0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Sensatie       Cerebrogenics       Visolie       Psychologie    

0 5 - 0 1 - 2 0 0 9

  Visolie maakt eerlijk (Physiol Behav. 2009 Jan 8;96(1):180-3.)
Moet je binnenkort gaan onderhandelen met je baas over je salaris? Of heb je binnenkort een ander belangrijk gesprek over geld? Laat dan de visolie maar even staan, want een hoge spiegel visvetzuren in je bloed maakt je minder ferm in het weigeren van oneerlijke voorstellen. Dat ontdekten Italiaanse psychologen van de University of Pavia. Visvetzuren maken je ook minder geneigd om zelf oneerlijke voorstellen te doen.
De onderzoekers deden experimenten met zestig studenten. Die studenten moesten in een proef met een medewerker
Visolie maakt eerlijk
tien euro verdelen. De helft van de studenten kreeg een eerlijk voorstel, waarbij zowel de medewerker als de student elk vijf euro kregen. De andere helft van de studenten kreeg een oneerlijk voorstel, waarbij de onderzoeker negen euro kreeg - en de student de schamele rest. Sommige studenten gingen daarmee akkoord, sommige niet.
In het bloed van de studenten keken de onderzoekers naar de concentratie van het n-6-vetzuur arachidonzuur - een verbinding die het lichaam maakt van het n-6-vetzuur linolzuur, en die dient als een bouwstof voor allerlei hormoonachtige ontstekingsfactoren - en de n-3-vetzuren EPA, DHA en ALA. De laatste drie vetzuren zitten in vette vis.
Hoe meer visvetzuren de studenten in hun bloed hadden, des te meer waren ze geneigd de oneerlijke voorstellen te accepteren. Dat vertelt de figuur hieronder.


Visolie maakt eerlijk


Visvetzuren maken redelijker en verminderen de agressie, aldus de onderzoekers. Waarschijnlijk maken visvetzuren de hersenen gevoeliger voor het blijmakende serotonine, en misschien verhogen ze ook de aanmaak van serotonine. Dat is op zichzelf natuurlijk uitstekend. Maar aan de andere kant voorkomt agressie ook dat mensen onredelijke voorstellen accepteren.
Gelukkig maakt een hoge concentratie visvetzuren in het bloed mensen ook minder geneigd om oneerlijke voorstellen te doen, ontdekten de Italianen. Toen ze de rollen omdraaiden, en de studenten zelf voorstellen moesten doen om het geld te verdelen, bleek dat de studenten met veel visvetzuren in hun bloed minder vaak voorstelden om zelf negen euro te houden, en hun onderhandelingspartner slechts een euro te geven. Dat zie je in de tabel hieronder.


Visolie maakt eerlijk


Onderzoekers als Joseph Hibbeln denken dat we, sinds we steeds meer plantaardige n-6-vetzuren zijn gaan eten, ook steeds agressiever en gekker zijn geworden. De Brit Bernard Gesch experimenteert daarom met visolie-supplementen in gevangenissen, in de hoop dat visvetzuren daar de agressie verminderen. Een recent experiment van Gesch in Nederlandse gevangenissen was geen onverdeeld succes.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken