Opgeladen: 16-1-2016
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine B, Slaap
Translation: Vitamin B6, the dream vitamin (11-2-2016)

Vitamine B6, de droomvitamine

Vitamine B6
Als je 's avonds voordat je gaat slapen een fikse dosis vitamine B6 slikt, droom je intensiever. De kans is niet alleen groter dat je de volgende ochtend nog precies weet wat je hebt gedroomd, maar je dromen zijn waarschijnlijk ook emotioneler, raarder en veelzeggender. Dat rapporteerden slaaponderzoekers van het City College of New York in 2002 in Perceptual And Motor Skills.

Dromen en vitamine B6
Mensen die hoge doses vitamine B6 slikken kunnen intensiever gaan dromen. Dat komt waarschijnlijk vooral doordat suppletie met vitamine B6 de omzetting van tryptofaan in serotonine laat toenemen, schreef Carlton Fredericks in de jaren tachtig van de vorige eeuw in zijn Program For Living Longer. [amazon.com] Serotonine maakt dromen heviger.

Dat geldt trouwens ook voor zink, schreef Carl Pfeiffer in 1976 in zijn Mental and Elemental Nutrients. [amazon.com] Zink vergroot de opname van serotonine door hersencellen. [J Neurosci Res. 2005 Apr 1;80(1):145-9.] Dat is misschien de reden waarom bodybuilders die het testosteronsupplement ZMA gebruiken soms intensiever gaan dromen: in ZMA zit zowel zink als vitamine B6.

Volgens Durk Pearson en Sandy Shaw, de schrijvers van de longevity-klassieker Life Extension: A Practical And Scientific Approach, [Wikipedia] [amazon.com] is het effect van vitamine B6 op dromen van voorbijgaande aard. Na verloop van tijd ontwikkelt het lichaam kennelijk een tolerantie voor de vitamine.

Wat Fredericks, Pfeiffer, Pearson en Shaw over vitamine B6 en dromen vertellen is anekdotisch materiaal. De onderzoekers vroegen zich af of ze het effect van vitamine B6 op dromen in een wetenschappelijke studie konden aantonen.

Studie
De onderzoekers gaven experimenteerden met 12 studenten. Die kregen vijf dagen achtereen, vlak voordat ze gingen slapen een placebo. Bij een andere gelegenheid kregen de studenten vijf dagen achtereen een supplement met 100 milligram vitamine B6, en bij weer een andere gelegenheid kregen de studenten een supplement met 250 milligram vitamine B6.

De studenten noteerden 's ochtends de "vividness, bizarreness, emotionality, and color" van hun dromen. Aan de hand daarvan gaven de onderzoekers de dromen een Dream Salience Scale Score. Hoe hoger de score, hoe intensiever de droom.

Resultaten
De suppletie met 100 milligram vitamine B6 liet de levendigheid van de dromen toenemen, maar het effect was niet statistisch significant. De suppletie met de hogere dosis had meer effect op de Dream Salience Scale Score - en dat effect was wel statistisch significant.


Vitamine B6, de droomvitamine


Mechanisme
Suppletie met vitamine B6 kan bij mensen die onvoldoende vitamine B6 in hun dieet hebben het geheugen verbeteren. Misschien, schrijven de onderzoekers, verbeterde de suppletie het geheugen van de studenten, en konden ze daardoor beter hun dromen herinneren.

Veel waarde hechten de onderzoekers niet aan die theorie.

Een andere mogelijkheid is dat suppletie met vitamine B6 zorgt voor een toename van de hoeveelheid serotonine in de hersenen. Daardoor zouden dromen levendiger en intensiever kunnen worden. Dat is de theorie waarvoor de onderzoekers het meeste voelen.

Slot
"This first study needs to be replicated using the same procedures and also demonstrated in a sleep laboratory before the results can be considered certain", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Percept Mot Skills. 2002 Feb;94(1):135-40.

Meer:
Droom wat je wilt met DMAE (6-4-2014)


Minder migraine door 80 milligram vitamine B6 per dag

Vitamine B6 beschermt tegen de ziekte van Parkinson

Complex van vitamine B6 en alpha-ketoglutaraat vergroot VO2max

Minder migraine door 80 milligram vitamine B6 per dag
Vitamine B6 vermindert zowel de ernst als de duur van migraineaanvallen.

Vitamine B6 beschermt tegen de ziekte van Parkinson
Epidemiologie. Metastudie.

Complex van vitamine B6 en alpha-ketoglutaraat vergroot VO2max
Vergeten humane studie uit 1982.