Opgeladen: 30-9-2019
Opgeborgen in: Choline, Cerebrogenics, Alzheimer
Translation: Increase your daily intake of choline, reduce your chance of Alzheimer's (1-10-2019)

Verhoog je dagelijkse inname van choline, verminder je kans op Alzheimer

Verhoog je dagelijkse inname van choline, verminder je kans op Alzheimer
Suppletie met een paar gram choline per dag, of een dieet met meer natuurlijke bronnen van choline, kan de kans op de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie misschien reduceren. Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan Arizona State University, formuleren die hypothese op basis van hun experimenten met muizen.

Choline
Choline is een precursor van acetylcholine, een neurotransmitter. Het is ook een bouwsteentje van celmembranen. Een eierdooier bevat 150 milligram choline, een stuk rundvlees van 200 gram 110 milligram, een kop kidneybonen uit blik 90 milligram en een portie spruitjes 65 milligram.

Studie
De Amerikanen experimenteerden met APP/PS1-muizen, die een genetische aanleg hebben om de ziekte van Alzheimer te krijgen. Ze deden ook proeven met gewone Non-Tg-muizen.

De helft van beide groepen muizen kreeg vanaf hun tweede tot hun elfde levensmaand voer met extra choline [Ch+]. Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze elke dag een supplement met 2-3 gram choline gekregen.

De maximale hoeveelheid choline die mensen langdurig dagelijks mogen binnenkrijgen staat op 3.5 gram per dag.

De overige muizen kregen standaardvoer.

Toen de muizen 10 maanden oud waren, en je zou verwachten dat in ieder geval de APP/PS1-muizen Alzheimer hadden ontwikkeld, plaatsten de onderzoekers de proefdieren een paar dagen achter elkaar in een aquarium. Pal onder het wateroppervlak was ergens in het aquarium een plateau verstopt, en de onderzoekers keken hoe lang het duurde voordat de muizen dat konden vinden.

Resultaten
De APP/PS1-muizen die choline hadden gekregen, vonden het plateau net zo snel als de gewone muizen. Suppletie met choline had geen effect op de gewone muizen.


Verhoog je dagelijkse inname van choline, verminder je kans op Alzheimer


Verhoog je dagelijkse inname van choline, verminder je kans op Alzheimer


Toen de APP/PS1-muizen 10 maanden oud waren, keken de onderzoekers in de hersenen van de dieren. Ze ontdekten dat suppletie met choline de groei van de plaques had afgeremd.

Conclusie
"If these results generalize to humans, the adjustment to a choline supplemented diet throughout life may mitigate the estimated increased prevalence observed for Alzheimer's disease", schrijven de onderzoekers.

"Given that we found beneficial effects of lifelong choline supplemented in nondiseased aged mice, this type of intervention may be beneficial for the general population, thereby providing substantial benefits to offset age related pathologies."

Bron:
Aging Cell. 2019 Sep 27:e13037. doi: 10.1111/acel.13037. [Epub ahead of print].

Meer:
Concentreren gaat beter door CDP-choline (5-6-2015)
CDP-choline versnelt herstel beschadigde zenuwen (4-5-2014)
Cocktail van DHA, choline en uridine verbetert leerprocessen (27-9-2008)


Gebruik je vaak kerrie bij het koken? Dan blijven je hersenen langer in conditie Contact met vrienden en familie beschermt tegen dementie Waarom paddenstoelen goed zijn voor je hersenen

Gebruik je vaak kerrie bij het koken? Dan blijven je hersenen langer in conditie
Kunnen alleen supplementengebruikers profiteren van de wonderbare eigenschappen van curcumine? We vonden een epidemiologische studie die concludeert van niet.

Contact met vrienden en familie beschermt tegen dementie
Britse wetenschappers konden in een epidemiologische studie aantonen dat gezonde zestigers later in hun leven minder kans hebben op dementie als ze veel contact met vrienden en familieleden hebben dan eenzame leeftijdsgenoten.

Waarom paddenstoelen goed zijn voor je hersenen
Het door Japanse wetenschappers ontdekte verband is mogelijk het werk van het aminozuur ergothioneine.