Opgeladen: 4-5-2023
Opgeborgen in: Insuline, glucose & insulineversterkers, Afslanken, Afslanksupplementen, Paddenstoelen
Translation: Are store-bought belly button mushrooms also insulin enhancers? (5-5-2023)

Zijn ook champignons uit de winkel insuline-versterkers?

Gisteren schreven we een stukje over de wonderlijke eigenschappen van poeder van gedroogde Agaricus bisporus-paddenstoelen. Van ordinaire champignons dus. 8 theelepels van dat poeder verbeterden de glucosehuishouding van type-2-diabeten en leken ook nog hun vetmassa te verminderen. Zou je datzelfde effect ook kunnen bewerkstelligen als je verse champignons van de groentenboer eet?


Zijn ook champignons uit de winkel insuline-versterkers?


Niet zeker
We weten het niet helemaal zeker, maar we denken van wel.

De reden van onze onzekerheid is dat door het drogen van paddenstoelen in de regel de biobeschikbaarheid van actieve stoffen toeneemt en tegelijkertijd toxische verbindingen worden afgebroken. Maar de auteurs van de studie waarop we ons gisteren baseerden, denken dat bèta-glucanen de werkzame stoffen in champignons zijn. Die zitten net zo goed in gedroogde als in verse champignons.

Je hebt grofweg 10 gram champignons nodig om 1 gram gedroogd champignonpoeder te maken. De auteurs van de trials waarover we gisteren schreven gaven hun proefpersonen dagelijks 16 gram poeder. Dat zou dus neerkomen op 160 gram verse champignons.

Je kunt paddenstoelen beter bakken of koken voordat je ze eet. Verse paddenstoelen bevatten toxische stoffen, maar die ontleden door zowel drogen als verhitten. Op de concentratie bèta-glucanen heeft verhitting weinig invloed.


Zijn ook champignons uit de winkel insuline-versterkers?


Andere bèta-glucanen
In havermout en andere granen zitten ook bèta-glucanen. Die hebben een andere chemische structuur dan de bèta-glucanen in paddenstoelen, en dus ook andere eigenschappen. De biologische effecten van beide soorten bèta-glucanen overlappen elkaar, maar ze zijn niet identiek.


Zijn ook champignons uit de winkel insuline-versterkers?


Andere paddenstoelen
De concentratie bèta-glucanen in Agaricus bisporus is betrekkelijk gering, blijkt uit een analyse die Duitse biologen, verbonden aan Niederrhein University of Applied Sciences, in 2017 publiceerden in Food Chemistry.

De Duitsers vonden ongeveer 10 gram bèta-glucanen in een ons Agaricus bisporus. In shiitake [Lentinula edodes] en oesterzwammen [Pleurotus ostreatus] vonden de Duitsers een slordige twee keer meer bèta-glucanen dan in Agaricus bisporus.

Neem je gedroogd poeder van die paddenstoelen, dan heb je ongeveer 8 gram per dag nodig om je insulinehuishouding te verbeteren. Neem je verse paddenstoelen, dan hebben we het dus over 80 gram per dag.

Klik op de tabellen hieronder voor een grotere versie.


Zijn ook champignons uit de winkel insuline-versterkers?


Zijn ook champignons uit de winkel insuline-versterkers?


Een nog betere bron dan oesterzwam en shiitake is elfenbankje, Turkey tail of Trametes versicolor. Die paddenstoel bevat 6 keer meer bèta-glucanen dan Agaricus bisporus.

Een groot minpunt van Trametes versicolor is de smaak. Met een beetje culinaire ervaring en enthousiasme kun je in je keuken met Agaricus bisporus, shiitake en oesterzwam prima uit de voeten. Maar als je goed smakende maaltijden kunt maken met Trametes versicolor, dan moet je heel, heel goed kunnen koken.

Gelukkig zijn er supplementen.

Binnenkort meer.

Bron:
Food Chem. 2017 Feb 1;216:45-51.

Meer:
Poeder van gedroogde champignons vergroot gevoeligheid voor insuline, vermindert vetmassa (3-5-2023)
Je wordt gezonder als je 4 keer per week oesterzwammen eet (7-3-2023)
Hoe champignons misschien de angel halen uit diabetes en veroudering vertragen (15-3-2022)
Dagelijkse portie oesterzwammen verlaagt glucosespiegel en verbetert cholesterol (24-1-2018)


Diabetes beter onder controle met taurine Propolis laat insuline beter werken Polyacetylenen voor diabeten (en bodybuilders)

Diabetes beter onder controle met taurine
Suppletie met taurine kan diabeten misschien helpen om hun glucosespiegel beter onder controle te houden.

Propolis laat insuline beter werken
Als mensen met diabetes type-2 elke dag 2 capsules propolis innemen, neemt hun gevoeligheid voor insuline toe en zakt hun insulinespiegel.

Polyacetylenen voor diabeten (en bodybuilders)
Polyacetylenen remmen niet alleen kanker, maar kunnen misschien ook de werking van insuline imiteren.