Opgeladen: 16-1-2017
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine B, Dementie & Alzheimer
Translation: Vitamin B6 helps over 60s stay mentally fit (31-3-2017)

Vitamine B6 houdt zestigplussers mentaal fit

Een royale inname van vitamine B6 kan de kans op cognitieve achteruitgang bij zestigplussers fors verminderen. Dat schrijven Ierse voedingswetenschappers, verbonden aan de universiteit van Ulster, deze maand in Nutrients.

Studie
De onderzoekers bestudeerden 155 Ierse ouderen van 60-88 jaar. Met de Mini-Mental State Examination bepaalden ze hun mentale vermogens en aan de hand van vragenlijsten bepaalden ze hun voedingspatroon. Bovendien analyseerden ze het bloed van hun studiedeelnemers.

Na 4 jaar zochten de onderzoekers de studiedeelnemers weer op, en onderwierpen ze nogmaals aan de Mini-Mental State Examination.

Resultaten
Vitamine B6
De onderzoekers vonden twee statistisch significante verbanden tussen B-vitamines en mentale achteruitgang door veroudering, en allebei hadden te maken met vitamine B6. Hoe minder vitamine B6 [andere naam: pyridoxine] de studiedeelnemers consumeerden, hoe groter was de kans dat de cognitieve vermogens van de studiedeelnemers was verslechterd.

Hetzelfde gold voor de concentratie van de vitamine B6-metaboliet pyridoxal-5-phosphate [PLP] in het bloed van de studiedeelnemers: hoe geringer die was, hoe groter was de kans op mentale achteruitgang.


Vitamine B6 houdt zestigplussers mentaal fit


Vitamine B6 houdt zestigplussers mentaal fit


Vitamine B6 houdt zestigplussers mentaal fit


De onderzoekers vonden overigens een direct verband tussen de inname van vitamine B6 via de voeding en de concentratie PLP in het bloed. Meer vitamine B6 in het dieet ging samen met een hogere PLP-spiegel.

Bij een inname van 0.9 tot 1.4 milligram vitamine B6 was de kans op cognitieve verslechtering een factor 3.48 hoger dan bij een hogere inname. Dat werpt de vraag op of de huidige richtlijnen voor vitamine B6 niet een beetje aan de krappe kant zijn. In Europa adviseren voedingswetenschappers een dagelijkse inname van 1.5 milligram vitamine B6 per dag. [voedingscentrum.nl]

Conclusie
"In conclusion, vitamin B6 may be an important (often overlooked) protective factor in helping maintain cognitive health in ageing, especially in a folate and vitamin B12 replete population", besluiten de onderzoekers. "Lower vitamin B6 status as assessed by both dietary intake and biomarker status at baseline predicted a greater than expected rate of cognitive decline over a 4-year period in healthy free living older adults.."

"These findings are important because optimising vitamin B6 status in older people, through the use of fortified foods or supplements, may have a positive impact on cognition in ageing."

"Further research in this area in the form of well-designed randomised controlled trials targeted at populations with sub-optimal status are required in order to confirm a cause and effect relationship between B-vitamin status and cognitive health in ageing."

Bron:
Nutrients. 2017 Jan 10;9(1).

Meer:
Eenzaamheid veroorzaakt voorstadium dementie (8-11-2016)
Minstens zes leefregels die je kans op dementie minimaliseren (7-11-2016)
Elke dag een beetje cafeïne vermindert de kans op dementie met een kwart (11-10-2016)


Vitamine B6, de droomvitamine

Combinatie leucine en vitamine B6 verhoogt vetverbranding

Combinatie magnesium en vitamine B6 verzacht ADHD

Vitamine B6, de droomvitamine
Als je 's avonds voordat je gaat slapen een fikse dosis vitamine B6 slikt, droom je intensiever. De kans is niet alleen groter dat je de volgende ochtend nog precies weet wat je hebt gedroomd, maar je dromen zijn waarschijnlijk ook veelzeggender.

Combinatie leucine en vitamine B6 verhoogt vetverbranding
Als je elke dag 30 mg vitamine B6 en 2.25 gr leucine in supplementvorm binnenkrijgt, en ook nog een beetje meer beweegt, dan verbrand je op die dag 400 kcal meer vet.

Combinatie magnesium en vitamine B6 verzacht ADHD
Franse onderzoekers konden de symptomen van ADHD in een groep kinderen fors verminderen - niet met een amfetamine-achtige stof, maar met een combinatie van magnesium en vitamine B6.