01.09.2015

Uithoudingsvermogen beschermt tegen hoofdpijn

Heb je vaker last van hoofdpijn dan je lief is? Als je gaat werken aan je uithoudingsvermogen zou dat probleem wel eens kunnen verminderen - en misschien zelfs verdwijnen. Dat suggereert een epidemiologische studie die neurologen van het Norwegian University of Science and Technology publiceerden in Cephalalgia.

Fitheid en beweging

Neurologen adviseren mensen met hoofdpijnklachten vaak om aan duurtraining te gaan doen, maar in klinische studies is het effect van een aeroob trainingsprogramma op mensen met migraine niet overweldigend groot. [Cephalalgia. 2011 Oct;31(14):1428-38.] [Arq Neuropsiquiatr. 2014 Nov;72(11):851-5.]

Studie
De Noren besloten de relatie tussen beweging en hoofdpijn op een andere manier te bestuderen. Niet door een experiment, maar door een epidemiologische studie. Het effect van een leefstijl met veel beweging - lees: duursport - is immers groter dan dat van een paar weken training tijdens een experiment.

Dus verzamelden de onderzoekers gegevens van een kleine vierduizend mannen en vrouwen, die allemaal ouder waren dan 20. De onderzoekers bepaalden of de studiedeelnemers last hadden van migraine, tension headache [TTH] of een andere vorm van hoofdpijn [Unclassified].

Daarnaast bepaalden de onderzoekers de maximale zuurstofopname van de proefpersonen. De maximale zuurstofopname is hoger naarmate je meer aan intensieve duur- of cardiotraining doet. Het is voornaamste determinant van het uithoudingsvermogen.

Resultaten
Bij de studiedeelnemers die jonger waren dan 50 vonden de Noren een statistisch significant verband tussen fitheid en hoofdpijn: hoe groter de maximale zuurstofopname, hoe kleiner de kans op van migraine, tension headache [TTH] of een andere vorm van hoofdpijn.


Uithoudingsvermogen beschermt tegen hoofdpijn


Veel mensen met ernstige hoofdpijnklachten vermijden intensieve lichaamsbeweging omdat ze bang zijn dat de inspanning hoofdpijnaanvallen uitlokt. De Noren ontdekten dat fysieke inspanning bij sommige migrainepatiënten inderdaad aanvallen kan uitlokken. De kans daarop was echter fors kleiner naarmate de patiënten een betere conditie hebben. Bij de patiënten met de kleinste zuurstofopname was de kans op een aanval door inspanning een factor 4 groter dan bij de patiënten met de grootste zuurstofopname.

Conclusie
"Exercise regimens that are effective in improving peak oxygen uptake should be recommended for headache sufferers", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Cephalalgia. 2016 Apr;36(5):437-44.

Meer:
Minder migraine door 80 milligram vitamine B6 per dag (1-9-2015)
Combinatie van magnesium, vitamine B2 en co-enzym Q10 verzacht migraine (13-8-2015)
Magnesiumsuppletie voorkomt migraine (1-12-2011)