerrie bij het koken? Dan blijven je hersenen langer in conditie

Eetbare paddenstoelen halveren kans op beginfase dementie
Eetbare paddenstoelen als de champignon, de shiitake en de oesterzwam beschermen tegen dementie.

Waarom paddenstoelen goed zijn voor je hersenen
Een dieet met veel eetbare paddenstoelen vertraagt in de hersenen misschien verouderingsprocessen, en vermindert de kans op dementie.

Gebruik je vaak kerrie bij het koken? Dan blijven je hersenen langer in conditie
Kunnen alleen supplementengebruikers profiteren van de pro-cerebrale eigenschappen van curcumine? We vonden een epidemiologische studie die concludeert van niet.